αμφιθεατρο
Συμμετείχαν 50 και πλέον πανεπιστημιακοί και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών

Με τη συμμετοχή 50 και πλέον πανεπιστημιακών και ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στην αίθουσα 319 του κτηρίου ΝΟΠΕ του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών του ΑΠΘ με θέμα τον παράνομο πόλεμο ΗΠΑ- Ισραήλ εναντίον του Ιράν και την ανάγκη υπεράσπισης της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, ώστε τα δίκαια των λαών να ορίσουν το μέλλον τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η αντίθεση στον πόλεμο και στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, η αλληλεγγύη προς τον λαό του Ιράν, η έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου, όπως και για τις ευρύτερες συνέπειές του για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη απεμπλοκής με οποιονδήποτε τρόπο της Ελλάδας και της Κύπρου σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, όπως και στην υποχρέωση να μην παρέχουν καμία συνδρομή τα δύο κράτη σε ΗΠΑ και Ισραήλ καθώς και σε κάθε άλλο κράτος το οποίο εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον του Ιράν. Έγινε ειδική αναφορά στον παράνομο τρόπο χρήσης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και στην ανάγκη η ελληνική αποστολή και οι κυπριακές αρχές να μην εμπλακούν στην προστασία τους.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ευθύνη να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο με επιστημονική τεκμηρίωση, νηφαλιότητα και προσήλωση στις αρχές της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η συνέχιση και διεύρυνση της πρωτοβουλίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και διεθνώς, με τη διοργάνωση αρχικά τριών δημόσιων εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Αθήνα, όπου θα αναλυθούν οι νομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του πολέμου. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οργάνωση παρεμβάσεων στον Τύπο και στον δημόσιο διάλογο, με στόχο την ανάδειξη των κινδύνων που συνεπάγεται η στρατιωτική κλιμάκωση και την προώθηση θέσεων υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Η πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με νέες δράσεις και δημόσιες παρεμβάσεις.

Για την πρωτοβουλία,

Η Συντονιστική Ομάδα

1.            Ευαγγελίδου Στέλλα, Ειδικός Επιστήμων στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick

2.            Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Διευθυντής ΔΕΠΑΜΕΜ ΑΠΘ

3.            Καλτσώνης Δημήτρης Καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο

4.            Μαρκέτος Σπύρος Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

5.            Τζήμας Θέμης  Επ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

6.            Τομπάζος Σταύρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Κύπρου

7.            Τριμικλινιώτης Νίκος, Αν. Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: 231 099 5273

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δίκη στο ΣτΕ
Το ΣτΕ έγινε «νηπιαγωγείο»: Μικροί δικαστές δίκασαν τη δασκάλα τους για ένα μήλο!
Οι «μπόμπιρες» δικαστές έφεραν στην Ολομέλεια του ΣτΕ τη δασκάλα τους αλλά για... καλό σκοπό
Το ΣτΕ έγινε «νηπιαγωγείο»: Μικροί δικαστές δίκασαν τη δασκάλα τους για ένα μήλο!
Το ηφαίστειο στα Μέθανα
Το ελληνικό ηφαίστειο που «κοιμάται» 50χλμ από την Αθήνα αλλά τρομάζει τους επιστήμονες
Λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, υπάρχει ένα ηφαίστειο που μοιάζει «νεκρό» εδώ και 100.000 χρόνια - αλλά στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε ποτέ να...
Το ελληνικό ηφαίστειο που «κοιμάται» 50χλμ από την Αθήνα αλλά τρομάζει τους επιστήμονες
Καρυστιανού, Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας σε δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση GPO: «Βουτιά» της ΝΔ, έκπληξη για ΠΑΣΟΚ, τι κερδίζουν Τσίπρας-Καρυστιανού
Πτώση για τη Νέα Δημοκρατία στο χαμηλότερο επίπεδο του 2026, ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και αυξημένη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό
Δημοσκόπηση GPO: «Βουτιά» της ΝΔ, έκπληξη για ΠΑΣΟΚ, τι κερδίζουν Τσίπρας-Καρυστιανού