Νέα τροπή παίρνει η συζήτηση γύρω από τον περίφημο τάφο της Αμφίπολη, καθώς δύο έμπειροι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο δεν συνδέεται με τον Ηφαιστίων, αλλά αποτελεί ταφικό συγκρότημα της Ρωξάνη και του γιου της, Αλέξανδρος Δ΄.
Οι αρχαιολόγοι Γιώργος Βελένης και Πολυξένη Αδάμ-Βελένη παρουσίασαν την άποψή τους σε αρχαιολογική συνάντηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκαλώντας έντονη συζήτηση στον επιστημονικό κόσμο.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, τα επιγραφικά στοιχεία που είχαν συνδεθεί με τον Ηφαιστίωνα δεν τεκμηριώνουν τέτοια σχέση. Αντίθετα, εκτιμούν ότι το μνημείο κατασκευάστηκε αρχικά για τη Ρωξάνη και τον νεαρό διάδοχο του μακεδονικού θρόνου, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το 309 π.Χ. με εντολή του Κάσσανδρος.
Οι δύο επιστήμονες θεωρούν ότι ο Τύμβος Καστά αποτελεί σύνθετο ταφικό συγκρότημα με περισσότερες οικοδομικές φάσεις από όσες είχαν εκτιμηθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι σε μεταγενέστερες περιόδους χρησιμοποιήθηκε και από άλλα μέλη της μακεδονικής δυναστείας, πιθανόν ακόμη και από βασιλείς των Αντιγονιδών.
Η νέα αυτή προσέγγιση επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αρχαιολογικά ευρήματα της σύγχρονης Ελλάδας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για την πραγματική ταυτότητα των νεκρών που κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom