Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες
Η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη γύρω από τον χυμό παντζαριού δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την πίεση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Το μυστικό βρίσκεται στα διαιτητικά νιτρικά άλατα που περιέχει, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ουσία απαραίτητη για την ελαστικότητα των αγγείων και τη ρύθμιση της πίεσης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, παρατήρησαν ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έπιναν δύο φορές την ημέρα ένα συμπυκνωμένο σφηνάκι χυμού παντζαριού για δύο εβδομάδες, είχαν αισθητή μείωση στην αρτηριακή πίεση. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν καταγράφηκε στους νεότερους συμμετέχοντες.
Η δράση στο μικροβίωμα του στόματος
Η έρευνα έδειξε ότι τα νιτρικά άλατα δεν λειτουργούν μόνα τους. Επηρεάζουν και τη χλωρίδα του στόματος, καταστέλλοντας επιβλαβή βακτήρια και ενισχύοντας ωφέλιμα, όπως τα Neisseria, που συνδέονται με καλύτερη υγεία των αγγείων. Η ισορροπία αυτή φαίνεται να είναι καθοριστική, καθώς χωρίς τη βοήθεια του στοματικού μικροβιώματος η μετατροπή των νιτρικών σε μονοξείδιο του αζώτου περιορίζεται.
Τι σημαίνει για τη διατροφή μας
Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Anni Vanhatalo, επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου με την πάροδο του χρόνου, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για αυτό, συνιστά την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά. Εκτός από το παντζάρι, πολύτιμες πηγές είναι το σπανάκι, η ρόκα, το μάραθο, το σέλερι και το λάχανο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ