Στην αγάπη και τη φιλία που τρέφουν οι Κορεάτες για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στο «πολύ λαμπρό μέλλον» των διμερών σχέσεων, με έμφαση την οικονομία, τις επενδύσεις και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και πώς αντιμετωπίζει η χώρα του την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και τι προτάσσει ως την καλύτερη απάντηση, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα Γιονγκ Τζιπ Αν σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Κορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα.
«Πολλοί Κορεάτες αισθάνονται μια αίσθηση συγγένειας με τον λαό της Ελλάδας. Οι Κορεάτες μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό από τα παιδικά τους χρόνια. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, οι μύθοι του Αισώπου, οι κωμωδίες και οι τραγωδίες είναι τα βασικά θέματα που μελετούν οι Κορεάτες στο σχολείο και έρχονται σε επαφή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι Κορεάτες εκτιμούμε ιδιαίτερα την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950 και χαιρετίζουμε τη βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και την βαθιά παραδοσιακή φιλία που ακολούθησε». Με τα λόγια αυτά επέλεξε να ξεκινήσει τη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιονγκ Τζιπ Αν, και έστειλε το μήνυμα πως «οι δύο χώρες έχουν τα σωστά συστατικά για την οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων».
Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς σταθμούς της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λη Νακ-γιαν (Lee Nak-yon) στη χώρα μας και χαρτογράφησε το έδαφος που εδράζονται οι διμερείς σχέσεις, σταχυολογώντας τους τομείς που εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας. Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως στην Ελλάδα υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες και εστίασε στους τομείς που υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ έκανε γνωστό πως κορεατικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα και προέταξε πως μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο πλαίσιο.
Ειδικότερα, έκανε ειδική μνεία στη ναυτιλία και διαβεβαίωσε πως παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, η στέρεη βάση συνεργασίας των δύο χωρών παρέχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Επίσης, χαρακτήρισε ως αναδυόμενο τομέα συνεργασίας την υψηλή τεχνολογία και προανήγγειλε πως οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Πέρα από το διακρατικό επίπεδο, εξέχουσα θέση αποδίδει και στη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία εξαγοράς ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης από τη Samsung. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά πως θα ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες.
Επιπλέον, κατέδειξε πως αναπτύσσεται μια νέα αγορά στην Κορέα για ελληνικά γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα προϊόντα μαστίχας.
Εξίσου, κατέγραψε το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από την Κορέα στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μέσω προγραμμάτων εξατομικευμένων ταξιδίων που έχουν αναπτυχθεί για τους Κορεάτες, οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα, ο πρέσβης της Κορέας στην Ελλάδα χαρακτήρισε προκλήσεις άνευ προηγουμένου τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και υπογράμμισε πως ο πυρηνικός εκβιασμός της Πιονγιανγκ αποτελεί επείγουσα και σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το σημείο, ξεχώρισε τη στάση της Ελλάδας και εξέφρασε την εκτίμηση της Σεούλ στην Αθήνα για την ισχυρή υποστήριξη της στους χειρισμούς της.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις περαιτέρω προκλήσεις και να προσέλθει στο δρόμο της αποπυρηνικοποίησης, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, με ειρηνικό τρόπο.
Ακολουθεί η συνέντευξη του πρέσβη της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα Γιονγκ Τζιπ Αν στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ποια είναι η σημασία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης;
Πολλοί Κορεάτες αισθάνονται μια αίσθηση συγγένειας με τον λαό της Ελλάδας. Οι Κορεάτες μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό από τα παιδικά τους χρόνια. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, οι μύθοι του Αισώπου, οι κωμωδίες και οι τραγωδίες είναι τα βασικά θέματα που μελετούν οι Κορεάτες στο σχολείο και έρχονται σε επαφή καθ? όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι Κορεάτες εκτιμούμε ιδιαίτερα την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950 και χαιρετίζουμε τη βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και την βαθιά παραδοσιακή φιλία που ακολούθησε.
Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, για την οποία πολλοί Κορεάτες στο παρελθόν πολέμησαν και τελικά κέρδισαν. Συναισθηματικά και παραδοσιακά, οι δύο χώρες έχουν τα σωστά συστατικά για την οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων.
Στα διεθνή φόρα η Κορέα και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά σε διάφορους τομείς. Οι τάσεις ψηφοφορίας των δύο χωρών μας στα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ όμοιες, καθώς και οι δύο τασσόμαστε υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς. Η Κορέα εκτιμά ιδιαίτερα την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς μας για την πυρηνική και την πυραυλική πρόκληση της Βόρειας Κορέας. Εκτός από τη συνεργασία στα διεθνή φόρα, οι ανταλλαγές μεταξύ λαών είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Πρόσφατα, είμαστε ευτυχείς που παρατηρούμε αυξανόμενες ανταλλαγές σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της δικαστικής εξουσίας.
Οι ανταλλαγές στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζουν, επίσης, σταθερή αύξηση συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών, πολιτιστικών και θρησκευτικών επαφών. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Lee Nak-yon θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πρόεδρο και θα παρευρεθεί σε επιχειρηματικό φόρουμ με επιχειρηματίες από τις δύο χώρες. Θα παραστεί επίσης την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πιεονγκτσάνγκ 2018» (PyeongChang).
Μέσω αυτού του είδους υψηλού επιπέδου ανταλλαγής, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας θα αναβαθμίζονται συνεχώς. Συνολικά, το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ Κορέας και Ελλάδας είναι πολύ λαμπερό.
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών;
Διαχρονικά η ναυτιλία και η εμπορική ναυτιλία είναι τομείς που υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία. Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία και η ναυπηγική βιομηχανία, η στέρεη βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μάς παρέχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ένας αναδυόμενος τομέας ώριμος για συνεργασία είναι ο τομέας της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μας πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τον Οκτώβριο, μέσω της οποίας από κοινού θα αξιολογήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, την αποτελεσματική επεξεργασία της εργασίας και τις υπηρεσίες πελατών. Σημαντικά βήματα σημειώθηκαν πρόσφατα και στην πλευρά του ιδιωτικού τομέα, όταν ο κορεάτης γίγαντας της πληροφορικής Samsung έκανε μια συμφωνία εξαγοράς με την ελληνική νεοφυή επιχείρηση Innoetics.
Η Samsung θα εφαρμόσει την τεχνολογία κειμένου σε ομιλία που αναπτύχθηκε από την ελληνική εταιρεία σε ένα ευρύ φάσμα του οικοσυστήματός των προϊόντων της. Είμαι βέβαιος ότι άλλες συμφωνίες υψηλής τεχνολογίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών μας. Επιπλέον, ανοίχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται μια νέα αγορά στην Κορέα για ελληνικά γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα προϊόντα μαστίχας. Ο τουρισμός είναι ένας άλλος τομέας συνεργασίας. Ο αριθμός των Κορεατών τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται κάθε χρόνο. Μέσω προγραμμάτων εξατομικευμένων ταξιδίων που έχουν αναπτυχθεί για τους Κορεάτες, οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.
Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για την Κορέα στην Ελλάδα;
Πολλές κορεατικές εταιρείες διαθέτουν ισχυρή τεχνογνωσία στην κατασκευή υποδομών, όπως οδικές, αεροπορικές και θαλάσσια λιμάνια, σήραγγες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρικά δίκτυα, μονάδες αφαλάτωσης και αποτεφρωτήρες. Είναι επίσης πολύ ανταγωνιστικές στον τομέα του σιδηροδρομικού υλικού, της τεχνογνωσίας στον τομέα των logistics (της εφοδιαστικής) και της τεχνολογίας αναβάθμισης του Διαδικτύου σε υπάρχοντα εξοπλισμό.
Εάν υπάρχουν καλές ευκαιρίες στην Ελλάδα στους προαναφερθέντες τομείς, οι κορεατικές εταιρείες θα εξετάσουν σίγουρα το ενδεχόμενο να επενδύσουν. Επίσης, ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία. Η ανάπτυξη της γης ή των θέρετρων φαίνεται να είναι ένας πιθανός χώρος συνεργασίας. Παρακολουθούν στενά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα και πιθανά κίνητρα για τις δικές τους επενδύσεις. Μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο πλαίσιο για να την προσέλκυση επενδύσεων από κορεατικές εταιρείες.
Ποια είναι η θέση της Νότιας Κορέας για τις πυρηνικές δοκιμές και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη γειτονική Βόρεια Κορέα;
Η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε ένα σπριντ για να αναβαθμίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. Φέτος, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την 6η πυρηνική δοκιμή, στην οποία ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου, και εκτόξευσε 19 βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ΙCBM)και δύο βαλλιστικών πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) που πετούν πάνω από την Ιαπωνία. Πέρυσι διεξήγαγε δύο πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευσε 24 βαλλιστικούς πυραύλους. Τέτοιες προκλήσεις είναι άνευ προηγουμένου. Ο πυρηνικός εκβιασμός της Βόρειας Κορέας αποτελεί επείγουσα και σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι προκλητικές πράξεις που γίνονται από τη Βόρεια Κορέα συνιστούν κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Νότια Κορέα θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις περαιτέρω προκλήσεις και να προσέλθει στο δρόμο της αποπυρηνικοποίησης, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη απάντηση στην απειλή της Βόρειας Κορέας; Πώς νομίζετε ότι πρέπει να διευθετηθεί η βόρειο-κορεατική απειλή;
Δεδομένης της βαρύτητας και του επείγοντος χαρακτήρα της απειλής της Βόρειας Κορέας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ενωμένη στην απάντησή της στη Βόρεια Κορέα. Φέτος, η διεθνής κοινότητα έλαβε τα σκληρότερα μη στρατιωτικά μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, υιοθετώντας σειρά από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης του ψηφίσματος 2375 το Σεπτέμβριο. Καταρχάς, οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά και πλήρως τις κυρώσεις που προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.
Πρέπει επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό, κοινό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τέτοιες κυρώσεις και ισχυρές διεθνείς πιέσεις είναι ισχυρά εργαλεία για να αναγκάσουν τη Βόρεια Κορέα να αλλάξει τη λογική της και τελικά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση. Θα πρέπει επίσης να αφήσουμε ορθάνοιχτη την πόρτα για διάλογο εάν η Βόρεια Κορέα επιλέξει το σωστό δρόμο.
Για να φτάσουμε σε λύση, η Βόρειος Κορέα πρέπει να σταματήσει περαιτέρω προκλήσεις και να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Θα αξιοποιήσουμε όλους τους πιθανούς διαύλους, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και του διαλόγου για να επιτύχουμε τον στόχο. Θα δημιουργήσουμε επίσης μία μόνιμη συμφωνίας ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο για να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος.
ΑΠΕ ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη