ΑΕΙ: Προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ, πραγματική αύξηση μισθών και κάλυψη των αναγκών ζητά η ΠΟΣΔΕΠ
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια απειλούνται με σοβαρή υποβάθμιση εξαιτίας της άρνησης των κυβερνήσεων να  τα υποστηρίξουν εμπράκτως τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία», σημειώνει η ΠΟΣΔΕΠ

Προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών που συσσωρεύτηκαν από το 2012 ζητά η ΠΟΣΔΕΠ με ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, απαιτεί η τακτική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων να μην υπολείπεται του ποσού που δίνονταν σε κάθε πανεπιστήμιο τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με τις αποδοχές των πανεπιστημιακών η Ομοσπονδία ζητά πραγματική αύξηση μισθών μέσω του εξορθολογισμού του μισθολογίου ΔΕΠ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ):

Τα ελληνικά πανεπιστήμια απειλούνται με σοβαρή υποβάθμιση εξαιτίας της άρνησης των κυβερνήσεων να  τα υποστηρίξουν εμπράκτως τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία παρά τις διακηρύξεις τους. Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει για πολλοστή φορά ότι τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα στη διάρκεια της κρίσης την τελευταία δεκαετία εξαιτίας αφενός της διακοπής από το 2012 της αναπλήρωσης των κενών θέσεων  προσωπικού, και αφετέρου των περικοπών στη χρηματοδότηση και στους μισθούς και συντάξεις.

Η πορεία υποβάθμισης δεν έχει αντιστραφεί, καθώς η χρηματοδότηση παραμένει αναιμική, οι νέες θέσεις δεν καλύπτουν ούτε τις ετήσιες απώλειες, ενώ το νέο μισθολόγιο  του Ν. 4472/2017 επικυρώνει τις περικοπές ύψους 40% σε μισθούς και συντάξεις χωρίς να εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για αξιοπρεπή επίπεδα αποδοχών.

Εξάλλου, η πρόσφατη αναδιάρθρωση με την πανεπιστημιοποίηση ΤΕΙ και την αλόγιστη δημιουργία νέων τμημάτων επιβαρύνει τα πανεπιστήμια με πρόσθετες ανάγκες.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν παρά ταύτα να ανταποκρίνονται στο ρόλο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία για μαζική εκπαίδευση - χωρίς να παρέχει τα αναγκαία μέσα – χάρη στο φιλότιμο και τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού τους. 

Οι συνθήκες της πανδημίας αποκαλύπτουν τις αδυναμίες, αυξάνοντας  περισσότερο τις απαιτήσεις της διδασκαλίας και τις ανάγκες για χρηματοδότηση. 

Για τις θέσεις ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού 

Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθώς η συρρίκνωση πόρων και έμψυχου δυναμικού απειλεί πλέον το επίπεδο των σπουδών και των πτυχίων.  Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην πρόσφατη Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2019 που υπέβαλε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εκεί, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα έχει μακράν τη χειρότερη αναλογία φοιτητών /διδάσκοντα στην Ευρώπη (44), τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13).

Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα κενά Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, που δεν αναπληρώνονται έγκαιρα, δεν είναι μόνο ποσοτικό. Τα μέλη ΔΕΠ υπηρετούν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, υψηλής εξειδίκευσης, και όταν αποχωρούν δεν υποκαθίστανται από συναδέλφους άλλου αντικειμένου ή νέους διδάσκοντες χωρίς εμπειρία. Χάνονται έτσι γνωστικά αντικείμενα και μαζί η συσσωρευμένη γνώση, με σοβαρές και μακρόχρονες επιπτώσεις στη διδασκαλία, την έρευνα και το επίπεδο των σπουδών.

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί

  • την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών που συσσωρεύτηκαν από το 2012 που πάγωσαν οι επαναπροκηρύξεις.

Επίσης, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι νόμιμες διαδικασίες από την προκήρυξη της θέσης μέχρι την εκλογή και ανάληψη καθηκόντων του νέου μέλους ΔΕΠ είναι πολύμηνες, απαιτεί

αφού δεν χρειάζεται για τις θέσεις αυτές η έγκριση κατανομής πίστωσης (άρθρο 65, Ν. 4610/2019). Επισημαίνουμε ότι τα ανωτέρω αποτελούν εφαρμογή της νομοθεσίας και υποσχέσεις του υπουργείου,  που αθετήθηκαν δημιουργώντας σοβαρό θέμα αξιοπιστίας και αβεβαιότητας για την τύχη των προβλεπόμενων στο Ν. 4653/2020 συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού

Για τη χρηματοδότηση

Η τακτική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για το 2021 κατανέμεται μεν με συγκεκριμένο αλγόριθμο που εισηγείται η ΕΘΑΑΕ, όμως το ύψος της χρηματοδότησης που εξαγγέλθηκε υστερεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη και πάντως παραμένει επί σειρά ετών σε ανεπαρκές επίπεδο, σχεδόν στο μισό του 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν πρόβλημα διατήρησης των υποδομών και των υπηρεσιών τους σε ένα ποιοτικό επίπεδο λειτουργίας, ενώ καλύπτουν τις ανελαστικές δαπάνες με κονδύλια των ΕΛΚΕ που προορίζονται για την υποστήριξη της έρευνας.

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά η τακτική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

  • να μην υπολείπεται του ποσού που δίνονταν σε κάθε πανεπιστήμιο τα προηγούμενα χρόνια,
  • να καλύπτει κατά 100% τις πάγιες ανάγκες,
  • και να αυξηθεί σε επίπεδο επαρκές για την ποιοτική λειτουργία τους.

Η χρηματοδότηση με βάση την αξιολόγηση, που εισάγεται από το 2022, και μπορεί να φτάνει έως και επιπλέον 25% της τακτικής, πρέπει να αφορά πρόσθετα κονδύλια για επιβράβευση ή ενίσχυση, ανάλογα με τις επιδόσεις.

Για τις αποδοχές

Η Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ για μισθούς τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012 και να μη συνεχίζει τον εμπαιγμό με το μισθολόγιο του 2017.

Η ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί

  • πραγματική αύξηση μισθών μέσω του εξορθολογισμού του μισθολογίου ΔΕΠ, καθώς έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις της κρίσης χωρίς να έχουμε προηγουμένως λάβει τις αυξήσεις της περιόδου 2007-2009 που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των ειδικών μισθολογίων.

Τέλος, αλλά όχι έλασσον,

  • να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής σύνταξης που καθυστερούν απαράδεκτα κατά 2 έως και 3 έτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
Όλος ο προγραμματισμός για τα σχολεία μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα