καφές
Για τους λάτρεις του καφέ που ίσως νιώθουν τύψεις όταν φτάνουν στο τρίτο φλιτζάνι της ημέρας, οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις έχουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη
Η ομάδα του Δρ. Χαράλαμπου Ράλλη εστίασε στις επιδράσεις της καφεΐνης σε μοριακό επίπεδο, μελετώντας τη σε ζυμομύκητες, έναν μικροοργανισμό που παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως η διαχείριση του DNA και η αντίδραση σε καταστάσεις στρες.

Τα κύτταρα εκτέθηκαν πρώτα σε διάφορες προκλήσεις, όπως έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή βλάβες στο γενετικό τους υλικό. Στη συνέχεια, προστέθηκε καφεΐνη, αποκαλύπτοντας ότι αυτή μπορεί να παρατείνει τη ζωή των κυττάρων και να επηρεάσει στοχευμένα κρίσιμους βιολογικούς μηχανισμούς, όπως η απόφαση για κυτταρική επιδιόρθωση ή παύση.

Ο ρόλος του "ενεργειακού αισθητήρα" AMPK
Η δράση της καφεΐνης δεν είναι καθολική αλλά εξαρτάται από συγκεκριμένα μονοπάτια εντός του κυττάρου. Κεντρικός παίκτης είναι το ένζυμο AMPK, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας ενέργειας, βοηθώντας το κύτταρο να προσαρμοστεί όταν αντιμετωπίζει δυσμενείς συνθήκες.

Η καφεΐνη ενισχύει τη λειτουργία αυτού του ενζύμου μέσω δύο βασικών πρωτεϊνών, των Ssp1 και Ssp2. Όταν οι επιστήμονες απενεργοποίησαν τα γονίδια που τις κωδικοποιούν, η ευεργετική επίδραση της καφεΐνης εξαφανίστηκε, γεγονός που δείχνει ότι η ουσία χρειάζεται ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα για να προσφέρει οφέλη.

Η σκοτεινή πλευρά της καφεΐνης
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια πιο περίπλοκη πτυχή: σε κύτταρα που έχουν ήδη υποστεί βλάβες στο DNA, η καφεΐνη μπορεί να διακόψει τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Αντί να σταματήσουν τον κυτταρικό κύκλο για αποκατάσταση, αυτά τα κύτταρα συνέχιζαν να διαιρούνται, γεγονός που ενδέχεται να τα καθιστά πιο επιρρεπή σε μελλοντικές βλάβες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι επικίνδυνος. Η επίδρασή του φαίνεται να εξαρτάται από την κατάσταση του κυττάρου, αν είναι υγιές, η καφεΐνη ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του· αν όχι, μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες.

Πόση καφεΐνη χρειάζεται;
Η δόση που χρησιμοποιήθηκε στο εργαστήριο ήταν αρκετά υψηλή (10 millimolar), ξεπερνώντας κατά πολύ την ποσότητα που φτάνει στο ανθρώπινο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός καφέ. Ωστόσο, τέτοια επίπεδα θεωρούνται τυπικά για πειράματα σε κυτταρικά μοντέλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!