Thumbnail
Χρίστος Σόφης, μέλος Δ.Σ ΟΛΜΕ

Πληθαίνουν το τελευταίο διά­στη­μα τα δη­μοσιεύματα στα αστικά μέσα ενημέ­ρω­σης που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει την επιβολή νέου μισθολογίου για ολόκληρο το Δημόσιο τομέα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το αρνούνται ούτε τα επίσημα κυβερνητικά στελέ­χη που εδώ και καιρό έχουν φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για «διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολόγιο» όπως τις χαρα­κτη­ρί­ζουν.

Βασι­κή στόχευση όλων των κυ­βε­­ρ­νητικών σχεδιασμών, οι οποίοι φυ­σικά είναι απολύτως ευθυγραμ­μισμένοι και υπα­γορεύονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι η σύγκλιση των μισθών των εργα­ζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό φυσικά θα σηματοδοτήσει νέες μει­ώσεις στις απο­δοχές των εργα­ζο­μέ­νων του ιδιω­τικού τομέα, μιας και κα­νείς δεν μπορεί να έχει την αυταπάτη πως θα αυξηθούν  το επόμενο διάστημα οι μισ­θοί στον ιδιωτικό τομέα. Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2011, με την ψήφιση του νόμου 4024 για το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλ­λήλων, το σύνολο σχεδόν των εργαζο­μένων είδε τα εισοδήματά του να συρ­ρικνώνονται σε τέτοιο βαθμό που οι απώλειες έφτασαν μέχρι και το 40% σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα του 2009. Έτσι ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο τομέα, βάσει του ν. 4024, προσδιορίζεται στα 780 ευρώ (μεικτές αποδοχές εργαζόμενου υποχ­ρε­ωτικής εκπαίδευσης - ΥΕ). Αντίστοιχα οι υπόλοιποι μισθοί προσδιορίζονται βάσει συντελεστών επί του κατώτατου εισα­γω­γικού έτσι που ένας νεοδιόριστος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκ­παίδευσης (ΠΕ) να λαμβάνει – μεικτές πάντα – αποδοχές περίπου 1090 ευρώ. Επιπλέον η μισθολογική προαγωγή ό­λων των δημοσίων υπαλλήλων δεν γίνεται πλέον ακώλυτα αλλά συνδέεται άμεσα με τη βαθμολογική τους εξέλιξη η οποία περνά μέσα από την αξιο­λόγηση. Αλλά ακόμα και αυτού του είδους την εξέλιξη είναι παγωμένη για το σύνολο των εργαζομένων τουλά­χι­στον μέχρι το 2016.

Το νέο πακέτο μέτρων για το οποίο πιέζει και απαιτεί η τρόικα περιλαμ­βά­νει, νέο μισθολόγιο φτώχειας για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.  Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κοινός τόπος είναι, όπως προαναφέραμε, η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των εισοδημάτων στον Δημόσιο τομέα. Οι διαφορετικές εκδοχές που επεξερ­γά­ζονται τα κυβερνητικά επιτε­λεία, προβ­λέ­πουν νέα βίαιη αναδιανομή του ει­σοδήματος που περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της μισθο­λο­γι­κής ψαλίδας ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, νεοεισερχό­με­νους με μισ­θούς πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις αξιολογικές τους επι­δό­σεις αλλά και τα ηλικιακά τους κριτήρια (αντίστοιχα με τον ιδιωτικό τομέα). Τέλος προβλέπουν επιπλέον πριμοδό­τη­ση μιας πολύ στενής μερίδας του Δημο­σί­ου, ό­σων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης (στελέχη, διευθυντές, προϊστάμενοι κλπ). Το τελευταίο στοιχείο δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού αυτό το στελεχικό δυναμικό θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα τον κύριο μοχλό για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο τομέα.

Πέρα από την επιβολή νέας ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η βασικότερη πτυχή του νέου μισθολογίου αφορά στη λεγόμενη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, κάτι που ήδη προϋπάρχει από το ισχύον πλαίσιο αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται επί της ουσίας για την επιβολή της αξιολόγησης των εργαζομένων με στό­χο τον ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό των συλλογικών εργασιακών σχέ­σεων και τη βίαιη μετατροπή τους σε ατομικές. Έτσι πλέον οι εργαζόμενοι θα διαπραγματεύονται σε ατομικό επίπεδο το μισθό τους, βάσει των «επιδόσεών» τους στην αξιολόγηση.

Αυτό που λοιπόν πριμοδοτείται είναι η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας, η επιβολή του νόμου της κοινωνικής «ζούγκλας», του διαγκωνισμού και του διαχωρισμού ανέμεσα στους «καλούς» και «κακούς» εργαζόμενους, με βάση πάντα τους «μετρήσιμους στόχους» που επιβάλλει η κυρίαρχη πολιτική και σε βάρος των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων και της ακώ­λυτης μισθολογικής προαγωγής για όλους ανεξάρτητα τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα δεν έχουν να περιμένουν καλύτερες μέρες από τα όσα επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα. Αυτό που απαιτείται είναι έγκαιρη ε­νερ­γοποίηση και αγωνιστική επαγρύπνηση όλων των σωματείων και ομοσπονδιών στο Δημόσιο τομέα. Είναι επι­τακτική η ανάγκη συσπείρωσης ό­λων των εργαζομένων μέσα στα σωματεία και η επανεκκίνηση των μαζικών αγώνων ενάντια στη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ που συνθλίβει το λαό και τον καταδικάζει σε φτώχεια διάρκειας.

Χρίστος Σόφης, εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ

Πηγή: ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

για την αξιολόγηση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Ξάνθης: Ανοίγει διάλογο για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα
zetta_makri
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς
Στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς εκπαιδευτικών από την υφυπουργό Ζ. Μακρή
Μακρή: Τα στοιχεία για παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και διορισμούς