Το κρέας σε δεύτερο ρόλο
Στις Μπλε Ζώνες, το κρέας δεν αποτελεί βασικό στοιχείο του καθημερινού μενού. Οι υπεραιωνόβιοι καταναλώνουν κυρίως λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, ενώ το κρέας εμφανίζεται στο τραπέζι τους σπάνια, περίπου έως πέντε φορές τον μήνα και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Στην Okinawa, που θεωρείται ο μακροβιότερος πληθυσμός στην καταγεγραμμένη ιστορία, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 μόλις το 2% των ημερήσιων θερμίδων προερχόταν από το κρέας. Ο Buettner συγκρίνει αυτό το ποσοστό με τις σύγχρονες δυτικές διατροφές, επισημαίνοντας ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ η ετήσια κατανάλωση κρέατος φτάνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: σε μικρές ποσότητες το κρέας δεν αποτελεί πρόβλημα, όμως η συχνή και υπερβολική κατανάλωση επιβαρύνει την υγεία. Όπως τονίζει, κανένας πληθυσμός που βασίστηκε στο κρέας ως κύρια τροφή δεν συνδέθηκε με μακροζωία.
Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα
Το κρέας προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Παρ’ όλα αυτά, πλήθος μελετών δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι στα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα προϊόντα αυξάνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο. Το κόκκινο κρέας χαρακτηρίζεται πιθανώς καρκινογόνο, κυρίως σε σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω ουσιών που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και των συντηρητικών.
Πρέπει να το αποφεύγουμε εντελώς;
Ο Buettner υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε κρέας για να ζήσουμε περισσότερο. Αν και αναγνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι το αγαπούν, προτείνει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού. Όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Απαραίτητη είναι η προσοχή σε θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να καλυφθούν μέσω εμπλουτισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων, πάντα με τη συμβουλή ειδικού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom