Κώστας Γιαννόπουλος
«Η δευτερογενής κακοποίηση των παιδιών γίνεται από το κράτος»

Στο σύστημα με το οποίο λειτουργεί το κράτος αποδίδει ευθύνες για δευτερογενή κακοποίηση των παιδιών-θυμάτων ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης (18 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών (19 Νοεμβρίου).

«Ένα στα πέντε παιδιά κακοποιείται σεξουαλικά. Ένα στα τόσα παιδιά, κάτι άλλο. Κουραστήκαμε με τους αριθμούς, οι οποίοι το μόνο που δίνουν είναι την ένταση του προβλήματος και όχι την πραγματικότητα για το τι βιώνει το κάθε παιδί που βρίσκεται στη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης και σε κάτι το οποίο δυστυχώς ακόμα μένει μυστικό. Αυξήθηκαν τα περιστατικά των καταγγελιών στο Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει.

«Χειριστήκαμε 10 υποθέσεις παιδιών θυμάτων βίας και κακοποίησης ανά ημέρα. Ενημερώναμε τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για 7 παιδιά σε κίνδυνο, το πρώτο δεκάμηνο του 2022. Είναι φρικτό όταν βλέπουμε να αυξάνονται οι ανώνυμες και επώνυμες αναφορές. Είναι φρικτό όταν φτάνουμε σε ένα σημείο, παιδιά – έφηβοι να ανακοινώνουν ότι θέλουν να αυτοκτονήσουν. Είναι φρικτό, επίσης, να λέμε κάθε φορά τι κάναμε για αυτό το περιστατικό. 27 χρόνια κουραστήκαμε, πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό και όχι να φτάνουμε στο σημείο όπου 80 παιδιά αυτή τη στιγμή, συγγνώμη για την έκφραση, είναι παρκαρισμένα στα νοσοκομεία» τόνισε.

Δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας παιδιών

«Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση αντί να βελτιώσει την κατάσταση, την αποϊδρυματοποίηση, επιβάλλει την ιδρυματοποίηση με το να στέλνει τα παιδιά σε κρατικά ιδρύματα, τα οποία είναι υποστελεχωμένα και δεν έχουν θέσεις φιλοξενίας. Δεν υπάρχουν έλεγχοι. Από την άλλη μεριά, μας ζητάνε κάθε λίγο να μεταφέρουμε παιδιά στα σύνορα, στα κρατικά ιδρύματα, στις άλλες περιοχές γιατί δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας παιδιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για αποϊδρυματοποίηση μέχρι το 2030, να ενισχυθούν οι δομές, οι φορείς του κράτους και να ενισχυθεί η αναδοχή και η υιοθεσία» πρόσθεσε.

Κακοποιημένα 15χρονα παιδιά αναγκάζονται να μείνουν μόνα τους

Για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, είπε: «Τι θα γίνει με τα 15χρονα παιδιά, που λέει η νομοθεσία ότι θα πρέπει να πάνε σε ημιαυτόνομη διαβίωση; Πώς ένα 15χρονο-16χρονο παιδί που έχει κακοποιηθεί και βασανιστεί, που είναι στα κάγκελα αυτή τη στιγμή, είναι θυμωμένος, θα μπορέσεις να τον στηρίξεις, να τον υποστηρίξεις; Και αντί να του δώσεις ένα χέρι βοηθείας, τον στέλνεις να ζει μόνος του; Υποτίθεται ημιαυτόνομη διαβίωση;».

«Εδώ μιλάμε για την πρωτογενή κακοποίηση, αλλά έχουμε και τη δευτερογενή, όπως λένε οι ειδικοί. Δευτερογενής κακοποίηση από το σύστημα. Εδώ είμαστε και θα δείτε ότι το επόμενο διάστημα, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα αν συνεχιστεί να ισχύει αυτή η περιβόητη νομοθεσία» είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

107-synodos-pritaneon
Στο Μυστρά η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων (video) - Οι παρεμβάσεις Δ. Κατσή και Δ.  Πτωχού
Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής υπογραμμίζοντας «στόχος να προσπαθήσουμε μέσα από την...
Στο Μυστρά η 107η Σύνοδος των Πρυτάνεων (video) - Οι παρεμβάσεις Δ. Κατσή και Δ.  Πτωχού