Πώς γεννήθηκαν τα γαριδάκια;
Η ιστορία τους ξεκινά τυχαία το 1935 στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, στο εργοστάσιο Flakall Corporation που παρήγαγε ζωοτροφές. Κατά τον καθαρισμό των μηχανών, οι εργάτες έριχναν βρεγμένους σπόρους καλαμποκιού, οι οποίοι, καθώς ζεσταίνονταν, φούσκωναν και έπαιρναν σχήμα. Ένας από αυτούς, ο Έντουαρντ Γουίλσον, πήρε μερικούς σπόρους στο σπίτι του, τους πρόσθεσε λάδι και αρωματικά, τους έψησε και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα πρώτα γαριδάκια, γνωστά ως Korn Kurls.
Η επιτυχία ήταν τέτοια που η εταιρεία άρχισε να παράγει πλέον σνακ για ανθρώπους, μετονομάστηκε σε Adams Corporation και καθιέρωσε τα γαριδάκια ως αγαπημένο τραγανό σνακ. Την ίδια εποχή, η Elmer Candy Corporation από τη Λουιζιάνα παρουσίασε τα δικά της "Chee-Wees", διεκδικώντας τον τίτλο του πρώτου τυρογαριδακίου στον κόσμο.
Το τέλειο μείγμα για σπιτικά γαριδάκια
Η βάση της συνταγής είναι ο πουρές πατάτας, που χαρίζει μαλακή υφή στο εσωτερικό και τραγανή κρούστα απ’ έξω. Για καλύτερο αποτέλεσμα, προτιμήστε πατάτες πλούσιες σε άμυλο, βρασμένες με τη φλούδα τους και λιωμένες με πιρούνι ή πρες-πουρέ, ποτέ στο μούλτι.
Ο συνδυασμός παρμεζάνας και τσένταρ δίνει τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση και το πορτοκαλί χρώμα που θυμίζει τα κλασικά γαριδάκια. Η παρμεζάνα προσφέρει το απαραίτητο umami, ενώ το τσένταρ χαρίζει πιο ζουμερή γεύση και χρώμα.
Για επιπλέον άρωμα και χρώμα, προσθέστε πάπρικα (καπνιστή ή γλυκιά) και λίγο κουρκουμά. Εκτός από το χρυσαφένιο χρώμα, προσφέρουν και διακριτική πικάντικη γεύση, ανεβάζοντας τη νοστιμιά του σνακ σε άλλο επίπεδο.
Η σωστή θερμοκρασία για τέλεια τραγανά γαριδάκια
Ζεστάνετε ηλιέλαιο σε φριτέζα ή τηγάνι στους 140–160°C. Η θερμοκρασία είναι καθοριστική: αν είναι πολύ χαμηλή, τα γαριδάκια θα απορροφήσουν λάδι· αν είναι υπερβολικά υψηλή, θα καούν χωρίς να προλάβουν να γίνουν τραγανά.
Η τεχνική με το κορνέ
Για να δώσετε στα γαριδάκια το σωστό σχήμα, χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κορνέ μιας χρήσης. Γεμίστε το με το μείγμα και κόψτε τη μύτη ώστε να ανοίξει μια τρύπα περίπου 1–1,5 εκ. Πάνω από το καυτό λάδι, πιέστε απαλά και κόψτε κάθε λωρίδα σε κομμάτια μήκους περίπου 5 εκ.
Υλικά:
400 γρ. πατάτες βρασμένες
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. τσένταρ, τριμμένο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
60 γρ. κορν φλάουρ
100 ml νερό
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. κουρκουμά (προαιρετικά)
1 κ.γ. αλάτι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, λιώνετε τις πατάτες με πιρούνι και προσθέτετε το βούτυρο.
Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι αραιό.
Μεταφέρετε σε κορνέ και κόβετε μικρές λωρίδες κατευθείαν πάνω από το καυτό λάδι.
Τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με πιρούνι.
Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί και αφήστε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ