Τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν είναι μόνο γευστικά – είναι και διατροφικά πολύτιμα. Αν και στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι ενδέχεται να αυξάνουν τη χοληστερόλη, σήμερα η επιστημονική κοινότητα είναι σαφής: η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και –ίσως– ακόμη και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε ψάρια τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Όμως, δεν είναι όλα τα ψάρια ίδια και, κυρίως, δεν είναι όλοι οι τρόποι μαγειρέματος ευεργετικοί.
Λιπαρά ή άπαχα ψάρια: Ποιο να διαλέξω;
Τα ψάρια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: άπαχα και λιπαρά. Και οι δύο είναι εξαιρετικές πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος) έχουν σαφές πλεονέκτημα: είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D — δύο συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η βιταμίνη D, μάλιστα, λείπει από τον οργανισμό περίπου 4 στους 10 ανθρώπους, κάτι που έχει συσχετιστεί με καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, άνοια και καρκίνο. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια από τις λίγες φυσικές διατροφικές πηγές αυτής της βιταμίνης.
Τα ψάρια κάνουν καλό — αρκεί να ξέρετε πώς να τα μαγειρεύετε
Αν και τα ψάρια είναι διατροφικός θησαυρός, το πώς τα μαγειρεύουμε παίζει τεράστιο ρόλο στην τελική τους αξία. Κάποιες μέθοδοι μπορεί να μειώσουν ή και να αναιρέσουν τα οφέλη τους.
Τηγάνισμα: Νόστιμο αλλά επιβαρυντικό
Το βαθύ ή ρηχό τηγάνισμα αυξάνει τη θερμιδική αξία και μειώνει τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά. Σε άπαχα ψάρια η απορρόφηση λαδιού είναι μεγαλύτερη. Επίσης, σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται τοξικές ενώσεις, όπως ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες.
👉 Συμβουλή: Αν επιλέξετε τηγάνισμα, προτιμήστε ελαιόλαδο και ρηχό τηγάνισμα σε μέτρια θερμοκρασία.
Ψήσιμο στη σχάρα: Όχι πάνω στη φλόγα
Παρόλο που είναι παραδοσιακή και γρήγορη μέθοδος, το ψήσιμο σε δυνατή φωτιά μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ενώσεις, ιδίως όταν σχηματίζεται καμένη κρούστα στο ψάρι.
👉 Τip: Χρησιμοποιήστε μαρινάδες, αποφύγετε την άμεση φλόγα και μην αφήνετε το ψάρι να καψαλιστεί.
Βράσιμο & Ατμός: Οι πιο ασφαλείς επιλογές
Οι μέθοδοι αυτές διατηρούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, αφού χρησιμοποιούν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν προσθέτουν λίπος.
👉 Πλεονέκτημα: Περιορίζεται ο σχηματισμός επιβλαβών ενώσεων. Μειονέκτημα: Παρατεταμένος χρόνος ατμού μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση της χοληστερόλης.
Ψήσιμο στο φούρνο: Ισορροπία γεύσης και θρεπτικής αξίας
Το ψήσιμο στον φούρνο σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι εξαιρετική επιλογή. Διατηρεί τα ωμέγα-3 και τη βιταμίνη D πολύ καλύτερα σε σχέση με το τηγάνισμα.
👉 Προσοχή: Αν προσθέσετε λάδι, χρησιμοποιήστε ελάχιστο και καλής ποιότητας – ιδανικά ελαιόλαδο.
Φούρνος μικροκυμάτων: Αξιοπρεπής και ασφαλής εναλλακτική
Μπορεί να μην είναι η πιο… γκουρμέ επιλογή, αλλά τα μικροκύματα διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάρη στο σύντομο χρόνο μαγειρέματος και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ