Thumbnail
Τα φυτοφάρμακα είναι το No 1 πρόβλημα για όλους μας αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3/4 των δειγμάτων που εξετάζονται από την παγκόσμια παραγωγή περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.  

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι τα χημικά, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και τις βόρειες χώρες τις Ευρώπης, επέμεναν να παραμένουν μέσα στα φρούτα ακόμα και μετά από πολύ καλό πλύσιμο και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και μετά το ξεφλούδισμα! 

Η στροφή των ανθρώπων σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος, δεδομένου ότι σε χωράφια που έχουν ποτιστεί με τόνους χημικά, δύσκολα κανείς μπορεί να παράγει "καθαρά" τρόφιμα. Σίγουρα, ωστόσο, είναι καλύτερης ποιότητας.

Οι εταιρίες ελέγχων κάνουν ότι μπορούν και ο κόσμος ζητά καλύτερα τρόφιμα, ωστόσο, οι δυνατότητες της γης σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάνουν το έργο των παραγωγών εξαιρετικά δύσκολο. 

Ας δούμε, όμως, τα τρόφιμα που σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG των ΗΠΑ έχουν βρεθεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα: 

Φράουλες, μήλα, νεκταρίνια, ροδάκινα, σέλερι, σταφύλια, κεράσια, σπανάκι, ντομάτες,  πιπεριές, ντοματίνια, αγγούρια και πατάτες.  

Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν. Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτά που δεν έχουν τόσα πολλά φυτοφάρμακα και θεωρούνται καθαρά και είναι: 

Αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κατεψυγμένος αρακάς, κρεμμύδια, σπαράγγια, μάνγκο, παπάγια, ακτινίδιο, μελιτζάνα, πεπόνι ποικιλία Honeydew, γκρέιπφρουτ, πεπόνι ποικιλία Cantaloupe, κουνουπίδι. 

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. 
Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 78% του μάνγκο, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Αυτό που τελικά επισημαίνει το EWG είναι ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ενώ παράλληλα να προτιμάτε να ψήνετε ή να βράζετε κάποια τρόφιμα, αφού σε ψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τα χημικά εξασθενούν. 

Αντί για ωμό σπανάκι, καταναλώστε σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα, κάντε τις ντομάτες γεμιστά και τα φρούτα γλυκά του κουταλιού. 

Πηγή: itrofi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep graptos diagonismos
ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Οι 400 Ερωτήσεις Γνώσεων του Γραπτού Διαγωνισμού για τη Γ’ Περίοδο – Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις αφορούν μόνο όσους/όσες υποψήφιους/ες εξεταστούν στη γραπτή ηλεκτρονική εξέταση από την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 έως και την...
ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Οι 400 Ερωτήσεις Γνώσεων του Γραπτού Διαγωνισμού για τη Γ’ Περίοδο – Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Προσλήψεις ελληνόφωνων με μπόνους 1.000€, ποτά και με Nintendo Switch, ping pong και χώρους χαλάρωσης στο γραφείο!
Ζητούνται ελληνόφωνοι για εργασία στη Γερμανία με υποστήριξη μετεγκατάστασης, δύο μήνες δωρεάν διαμονή και πολλές ακόμη δελεαστικές παροχές
Γερμανία: Προσλήψεις ελληνόφωνων με μπόνους 1.000€, ποτά και με Nintendo Switch, ping pong και χώρους χαλάρωσης στο γραφείο!
ekpaideysi
Η ακαδημαϊκή κρίση των «άχρηστων» άρθρων: Τι αποκαλύπτει η υπόθεση με τον… αρουραίο της AI
Η ακαδημαϊκή κρίση των «άχρηστων» άρθρων: Τι αποκαλύπτει η υπόθεση με τον… αρουραίο της AI - Μια «επιστημονική γκάφα» που έγινε viral
Η ακαδημαϊκή κρίση των «άχρηστων» άρθρων: Τι αποκαλύπτει η υπόθεση με τον… αρουραίο της AI