afganistan
Φτώχεια και ασθένειες μαστίζουν τη χώρα ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Οι κατάμεστοι θάλαμοι μιας ετοιμόρροπης κλινικής στο νότιο Αφγανιστάν είναι μια μόνο ένδειξη της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης που σημειώνεται στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία πριν από ένα χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, το Περιφερειακό Νοσοκομείο Μούσα Κάλα στην επαρχία Χελμάντ υποχρεώθηκε να κλείσει τις πόρτες του σε όλους εκτός από όσους υπήρχαν υποψίες ότι έπασχαν από χολέρα.

Σύντομα το νοσοκομείο κατακλύστηκε από αναρίθμητους ασθενείς που χρειάζονταν να τους τοποθετηθεί ορός πάνω στα σκουριασμένα φορεία που είχαν τοποθετηθεί.

Παρότι η κλινική δεν διαθέτει εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της χολέρας, περίπου 550 ασθενείς προσήλθαν εκεί σε διάστημα λίγων ημερών με συμπτώματα της νόσου αυτής η οποία προκαλείται από την έλλειψη των βασικών συνθηκών υγιεινής, όπως πόσιμο νερό και επαρκές αποχετευτικό σύστημα.

«Είναι πολύ δύσκολο», λέει στο AFP ο επικεφαλής του νοσοκομείου Εχσανουλάχ Ρόντι, ο οποίος από τότε που ξεκίνησε το κύμα αφίξεων κοιμάται πέντε ώρες καθημερινά. «Δεν το είχαμε δει αυτό πριν από ένα χρόνο και ποτέ πριν».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν είναι η χειρότερη στον κόσμο.

Πεινασμένα παιδιά

Η φτώχεια στη χώρα, που είναι πιο έντονη στα νότια, έχει οδηγηθεί σε νέα επίπεδα απελπισίας, επιδεινούμενη και από την ξηρασία και τον πληθωρισμό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Από τότε που το Εμιράτο (οι Ταλιμπάν) ήρθαν στην εξουσία, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μαγειρικό λάδι», λέει μια γυναίκα που έχει κουρνιάσει σε ένα ράντζο δίπλα στον υποσιτισμένο έξι μηνών εγγονό της, στη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ.

«Οι φτωχοί άνθρωποι συνθλίβονται», λέει η 35χρονη.

Ο εγγονός της νοσηλεύεται για πέμπτη φορά στο νοσοκομείο Μπουστ, ένα κτιριακό συγκρότημα με ξεφλουδισμένο χρώμα στους τοίχους που το δέρνει ο ήλιος και το οποίο συλλειτουργούν το υπουργείο Υγείας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πολλές από τις κλίνες στον θάλαμο για τους υποσιτισμένους φιλοξενούν δύο αδύνατους και εύθραυστους ασθενείς, κάποιοι προσπαθώντας να ρουφήξουν γάλα από σύριγγες και άλλοι βαριανασαίνοντας.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ξερό ψωμί», λέει η Μπρέσνα, η μητέρα ενός άλλου ασθενούς που τοποθετεί την ηλικία της μεταξύ 15 και 20 ετών.

«Δεν έχουμε φάει τίποτα εδώ και 3 με 4 ημέρες».

Η επιβλέπουσα νοσηλεύτρια Χομέιρα Νοουρόζι, πασχίζει να ακουστεί η φωνή της ανάμεσα σε βρέφη που κλαίνε και λέει ότι το προσωπικό «δεν ξεκουράζεται ποτέ».

«Έχουμε πολλά παιδιά που έρχονται σε κρίσιμη κατάσταση», λέει και εξηγεί ότι ο λόγος είναι ότι οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα μεταφέρουν άμεσα στο νοσοκομείο.

«Δεν γνωρίζουμε πόσους θανάτους έχουμε...στις επαρχίες, γιατί δεν ήρθαν στο νοσοκομείο».

Οδηγήθηκαν στον γκρεμό 

Τα δεινά για το Αφγανιστάν ξεκίνησαν πολύ πριν από τις 15 Αυγούστου του 2021 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ έπειτα από μια βιαστική απόσυρση των υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων και από την κατάρρευση της κυβέρνησης την οποία στήριζαν.

Αλλά η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ώθησε την χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων στον γκρεμό.

Οι ΗΠΑ πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας ύψους 7 δισ δολαρίων, ο επίσημος τραπεζικός τομέας κατέρρευσε, και διακόπηκε εν μια νυκτί η βοήθεια από το εξωτερικό που εκπροσωπούσε το 45% του ΑΕΠ.

Κατά τον περασμένο χρόνο, οι επίδοξοι δωρητές πάλεψαν με τον γρίφο της διοχέτευσης νέας χρηματοδότησης στην ρημαγμένη χώρα, την οποία οι Ταλιμπάν μετονόμασαν σε "Ισλαμικό Εμιράτο" ώστε να συμβαδίζει με τις αυστηρές θεοκρατικές τους απόψεις.

«Πώς παρέχεις βοήθεια σε μια χώρα της οποίας δεν αναγνωρίζεις την κυβέρνηση;», αναρωτιέται η Ροξάνα Σαπούρ του Αφγανικού Δικτύου Αναλυτών.

Όπως λέει η ίδια, η εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως ο σεισμός του Ιουνίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι, είναι σχετικά απλή καθώς «δεν είναι πολιτική, είναι βοήθεια που σώζει ζωές».

Χρήματα σε μετρητά επίσης μεταφέρονται αεροπορικώς για την χρηματοδότηση της βοήθειας σε τρόφιμα και σε υγειονομική φροντίδα, αλλά η αναπτυξιακή βοήθεια και τα μακροπρόθεσμα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομία είναι πιο σύνθετα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγωνιστικη παρεμβαση
Αγωνιστική Παρέμβασης Λάρισας: Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας
«Αποτελεί όμως επικίνδυνη αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το σωματείο μας θα έχει αγωνιστική κατεύθυνση όταν η πλειοψηφία στο ΔΣ αποτελείται από...
Αγωνιστική Παρέμβασης Λάρισας: Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας
κινητοποιηση
Κινητοποίηση φοιτητών/τριών στην Σύνοδο Πρυτάνεων – «Να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής» (Φώτο)
«Η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας»
Κινητοποίηση φοιτητών/τριών στην Σύνοδο Πρυτάνεων – «Να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής» (Φώτο)
ασλανιδης
Τέμπη: Ο ανακριτής απέρριψε το αίτημα του κ. Ασλανίδη για την εκταφή του παιδιού του
Ασλανίδης και Καρυστιανού είχαν ζητήσει προ ημερών την αντικατάσταση του ανακριτή Μπαϊκάμη για παράβαση καθήκοντος
Τέμπη: Ο ανακριτής απέρριψε το αίτημα του κ. Ασλανίδη για την εκταφή του παιδιού του
αλκοολ
Συνελήφθη o καθηγητής επειδή οι μαθητές αγόρασαν αλκοόλ σε σχολική εκδρομή
Ο υπεύθυνος του μαγαζιού συνελήφθη με την κατηγορία της έκθεσης, ενώ ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο καθηγητής
Συνελήφθη o καθηγητής επειδή οι μαθητές αγόρασαν αλκοόλ σε σχολική εκδρομή