Πανελλαδικές εξετάσεις… χάρη στη φιλοτιμία των Καθηγητών
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
«Κωπηλάτες σε ρωμαϊκές γαλέρες...», οι εκπαιδευτικοί στα βαθμολογικά κέντρα των πανελληνίων εξετάσεων

Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στη σχολική ζωή των παιδιών μας, αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου βρέθηκαν στα μέσα του Ιουνίου στην τελική ευθεία, για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, με στόχο την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς διορθώνονται κάθε χρόνο τα γραπτά των χιλιάδων αποφοίτων Γενικών, Επαγγελματικών και Εσπερινών Λυκείων και υπό ποιες συνθήκες;

Στους Καθηγητές της Γ΄ Λυκείου που διδάσκουν τα εξεταζόμενα μαθήματα τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη ανατίθεται να βαθμολογήσουν τα γραπτά δοκίμια όλων των μαθητών και στα 4 μαθήματα ανά πεδίο. Το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικά περιορισμένο και οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα δύσκολες.

Σημειωτέον, δε, ότι η εργασία των εκπαιδευτικών - βαθμολογητών στο σχολείο τους συνεχίζεται απαρέγκλιτα, ενώ η βαθμολόγηση γίνεται απογεύματα μέχρι τις 9.30 το βράδυ, καθώς και σαββατοκύριακα, για να τηρηθεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα.

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι. Ο κύριος όγκος των γραπτών διορθώθηκε από τις 16 μέχρι 1η Ιουλίου 2021. Σε 16 ημέρες, δηλαδή, διορθώθηκαν πάνω από 800.000 γραπτά, αν υπολογίσουμε ότι κάθε γραπτό διορθώνεται από δύο βαθμολογητές και σε περίπτωση αναβαθμολόγησης έχουμε και τρίτο βαθμολογητή. Μάλιστα ο αριθμός των γραπτών εκτοξεύεται με τα ειδικά μαθήματα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για γιγαντιαίο εγχείρημα, που επαναλαμβάνεται αθόρυβα κάθε χρόνο. Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτα χαμηλές (η επιτήρηση ανά ημέρα ανέρχεται σε 14 ευρώ μεικτά, ενώ η διόρθωση ανά γραπτό  σε 2,10 ευρώ μεικτά), την ώρα που οι συνθήκες βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων είναι  ασφυκτικές, σε αίθουσες δημόσιων σχολείων που δεν διαθέτουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με τους βαθμολογητές να εργάζονται για 6-7 συνεχόμενες ώρες  στα θρανία και τις ξύλινες καρέκλες των μαθητών. Και το χειρότερο, χωρίς κλιματισμό!  

Τη φετινή μάλιστα χρονιά μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικό άθλο, αναλογιζόμενοι ότι το διάστημα της διόρθωσης  των γραπτών επικρατούσαν σε όλη τη χώρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των βαθμολογητών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν και τα μέτρα κατά του κορονοϊού , φορώντας συνεχώς μάσκα.

Καύσωνας, μάσκα, ο ιδρώτας να στάζει ελλείψει κλιματισμού, σώμα αγκυλωμένο από την ακινησία και ένα ποτήρι κρύο νερό να θεωρείται πολυτέλεια ( λαμβάνοντας υπόψη και την υπολειτουργία των κυλικείων σε πολλά σχολεία-βαθμολογικά κέντρα αλλά και την εκκωφαντική απουσία των δήμων): είναι ο εφιάλτης που έζησαν εφέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Κωπηλάτες σε ρωμαϊκές γαλέρες.

Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με αυτά τα δεδομένα οι εκπαιδευτικοί θα άφηναν στην άκρη τα στυλό, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες για να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Έργο τεράστιας ευθύνης, αν αναλογιστεί κανείς ότι επηρεάζει άμεσα τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων νέων της χώρας και μαζί με εκείνους και τις οικογένειές τους .

Για άλλη μία φορά όμως οι Καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης έβαλαν πλάτη και στήριξαν έναν ολόκληρο μηχανισμό, εργαζόμενοι με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση. Μοναδικό τους μέλημα παρά τις αντίξοες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς να αδικήσουν ούτε έναν μαθητή τους.

Τελικά, χάρη στη φιλοτιμία και την υπευθυνότητα των Καθηγητών διενεργήθηκαν απρόσκοπτα και ολοκληρώθηκαν αισίως και οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τους αξίζει το ελάχιστο: Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κυρίως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από όλους.

Νάνσυ Μπουράκη, Φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Ν. Ψυχικού, βαθμολογήτρια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούτερ
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο Wi-Fi κάθε μέρα, για τη δουλειά μας, την πρόσβαση στις ειδήσεις, την περιήγηση στα social media, ωστόσο είναι...
«Wi-Fi»: Τι σημαίνει - Ο μύθος, η τεχνική του ονομασία και η αλήθεια