Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Σχολές Δημοσιογραφίας
Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις εισαγωγής για όλους τους υποψηφίους που θέλουν να σπουδάσουν δημοσιογραφία; Τι προσφέρει ένα πτυχίο δημοσιογραφίας και τι αλλάζει φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Λιγότερο από δύο μήνες μας χωρίζουν πλέον επίσημα από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού σήμερα πως η πρεμιέρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως νωρίτερα σήμερα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου 2021 για όλους του υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου 2021 για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι το σχολικό έτος παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια και μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Τι προσφέρει όμως ένα πτυχίο Δημοσιογραφίας; Πώς διαμορφώθηκαν οι βάσεις το 2020 και τι αλλαγές έχουν να περιμένουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων;

Σπουδές στον κλάδο της Δημοσιογραφίας

Στην Ελλάδα, πέντε είναι τα Δημόσια Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή στη χώρα μας που προσφέρουν σπουδές στο χώρο της Δημοσιογραφίας. Τα Τμήματα Δημοσιογραφίας λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά και Καστοριά.

Για την εισαγωγή στα Τμήματα Δημοσιογραφίας απαιτείται και η εξέταση σε ένα ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων: Οι υποψήφιοι μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Τα Τμήματα αυτά προσφέρουν σε όλους τους σπουδαστές τους εκτός από τη θεωρητική γνώση του αντικειμένου και πρακτική άσκηση ώστε να μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Η δημοσιογραφία χωρίζεται σε έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία και εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό τους. Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ένωσης συντακτών στην οποία ανήκει.

typewriter.jpg

Η αγορά εργασίας για τους απόφοιτους των Τμημάτων Δημοσιογραφίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανομένων του Υπουργείου Τύπου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πολλών έντυπων, ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, εταιρειών διαφήμισης και έρευνας αγοράς, πολιτιστικών φορέων κ.ά.

Ένα απόφοιτος Δημοσιογραφίας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαφημιστικές εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα κ.λπ.

Τέλος, οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η δημοσιογραφία καλύπτουν όλα τα ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Βάσεις 2020

Και για τις Σπουδές δημοσιογραφίας την πρωτιά στις βάσεις κρατούν δύο Τμήματα της Αθήνας. Συγκεκριμένα πρώτο έρχεται το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με 16.470 μόρια, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με 15.490 μόρια.

Τρίτο στον χώρο της δημοσιογραφίες έρχεται το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με 15.415 μόρια.

Ακολουθούν τα δύο τελευταία σε μόρια Τμήματα, τα οποία είναι το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς με 7.325 μόρια και το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά με 8.225 μόρια.

Οι βάσεις κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 για τα Τμήματα Δημοσιογραφίας διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 16.470
  • Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Αθήνα): Πάντειο Πανεπιστήμιο - 15.490
  • Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 15.415
  • Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Κεφαλονιά, Αργοστόλι): Ιόνιο Πανεπιστήμιο - 7.325
  • Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (Καστοριά): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - 8.225

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

1.  Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. 

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Σχολές Δημοσιογραφίας

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

2. Οι συντελεστές βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

3. Το διπλό μηχανογραφικό

Φέτος θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismos israil
Παλαιστίνη: Αυξάνονται τα θύματα από τους ισραηλινούς βομαρδισμούς
Ένας ακόμα νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη - Κατέρρευσε κτίριο 13 ορόφων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Παλαιστίνη: Αυξάνονται τα θύματα από τους ισραηλινούς βομαρδισμούς
Εργασιακά: Κάλεσμα εκπαιδευτικών σε κινητοποίηση την Τετάρτη
«Κάτω τα χέρια από το αιματοβαμμένο 8ωρο», σημειώνει ο ΣΕΠΕ «ο Σωκράτης», καλώντας σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη
Εργασιακά: Κάλεσμα εκπαιδευτικών σε κινητοποίηση την Τετάρτη
mitsotakis
Πρότυπα-Πειραματικά - Μητσοτάκης: Προεκλογική δέσμευση η ενίσχυσή τους
«Από την επόμενη σχολική χρονιά, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα φτάσουν τα 112 από 62», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρότυπα-Πειραματικά - Μητσοτάκης: Προεκλογική δέσμευση η ενίσχυσή τους
we are Europe_cover
Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς: Ένα βιβλίο για παιδιά και τα 40 χρόνια στην ΕΕ
«Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς»: μια μοντέρνα έκδοση για παιδιά 7 – 11 ετών, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς: Ένα βιβλίο για παιδιά και τα 40 χρόνια στην ΕΕ