βαγγέλης βενιζέλος πρωθυπουργός
Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κρίση θεσμών, όχι το Σύνταγμα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση με αιχμηρές δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι το πραγματικό ζήτημα της χώρας δεν είναι νομικό αλλά θεσμικό, υπογραμμίζοντας την βαθιά κρίση αξιοπιστίας των ελληνικών θεσμών.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται οποιασδήποτε αναθεώρησης. Η αλλαγή των συνταγματικών διατάξεων, τονίζει, αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που παραμένει κοινωνικά αδιάφορο, όσο δεν δημιουργείται ένα νέο αφήγημα εθνικής συνοχής και κοινωνικής συμπερίληψης.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό», σημειώνει, «είναι η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης και η μη αποκατάστασή του μετά την οικονομική κρίση». Η αναθεώρηση, συνεπώς, χωρίς θεσμική σταθερότητα, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Βενιζέλος επισημαίνει ότι η παρούσα Βουλή δεν διαθέτει την ικανότητα να συγκροτήσει τις αναγκαίες αναθεωρητικές πλειοψηφίες, καθώς αδυνατεί να εκλέξει τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Επιπλέον, η διεξαγωγή της δίκης των υποκλοπών στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθιστούν την επίτευξη συναίνεσης ακόμη πιο δύσκολη.
Ο πρώην υπουργός θέτει το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη Βουλή: «Μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση πριν αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος;». Για τον Βενιζέλο, η χώρα πρέπει πρώτα να καταστεί τυπικά διακυβερνήσιμη, προτού προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη πολυπλοκότητα των έννομων τάξεων: εθνική, διεθνής και ενωσιακή. Υπάρχει επίσης η ανάγκη να αναγνωριστούν οι μηχανισμοί διεθνούς δικαστικού ελέγχου, οι οποίοι επηρεάζουν ακόμη και τις αλλαγές του εθνικού Συντάγματος.

Μόλις υπάρξει κοινή αντίληψη αυτών των ορίων, μπορεί να ξεκινήσει μια σοβαρή και εθνικά συναινετική συζήτηση για την αναθεώρηση.

Τρία βασικά σημεία της δήλωσης Βενιζέλου

  1. Σεβασμός στο Σύνταγμα πριν από την αναθεώρηση: Η αναθεώρηση δεν έχει νόημα χωρίς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού και εθνικού αφηγήματος.

  2. Αναγκαία αναθεωρητική συναίνεση: Η Βουλή πρέπει να είναι ικανή να επιτύχει πλειοψηφίες 3/5, βασισμένες στην εμπιστοσύνη των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

  3. Κατανόηση διεθνών ορίων: Κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση πρέπει να λάβει υπόψη το διεθνές και ενωσιακό πλαίσιο, ώστε να είναι πραγματικά εθνική και βιώσιμη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Τι αποκαλύπτει η τεχνική έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
βιολαντα
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»
Η συλλογικότητα παραδέχεται ότι μέλη της προκάλεσαν ζημιές σε λάθος επιχείρηση στο Μενίδι και δηλώνει ότι θα καλύψει πλήρως το κόστος των φθορών.
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»
Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας στα ΑΕΙ - Αποτελέσματα Αιτήσεων
Mέσω του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες εντάσσονται...
Υπουργείο Παιδείας: Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας στα ΑΕΙ - Αποτελέσματα Αιτήσεων
αλεξο
Αμετανόητη η Αλεξοπούλου: Δεν ζητάω συγγνώμη για το «τσάμπα πέθανε» - Απευθυνόμουν στην αντιπολίτευση
Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη, υποστηρίζοντας πως η επίμαχη δήλωση δεν αφορούσε τους πολίτες,...
Αμετανόητη η Αλεξοπούλου: Δεν ζητάω συγγνώμη για το «τσάμπα πέθανε» - Απευθυνόμουν στην αντιπολίτευση