Υλικά:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
600 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, κράνμπερι) κομμένα
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. κάρδαμο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
50 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
2 ασπράδια αυγών
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μπολ και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C.
Χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αν το μείγμα φαίνεται κομμένο, δεν πειράζει· συνεχίζετε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.
Σταματάτε το μίξερ και με σπάτουλα ενσωματώνετε καλά τα υλικά μέχρι να γίνει πυκνή ζύμη. Προσθέτετε τα ξηρά φρούτα και ανακατεύετε απαλά.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε φόρμα 24 εκ. και ρίχνετε μέσα το μείγμα.
Ετοιμασία της επικάλυψης
Σε μπολ χτυπάτε ελαφρά τα ασπράδια.
Προσθέτετε ζάχαρη, κορν φλάουρ, χονδροκομμένα αμύγδαλα και αμυγδαλόσκονη. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
Απλώνετε την επικάλυψη πάνω στο κέικ και ψήνετε στους 170°C για 50 λεπτά.
Μειώνετε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά.
Αν πάρει νωρίς χρώμα, καλύψτε το με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Ελέγχετε με μαχαίρι: πρέπει να βγαίνει καθαρό. Αν όχι, αφήστε το λίγο ακόμη.
Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom