αλεξ
Έντονη αναταραχή στον εκπαιδευτικό κόσμο μετά τη δήλωση «το τζάμπα πέθανε» της κυβερνητικής βουλεύτριας

Σοβαρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στον χώρο της εκπαίδευσης η δημόσια τοποθέτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνας Αλεξοπούλου, σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Οι δηλώσεις της, οι οποίες περιλάμβαναν φράσεις όπως «το τζάμπα πέθανε», ερμηνεύτηκαν από μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού κόσμου ως υποτιμητικές και αποκομμένες από την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη δημόσια εκπαίδευση.

Συνδικαλιστικά σωματεία και συλλογικότητες εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για ρητορική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου, τονίζοντας ότι οι αναφορές σε προσωπικές καταναλωτικές ανάγκες, όπως η δυνατότητα αγοράς βασικών ειδών ένδυσης, υποβαθμίζουν ένα υπαρκτό και οξύ πρόβλημα επιβίωσης.

Όπως επισημαίνουν, οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται σε περιοχές με αυξημένο κόστος ζωής καλούνται να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με μισθούς που συχνά δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα στέγασης, την ώρα που η κρατική στήριξη χαρακτηρίζεται αποσπασματική και ανεπαρκής.

Εκπρόσωποι του κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι οι διεκδικήσεις τους δεν αφορούν προνομιακή μεταχείριση, αλλά τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων ζωής και εργασίας. Υπογραμμίζουν ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί στηρίζουν το δημόσιο σχολείο μακριά από τις οικογένειές τους, μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης, εργασιακής πίεσης και οικονομικής ασφυξίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής που, σύμφωνα με τους ίδιους, υποτιμά συστηματικά τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους εκπαιδευτικούς στο γεγονός ότι, ενώ το κράτος εμφανίζεται πρόθυμο να διαθέσει σημαντικούς πόρους για επιχειρηματικές ενισχύσεις και εξοπλιστικά προγράμματα, εμφανίζεται ταυτόχρονα απρόθυμο να στηρίξει έμπρακτα όσους στελεχώνουν τα σχολεία της χώρας.

Κατά την άποψή τους, αυτή η αντίφαση εντείνει το αίσθημα αδικίας και ενισχύει την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί πραγματική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικές τους διαδικασίες, θέτοντας στο επίκεντρο αιτήματα όπως:

  • ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις,

  • επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού,

  • υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,

  • έμπρακτη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Όπως τονίζουν, πρόκειται για έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά το δικαίωμα των μαθητών σε ένα σχολείο που λειτουργεί με αξιοπρέπεια και σταθερότητα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεα περαμος
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Η ιατροδικαστική έκθεση ανατρέπει το αρχικό σενάριο για τη δολοφονία του 27χρονου
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Μαρινάκης
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
«Θέλουμε να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η αξιολόγηση στο Δημόσιο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών...
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
pierce
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce», την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, από τις 10:30 έως τις 13:30, στο Pierce East Campus
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
Διευθυντές στο Δημόσιο
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν
Σαρωτικές αλλαγές μέσω ΑΣΕΠ στις κρίσεις στελεχών – Έρχονται τεστ δεξιοτήτων, «βινιέτες» και αυτόματη ανανέωση κάθε τριετία
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν