Gigantes
Τα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο τραπέζι μας

Υλικά

Για τους γίγαντες φούρνου

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (σε φετούλες)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 κονσέρβες των 400 γρ.)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Λίγο άνηθο
  • 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με λίγη σόδα (αν είναι πολύ σκληροί). Αν είναι φρέσκοι και βραστοί, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα.

Την επόμενη μέρα, τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Στη συνέχεια, τους στραγγίζουμε και τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο, σοτάροντας για 2-3 λεπτά ακόμη. Τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Μόλις δέσει, την περιχύνουμε πάνω στους γίγαντες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρησιμοποιούμε αέρα, τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και χαμηλώνουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία. Καλό είναι να καλύψουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ώστε οι γίγαντες να μην ξεραθούν εξωτερικά πριν μελώσουν εσωτερικά.

Μυστικά επιτυχίας

  • Επιλέγουμε γίγαντες που δεν είναι κιτρινισμένοι ή σκασμένοι, καθώς τα πολυκαιρισμένα φασόλια δυσκολεύονται να βράσουν.
  • Το σιγανό μαγείρεμα βοηθά τους γίγαντες να μελώσουν σωστά, ενώ η δυνατή φωτιά τους αφήνει άψητους στο κέντρο.
  • Αν χρειαστεί επιπλέον υγρό κατά το βράσιμο ή το ψήσιμο, προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό για να μην διακόψουμε τη διαδικασία μαγειρέματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαριδομακαρονάδα
Μακαρονάδα με γαρίδες: Η πιο αρωματική και εύκολη συνταγή της μεσογειακής κουζίνας
Ιδανική τόσο για ένα γρήγορο καθημερινό γεύμα όσο και για τραπέζι με καλεσμένους, αυτή η συνταγή ξεχωρίζει γιατί ετοιμάζεται σε μόλις 30 λεπτά και...
Μακαρονάδα με γαρίδες: Η πιο αρωματική και εύκολη συνταγή της μεσογειακής κουζίνας
σεξουαλικό εγκλημα
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η υπόθεση 16χρονης που εκδιδόταν μέσω site γνωριμιών – Η φίλη της ο «εγκέφαλος»
Μία υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης έχει προκαλέσει σοκ στη Θεσσαλονίκη. Μία 16χρονη, με την παρότρυνση φίλης της, εκδιδόταν μέσω site...
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η υπόθεση 16χρονης που εκδιδόταν μέσω site γνωριμιών – Η φίλη της ο «εγκέφαλος»