Υλικά:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 πρέζες αλάτι
200 γρ. μαλακό βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη ψιλή
4 αυγά
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
140 γρ. ξυνόγαλο ή γιαούρτι
50 γρ. καλαμποκέλαιο
Λίγο βούτυρο και αλεύρι
Εκτέλεση:
Τρίψτε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και μετρήστε 100 γρ. από τον χυμό τους.
Βουτυρώστε μια φόρμα με τρύπα στη μέση (διάμετρος 25 εκ., ύψος 7 εκ.) και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. Τινάξτε το περιττό.
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά, βούτυρο, αυγά και ξινόγαλο/γιαούρτι, είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C και τοποθετήστε τη σχάρα στο κάτω μέρος.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπήστε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να κρεμώσει το μείγμα.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το κάθε αυγό πριν βάλετε το επόμενο.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε δυνατά για 1 λεπτό για να μειωθεί η μυρωδιά του αυγού.
Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε στο μείγμα.
Εναλλάξ προσθέστε το αλεύρι και το ξινόγαλο/γιαούρτι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι.
Στο τέλος, προσθέστε το καλαμποκέλαιο και ανακατέψτε απαλά με σπάτουλα.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα.
Τοποθετήστε τη φόρμα στον φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αφήστε το να σταθεί 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρετε σε σχάρα για να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη ή περιχύστε με γλάσο από ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Διατήρηση:
Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου έως 4 ημέρες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ