Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
140 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 αυγά
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή σπόροι από μία κάψουλα
60 γρ. γάλα
3 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
300 γρ. σταγόνες ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας
50 γρ. κακάο
140 γρ. μαύρη ζάχαρη
220 γρ. ζεστό νερό
1–2 πρέζες αλάτι
50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Οι μπανάνες πρέπει να είναι ώριμες και μέτριου μεγέθους για να μην αραιώσει το μείγμα.
Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, σόδα, μπέικιν, λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο.
Λιώνουμε τις μπανάνες με το γάλα στο μίξερ μέχρι να γίνουν πουρές.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια. Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με σύρμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τις σταγόνες σοκολάτας.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
Σε αέρα: 160°C, μεσαία σχάρα, 55 λεπτά περίπου.
Σε αντιστάσεις: 170°C, κάτω σχάρα, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Ελέγχουμε με μαχαίρι: πρέπει να βγαίνει καθαρό από το κέντρο. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να δέσει.
Τρυπάμε την επιφάνεια της μπανανόπιτας με σουβλί και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι, ώστε να ποτίσει το γλυκό ομοιόμορφα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ