Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ φτάνει σε νέα επίπεδα, με μια απόφαση-σοκ που αγγίζει χιλιάδες ξένους φοιτητές. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάκληση της δυνατότητας του πανεπιστημίου να φιλοξενεί ξένους φοιτητές μέσω του προγράμματος SEVP (Student and Exchange Visitor Program), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Η απόφαση υπογράφηκε από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, και όπως ανακοινώθηκε, στηρίζεται στην άρνηση του Χάρβαρντ να κοινοποιήσει στοιχεία για ξένους φοιτητές που διαθέτουν φοιτητική βίζα. Η Νόεμ κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι συγκαλύπτει ενέργειες που προάγουν τη βία, τον αντισημιτισμό και ενδεχόμενο συντονισμό με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Η Νόεμ δήλωσε πως «η εγγραφή ξένων φοιτητών είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα» και κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι «εκμεταλλεύεται τα δίδακτρα για να αυξάνει τις δωρεές του».
Η αντίδραση του Χάρβαρντ – "Εκδικητική και παράνομη απόφαση"
Το Χάρβαρντ απάντησε με αυστηρό τόνο, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση «παράνομη» και «εκδικητική». Σε ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο τόνισε τη σημασία της παρουσίας φοιτητών από περισσότερες από 140 χώρες, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί «εμπλουτίζουν αφάνταστα τη ζωή του ιδρύματος και της ίδιας της χώρας».
Η διοίκηση του Χάρβαρντ διαμηνύει πως θα προχωρήσει σε νομικά μέσα για να ανατρέψει την απόφαση, ενώ καλεί την αμερικανική κοινωνία να κατανοήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας στην ανώτατη εκπαίδευση και στην εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς.
Οι συνέπειες για τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα
Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους ξένους φοιτητές, οι οποίοι καλούνται είτε να μετεγγραφούν σε άλλα ιδρύματα με ενεργή πιστοποίηση είτε να αποχωρήσουν από τη χώρα, με άμεσες επιπτώσεις στο νομικό καθεστώς παραμονής τους.
Το Χάρβαρντ φιλοξενεί περίπου 5.000 ξένους φοιτητές. Η απομάκρυνσή τους όχι μόνο θα αποδυναμώσει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα, αλλά θα έχει και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ –και όχι μόνο– κάνει λόγο για ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έρευνας και της εκπαίδευσης. Πολλοί αναλυτές βλέπουν την ενέργεια αυτή ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πόλωσης ενόψει των εκλογών, με στόχο την κινητοποίηση εθνικιστικών και αντι-παγκοσμιοποιητικών ακροατηρίων.
Μετωπική σύγκρουση πολιτείας και πανεπιστημίων
Η σύγκρουση αυτή δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης Τραμπ με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιδίως τα μέλη του Ivy League. Από τις περικοπές σε ερευνητικά κονδύλια έως τις πιέσεις για καταστολή διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις, η σχέση του Τραμπ με τον ακαδημαϊκό κόσμο χαρακτηρίζεται από ένταση και καχυποψία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ