Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής - Σε ποιες Σχολές θα υπάρξει άνοδος - Πότε βγαίνουν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων 2021

Προχωράει με αμείωτο ρυθμό στα βαθμολογικά κέντρα η αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των πανελληνίων 2021. Να σημειώσουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν για τους υποψηφίου των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ενώ συνεχίζεται η εξέταση στα ειδικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων. Σήμερα οι υποψήφιο θα εξεταστούν στο Γραμμικό Σχέδιο (δείτε εδώ το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων).

Όπως έχει ξανά ειπωθεί για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξει μεγάλο ρόλο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και οι επιδόσεις και προτιμήσεις των υποψηφίων οι οποίες θα γίνουν γνωστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών για την Τετάρτη 7 Ιουλίου. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις εστίαζαν στη Δευτέρα 5 Ιουνίου ή στην Τρίτη 6 Ιουνίου, νεότερες εκτιμήσεις φέρνουν την ανακοίνωση λίγο αργότερα καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση των μαθημάτων από όλα τα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Οι προτιμήσεις των υποψήφιων θα φανούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών δελτίων η οποία θα γίνει μέσα στον Ιούλιο. Φέτος μάλιστα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι για να λάβουν οι υποψήφιοι τις βαθμολογικές επιδόσεις του στο κινητό τους τηλέφωνο θα πρέπει να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας και να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου στον οποίο θέλουν να λάβουν τους βαθμούς τους (δείτε εδώ οδηγίες για τους υποψηφίους).

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων και όπως όλα δείχνουν θα φέρει ανοδικές τάσεις στις περισσότερες Σχολές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί είναι να έχουμε βάσεις «δύο ταχυτήτων» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.

Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης που επειδή όμως θα είναι «τεχνητή», λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ, θα είναι και χαμηλή η αύξηση των μορίων.

Από την άλλη στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο και ίσως και «εκτόξευση» των βάσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία πάρα πολλούς καλούς μαθητές που έχουν στοχεύσει σε μία συγκεκριμένη Σχολή και ίσως τελικά η είσοδο τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κριθεί κυριολεκτικά «στον πόντο».

Να πούμε ακόμα ότι, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Πώς να συμπληρώσετε «έξυπνα» το Μηχανογραφικό

Βάσει όλων των παραπάνω, δεν είναι τυχαίο το ότι φέτος οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων «αλιεύουν» από όπου μπορούν πληροφορίες αναφορικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τις επιλογές συμπεριλάβουν στο μηχανογραφικό τους.

Είναι γεγονός πως η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Όπως αναφέρει ο όμιλος φροντιστηρίων Διακρότημα, η σωστή πληροφόρηση και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι δύο παράγοντες που θα συγκεράσουν τη βαθμολογία του μαθητή, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του αλλά και ένα επιθυμητό πρόγραμμα σπουδών.

Υπάρχουν εξάλλου Πανεπιστημιακά τμήματα, για τα οποία πολύ συχνά οι μαθητές αγνοούν τόσο τις δυνατότητες που τους παρέχει το πτυχίο όσο και ενδεχόμενες «κρυφές» προοπτικές καριέρας σε συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους και επαγγελματικούς τομείς.

Για παράδειγμα, μια από τις βασικές επιλογές των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι ο κλάδος και το επάγγελμα του φιλολόγου. Αντί οι υποψήφιοι να επιλέξουν την αντίστοιχη Σχολή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη μπορούν να επιλέξουν ένα από τα εξής Τμήματα, που δίνουν στους αποφοίτους τη δυνατότητα ένταξης (για την εκπαίδευση) στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων:

  • Φιλοσοφίας Ιωάννινων (μόρια 2020: 8650) Πάτρας (μόρια 2020: 9925)
  • Ιστορίας Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (μόρια 2020: 8625)
  • Ιστορίας & Εθνολογίας (μόρια 2020: 7725), Ιστορίας Κέρκυρας (μόρια 2020: 7475)

Περισσότερα για την σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Εδώ...

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν τον κάνει

«Βόμβα» για Μετάλλαξη Όμικρον από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

koronoios metra
Κορονοϊός: Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τους κατ' ανάγκη ανεμβολίαστους (Vid)
Το δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν καθημερινά οι κατ' ανάγκη ανεμβολίαστοι, με προβλήματα υγείας - Πρόστιμα και rapid tests αδιακρίτως από την κυβέρνηση,...
Κορονοϊός: Καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για τους κατ' ανάγκη ανεμβολίαστους (Vid)
sxoleia-ekpaideusi-self
Κρούσματα σε σχολεία: Έκλεισαν τμήματα του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου
Συρροή κρουσμάτων σε Μουσικό σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης - Έκλεισαν δύο τμήματα - Εμβολιασμένοι μαθητές ανάμεσα στα κρούσματα
Κρούσματα σε σχολεία: Έκλεισαν τμήματα του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου
kapravelos
Κορονοϊός - Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία για μικρό διάστημα
«Πακέτο» αυστηρότερων μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού προτείνει ο Νίκος Καπραβέλος - Ζητά κλειστά σχολεία για λίγες ημέρες
Κορονοϊός - Καπραβέλος: Να κλείσουν τα σχολεία για μικρό διάστημα