Ασκήσεις για να ξεπεράσετε ευκολότερα το εγκεφαλικό
Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το εγκεφαλικό λίγο πιο εύκολα

Σοβαρά προβλήματα μπορεί να αφήσει το εγκεφαλικό στον ασθενή, όπου ανάλογα την έκταση του περιστατικού μπορούν ακόμα και να εξαφανιστούν τελείως.

Τα προβλήματα στην κίνηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασκήσεις, η ένταση των οποίων δεν ήταν γνωστή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ Άννας Παπαδομαρκάκη, στο in.gr.

Η κατάλληλη άσκηση

Τώρα, ερευνητές από το Σινσινάτι και το Κάνσας, αναζήτησαν με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA, τη βέλτιστη άσκηση που θα έφερνε το μέγιστο αποτέλεσμα στην ανάκτηση της κινητικότητας των ασθενών που πέρασαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη που σχεδίασε ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου νευροαποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Πιρς Μπόιν και οι συνεργάτες του, συμπεριέλαβε 55 ασθενείς που επιβίωσαν από εγκεφαλικό ηλικίας 40-80 ετών με προβλήματα στο βάδισμά τους ακόμη και μετά την πάροδο εξαμήνου από το εγκεφαλικό. Σε αυτούς εφαρμόστηκαν προγράμματα αποκατάστασης από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2022.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες όπου οι μισοί ακολουθούσαν υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση και οι άλλοι μισοί μέτριας έντασης αεροβική άσκηση, κάνοντας και οι δυο ομάδες 45 λεπτά βαδίσματος 3 φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες.

Η ένταση της άσκησης

Το πρωτόκολλο υψηλής έντασης χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενα σετ βαδίσματος 30 δευτερολέπτων με τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα, εναλλάξ με περιόδους ανάπαυσης 30 έως 60 δευτερολέπτων, στοχεύοντας σε μια μέση αερόβια ένταση πάνω από το 60% του αποθέματος καρδιακού ρυθμού. Το πρωτόκολλο αεροβικής άσκησης προέβλεπε συνεχές βάδισμα με ταχύτητα τέτοια, ώστε να διατηρείται ο αρχικός στόχος του 40% του καρδιακού αποθέματος φτάνοντας μέχρι και το 60% του καρδιακού αποθέματος όπου ήταν ανεκτή.

Διαπιστώθηκε ότι οι ομάδες παρουσίασαν πρόοδο τέσσερις εβδομάδες μετά, με την ομάδα της άσκησης υψηλής έντασης να έχει πετύχει βάδισμα 27 μέτρων έναντι 12 μέτρων με την ήπια άσκηση, στις 8 εβδομάδες να φτάνουν τα 58 μέτρα έναντι 29 μέτρων και στις 12 εβδομάδες να φτάνουν τα 71 μέτρα έναντι 27 μέτρων στην ομάδα της μέτριας αεροβικής.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ένταση της άσκησης είναι μια κρίσιμη παράμετρος που προσδιορίζει τη «δόσης» της άσκησης για την αποκατάσταση του βαδίσματος. Στους ασθενείς με εγκεφαλικό, η έντονη άσκηση βάδισης προκάλεσε σημαντικό όφελος στην ικανότητα βάδισης με μόνο 4 εβδομάδες προπόνησης, αλλά χρειάστηκαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυνομια ρεθυμνου
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!
Η όλη επιχείρηση στήθηκε για να… βρεθεί ποιος ευθύνεται  για κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που γράφτηκαν στην πόλη στις 25 Μάρτη!
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!