Thumbnail

 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Οι Σαμαρίτες», εξετάζει γιατί άνδρες ηλικίας από 30 ως 60 ετών παρουσιάζουν τόσο αυξημένη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, σε σχέση με τις γυναίκες.
 
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η αυτοκτονία σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλώς πρόβλημα πνευματικής υγείας για τους άνδρες, αλλά αφορά και την θέση τους στην κοινωνία και την αδυναμία της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα.
«Αν και η αυτοκτονία είναι θέμα πνευματικής υγείας... είναι παράλληλα και θέμα κοινωνικής ανισότητας και ανισότητας στην κατάσταση του οργανισμού», σημειώνει ο Στ.Πλατ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Οι ανισότητες που υπογραμμίζουμε στην έρευνα είναι τέτοιες που δεν θα έκαναν καμία πολιτισμένη κοινωνία να νιώθει άνετα».
Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στη Βρετανία, τα στοιχεία είναι παρεμφερή σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, ειδικά αυτές που πέρασαν από την βιομηχανική οικονομία στην οικονομία των υπηρεσιών. Οι άνδρες μέσης ηλικίας έχουν δημιουργήσει μία γενιά που δεν είναι σίγουρη εάν πρέπει να ακολουθήσει την παραδοσιακή, αυστηρή συμπεριφορά των πατέρων ή την προοδευτική και εγωκεντρική στάση των νεότερων, συχνά των παιδιών της.
«Ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας μεταπολεμικά έχει επηρεάσει τους εργαζόμενους άνδρες», αναφέρει η έκθεση. «Με την υποχώρηση της παραδοσιακής ανδρικής βιομηχανικής εργασίας, έχασαν όχι μόνο δουλειές αλλά και την πηγή της ανδρικής περιφάνειας και της ταυτότητάς τους».
Κάθε χρόνο αυτοκτονούν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, περίπου 16 άτομα ανά 100.000 ή ένα ανά 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι απόπειρες αυτοκτονίας που δεν επιτυγχάνουν είναι 20 φορές περισσότερες.
Σχεδόν στο σύνολο των χωρών του πλανήτη, οι άνδρες είναι πιθανότερο να αυτοκτονήσουν, με τις κύριες αιτίες να σχετίζονται με πνευματικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, με την κατάχρηση αλκοόλ, την βία, την απώλεια προσώπων, την κακομεταχείριση και πιέσεις από πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία του περιβάλλοντος.
Η έρευνα δείχνει ότι στη Βρετανία αυτοκτονούν περίπου 3.000 άνδρες μέσης ηλικίας με μειονεκτικό υπόβαθρο αυτοκτονούν κάθε χρόνο, στοιχείο «που σοκάρει» κατά τον Πλατ. «Οι άνδρες συχνά κατηγορούνται ότι δεν μιλούν για τα προβλήματά τους και δεν αναζητούν βοήθεια», όπως λέει. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι διαφορετικοί από τις γυναίκες και πρέπει να σχεδιαστούν υποδομές για να καλύψουν τις ανάγκες τους αποτελεσματικά».
 
ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sofia zaxaraki
Σοφία Ζαχαράκη για σχολική βία: Αύξηση συμβούλων εκπαίδευσης - Πάνω από 1 ημέρα κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στα σχολεία
Νέα εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων
Σοφία Ζαχαράκη για σχολική βία: Αύξηση συμβούλων εκπαίδευσης - Πάνω από 1 ημέρα κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στα σχολεία
Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου: Από αύριο οι αιτήσεις για το επίδομα βαρηκοΐας – κώφωσης 391 ευρώ-Οι δικαιούχοι
Επίδομα σε άτομα με προβλήματα ακοής - Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων
Δόμνα Μιχαηλίδου: Από αύριο οι αιτήσεις για το επίδομα βαρηκοΐας – κώφωσης 391 ευρώ-Οι δικαιούχοι
Νίκος Παπαϊωάννου
Ν. Παπαϊωάννου - Πανεπιστήμια: Ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες για όσους προκαλούν επεισόδια
Αυστηρότερο πλαίσιο για τους δράστες και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που αδρανούν
Ν. Παπαϊωάννου - Πανεπιστήμια: Ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες για όσους προκαλούν επεισόδια