Ένα γευστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη μέσα από μια απλή αλλά άκρως απολαυστική συνταγή, που αναδεικνύει τον πλούτο της τοπικής κουζίνας και τη δημιουργικότητα με απλά υλικά.
Οι λάτρεις των μανιταριών θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτό το πιάτο, που συνδυάζει γήινες γεύσεις με λιωμένα τυριά, προσφέροντας έναν μεζέ ιδανικό για να συνοδεύσει κρασί, ούζο ή ακόμη και μπύρα. Η παρασκευή του είναι εύκολη, χωρίς απαιτητικές τεχνικές, ενώ η ευελιξία του επιτρέπει παραλλαγές: από λευκά μανιτάρια μέχρι πλευρώτους ή πορτσίνι και από κλασική φέτα μέχρι μείγμα τριμμένων κίτρινων τυριών.
Το πιάτο σερβίρεται ιδανικά με φέτες από φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή με μπαγιάτικο, ελαφρώς ψημένο με λάδι και ρίγανη – μια απλή πινελιά που απογειώνει τη γεύση και θυμίζει παλιές καλές εποχές.
Υλικά για τη Συνταγή
- 400 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, ολόκληρα (αν είναι μικρά) ή κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 3-4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
- ½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπούκοβο
- 150 γραμμάρια κασέρι χοντροτριμμένο
- 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά. Αφαιρέστε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
3. Στο ίδιο σκεύος προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάλτε τον πελτέ και φέρτε τον μερικές βόλτες μέχρι να μυρίσει και ρίξτε και την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώστε, βάλτε τα μυρωδικά, τη ρίγανη και το μπούκοβο και βράστε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
4. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, απλώστε την σε ένα πήλινο ή πυρίμαχο σκεύος, αραδιάστε από πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια και πασπαλίστε με το τριμμένο κασέρι.
5. Ψήστε το μπουγιουρντί για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει όμορφα από πάνω. Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και σερβίρετε με άφθονο ζυμωτό ψωμί.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ