Γιατί οι σεφ χρησιμοποιούν δύο δόσεις αλατιού
Η πρώτη προσθήκη αλατιού γίνεται νωρίς, κατά το μαγείρεμα των λαχανικών και των πρωτεϊνών, για να ενισχυθεί η βάση της σούπας. Το αλάτι βοηθά τα αρωματικά συστατικά να απελευθερώσουν τη γλυκύτητα και την υγρασία τους, κάνοντας τα λαχανικά και το κρέας πιο νόστιμα.
Η δεύτερη δόση προστίθεται στο τέλος, για να ρυθμιστεί η γεύση σύμφωνα με το πώς την αντιλαμβάνεται ο ουρανίσκος. Καθώς η σούπα σιγοβράζει, τα αμυλώδη συστατικά απορροφούν αλάτι, το λίπος μπορεί να το καλύψει, και η εξάτμιση συμπυκνώνει τις γεύσεις. Έτσι, η τελική δόση διασφαλίζει ισορροπία.
Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα στο σπίτι
Στάδιο αρωμάτων: Όταν σοτάρετε κρεμμύδια, καρότα, σέλινο ή μανιτάρια, προσθέστε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά λίτρο υγρού. Αφήστε το να διαλυθεί και να ενσωματωθεί.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού: Δοκιμάστε τη σούπα μετά από 10 λεπτά και προσαρμόστε την ποσότητα κατά 1/4 κουταλάκι ανά λίτρο αν χρειάζεται.
Τελική δόση: Όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέστε 1-2 κουταλάκια σόγια σος ανά λίτρο ή 1/2-1 κουταλάκι fish sauce για πλούσια γεύση umami. Τελειώστε με μια μικρή πρέζα αλατιού σε νιφάδες εκτός φωτιάς και ανακατέψτε ελαφρά.
Ένταση γεύσης: Μερικές σταγόνες λεμονιού ή ξιδιού μπορούν να τονίσουν την αλμυρότητα και να δώσουν ζωντάνια στη σούπα.
Τι να αποφύγετε
Υπερβολικό αλάτισμα πριν την εξάτμιση ή όταν προσθέτετε ζυμαρικά, ρύζι ή όσπρια, καθώς απορροφούν μεγάλο μέρος του αλατιού.
Δοκιμή με καυτό κουτάλι, που μειώνει την αντίληψη της γεύσης. Προτιμήστε κρύο κουτάλι.
Προσθήκη της δεύτερης δόσης σε μεγάλες ποσότητες, καλύτερα σε μικρές, σταδιακές δόσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom