Ένα υποκατάστατο ζάχαρης που ονομάζεται ερυθριτόλη και χρησιμοποιείται για να είναι πιο γλυκιά η στέβια και σε προϊόντα με μειωμένη ζάχαρη, συνδέεται με θρομβώσεις, εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με μία μελέτη.
«Ο βαθμός κινδύνου δεν ήταν μικρός», είπε ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλίβελαντ, Στάνλεϊ Χέιζεν.
Άτομα που έχουν ήδη αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εάν είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
«Εάν το επίπεδο της ερυθριτόλης στο αίμα σας ήταν στο ανώτερο 25% σε σύγκριση με το χαμηλότερο 25%, υπήρχε περίπου διπλάσιος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό», είπε ο Στάνλεϊ Χέιζεν. Και συνέχισε: «Είναι στο ίδιο επίπεδο με τους ισχυρότερους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης».
Επιπλέον εργαστηριακή έρευνα και πειράματα ζώα, που παρουσιάζονται στην μελέτη, αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη φαινόταν να προκαλεί την πιο εύκολη πήξη των αιμοπεταλίων του αίματος. Οι θρόμβοι μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή
Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ
Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ