Τα ευρήματα της έρευνας
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή βασισμένη σε συσκευασμένα και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, απέκτησαν περισσότερο λίπος και εμφάνισαν διαταραχές σε σημαντικούς δείκτες υγείας, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και όταν οι θερμίδες ήταν ίδιες.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, έδειξε επίσης ότι μια τέτοια διατροφή εισάγει στον οργανισμό υψηλότερα επίπεδα βλαβερών ουσιών, όπως οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με μειωμένη τεστοστερόνη και χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος.
Η μεθοδολογία
Στην έρευνα συμμετείχαν 43 άνδρες ηλικίας 20-35 ετών. Καθένας ακολούθησε για τρεις εβδομάδες δύο διαφορετικά διατροφικά πλάνα:
Μη επεξεργασμένη διατροφή με φρέσκα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και κρέας καλής ποιότητας.
Υπερεπεξεργασμένη διατροφή με τυπικά συσκευασμένα προϊόντα, όπως γλυκά, πατατάκια, ζαχαρούχα δημητριακά, μπέργκερ, χυμούς και αναψυκτικά.
Και στις δύο περιπτώσεις οι θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) ήταν τα ίδια. Παρ’ όλα αυτά, όσοι κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πήραν περίπου 1 κιλό επιπλέον λίπους και εμφάνισαν αρνητικές αλλαγές στην ορμονική τους λειτουργία.
Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα
αύξηση του βάρους,
μείωση της τεστοστερόνης,
χαμηλότερη παραγωγή και ποιότητα σπέρματος,
διαταραχές στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι αρνητικές συνέπειες δεν προκύπτουν απαραίτητα από την υπερκατανάλωση, αλλά από την ίδια τη φύση των συστατικών και την έντονη επεξεργασία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ