καποδιστ
Σκληρές συνθήκες και πρόωρη φθορά

Η προσωπική ζωή του Ιωάννης Καποδίστριας σημαδεύτηκε από σκληρές δοκιμασίες, μοναξιά και έναν βαθύ αλλά ανεκπλήρωτο έρωτα, την ώρα που ο ίδιος αφιέρωνε όλες του τις δυνάμεις στη διπλωματία και στον αγώνα για την Ελλάδα.

Κατά την περίοδο 1811–1813, μέσα στον ρωσοτουρκικό πόλεμο, ο Καποδίστριας βίωσε ακραίες κακουχίες.

Η υγρασία, το πολικό ψύχος και η έντονη νοσταλγία για την πατρίδα επηρέασαν τόσο την υγεία του, ώστε τα μαλλιά του άσπρισαν μόλις στα 36 του χρόνια — ένα σιωπηλό αποτύπωμα των δυσκολιών που αντιμετώπιζε καθημερινά.

Την ίδια περίοδο, ενώ υπηρετούσε στην Αγία Πετρούπολη, του προτάθηκαν πολλοί γάμοι με πλούσιες κόρες της ρωσικής αριστοκρατίας, ακόμη και από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές.

Παρά την επιθυμία του πατέρα του να τον δει αποκατεστημένο, ο ίδιος αρνιόταν, τονίζοντας πως δεν είχε τα οικονομικά μέσα ούτε για να συντηρήσει τον εαυτό του.

Με συγκινητική ειλικρίνεια, πρότεινε στους γονείς του να παντρέψουν τους αδελφούς του, Βιάρο και Αυγουστίνο, ώστε να αποκτήσουν εγγόνια.

Ο Καποδίστριας γνώρισε τον έρωτα μόνο μία φορά — και αυτή ήταν με τη Ρωξάνδρα Στούρζα, Ελληνίδα ευγενούς καταγωγής και κυρία επί των τιμών στην αυλή του τσάρου.

Η σχέση τους χαρακτηριζόταν από βαθιά συναισθηματική σύνδεση, όμως ο ίδιος πίστευε πως ο γάμος θα εμπόδιζε την αποστολή του για την ειρήνη της Ευρώπης και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Παρότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, η σχέση τους παρέμεινε πλατωνική.

Στις πολυάριθμες επιστολές τους διακρίνονταν ξεκάθαρα η αγάπη και η τρυφερότητα που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν ανοιχτά.

Με παρότρυνση του ίδιου του Καποδίστρια, η Ρωξάνδρα παντρεύτηκε τον Γερμανό κόμη Άλμπερτ Έντλινγκ, σε έναν συμβατικό και άτεκνο γάμο, χωρίς πραγματική ευτυχία.

Το 1817 στην Αυστρία, λίγους μήνες μετά τον γάμο της, ο Καποδίστριας της έκανε τη μοναδική ερωτική του εξομολόγηση, ζητώντας μάλιστα να μην λάβει απάντηση, γνωρίζοντας πως το πεπρωμένο τους δεν μπορούσε να αλλάξει.

Ο έρωτάς τους συνέχισε να ζει μέσα από γράμματα — ακόμη και μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, η Ρωξάνδρα συνέχισε να του γράφει χωρίς να στέλνει ποτέ τις επιστολές, ως έναν τρόπο να απαλύνει τον πόνο της.

Η Ρωξάνδρα έζησε 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του, γεμάτα θλίψη και νοσταλγία, εκφράζοντας συχνά την ευχή να τον συναντήσει «στον ουρανό».

Το 1844, σε ηλικία 58 ετών, έφυγε από τη ζωή, κουβαλώντας έναν έρωτα που δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρωθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sigxronismni-kolimvisi.jpg
ΥΠΑΙΘΑ: Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Καλλιτεχνικής Κολύμβησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Καλλιτεχνικής Κολύμβησης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.), σχολικού έτους 2025-2026
ΥΠΑΙΘΑ: Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Καλλιτεχνικής Κολύμβησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
tzουντο
Υπουργείο Παιδείας: Προκήρυξη πανελλήνιων αγώνων Τζούντο σε ΓΕΛ - ΕΠΑΛ
Οι πανελλήνιοι αγώνες Τζούντο θα διεξαχθούν την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2026 στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Πεντέλης
Υπουργείο Παιδείας: Προκήρυξη πανελλήνιων αγώνων Τζούντο σε ΓΕΛ - ΕΠΑΛ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη στην Αθήνα
Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών στη Θεσσαλονίκη για τα τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση και κινητοποιήσεις για τα 3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών στη Θεσσαλονίκη για τα τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη