Η ανακοίνωση την Παρασκευή 25 Ιουλίου των Βάσεων Εισαγωγής των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων θα αναδείξει εκ νέου την αντιπαράθεση μεταξύ Ιδιωτικών και Δημόσιων Πανεπιστημίων.
Σε ένα κόσμο που έχει κατακλυστεί από Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειοψηφία των ανεπτυγμένων χωρών, θα ήταν παραφωνία να απαγορεύεται στην Ελλάδα. Όμως όπως πολλά πράγματα στην χώρα, μας έτσι και σε αυτό το σοβαρό θέμα ή όλη διαδικασία γίνεται στο «πόδι» και δεν εξασφαλίζει την αξιοπιστία που θα έπρεπε να έχει αυτό το εγχείρημα.
Αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων τα οποία ήδη προβαίνουν σε διαφημίσεις και εγγραφές χωρίς ακόμα, μόλις δύο μήνες πριν την έναρξή τους, να έχουν αδειοδοτηθεί ούτε αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές τους, ούτε όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών τους.Υπάρχει άραγε σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα έμπαινε σε αυτή τη δαπανηρή διαδικασία αν δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την αδειοδότηση,off the record;
Το πράγμα δεν ξεκινά καθόλου καλά και δεν θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε χιλιάδες παιδιά που έμειναν έξω από τα Δημόσια Πανεπιστήμια λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Το ζητούμενο είναι στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού να μπορεί να επιλέξει κάποιος ανάμεσα στα Δημόσια και στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με κριτήρια ποια είναι καλύτερα, αντί να καταλήγει στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μη έχοντας άλλη λύση, αφού έχει αποκλειστεί από τα Δημόσια.
Από την μία λοιπόν τα Δημόσια Πανεπιστήμια, που παρόλες τις παθογένειές τους, πολλά από αυτά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στην παγκόσμια κατάταξη και από την άλλη τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που πρόκειται να λειτουργήσουν, που είναι ανύπαρκτα στην κατάταξη αυτή.
Εδώ συνεπώς είναι το μεγάλο λάθος που θέτει εκ των προτέρων σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Ενώ μπαίνουν κριτήρια για την είσοδο στα Δημόσια Πανεπιστήμια, στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια το μόνο ουσιαστικό κριτήριο είναι η ικανότητα του ενδιαφερόμενου να πληρώσει τα δίδακτρα.
Το επιχείρημα ότι και εκεί απαιτείται να έχει ένας υποψήφιος την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Πανελλαδικών είναι φαιδρό, διότι εκεί απαιτείται η μικρότερη ΕΒΕ του αντίστοιχου Πεδίου που είναι περίπου μεταξύ 9 και 10 και όχι του τμήματος που θα σπουδάσει, που στις περιζήτητες σχολές είναι πάνω από 14-15.
Επομένως κάποιος με 17.000 μόρια δεν μπορεί να σπουδάσει Ιατρική σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά κάποιος άλλος με 10.000 μόρια μπορεί να σπουδάσει σε κάποιο από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που πρόκειται να λειτουργήσουν.
Όταν επιχειρηματολογείς ως Πολιτεία ότι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα προσελκύσουν αλλοδαπούς φοιτητές και θα φέρουν συνάλλαγμα στην χώρα, θα πρέπει να περιφρουρήσεις την αξιοπιστία αυτού του νέου θεσμού ώστε να είναι ελκυστικό και όχι να ενισχύεις την περιρρέουσα φήμη για "αγορασμένα" πτυχία.
Και ποια είναι η λύση;
Να συμπληρώνονται όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια και όποιος θεωρεί τα Ιδιωτικά καλύτερα, να πηγαίνει εκεί όπως συμβαίνει με τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία, όπου ένας γονιός θεωρεί ότι σε ένα αξιόπιστο Ιδιωτικό Σχολείο θα έχει καλύτερη απόδοση το παιδί του από ότι σε ένα δημόσιο. Αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα ανεβάσει το επίπεδο σπουδών.
Ο αντίλογος
Ναι, αλλά έχει πολύ υψηλό κόστος αυτό για την Πολιτεία, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Μα το πληρώνουμε ήδη από την στιγμή που η Πολιτεία χρηματοδοτεί, προκηρύσσοντας περίπου 70.000 θέσεις για περίπου 90.000 υποψήφιους στα Δημόσια Πανεπιστήμια, από τους οποίους κόβονται κοντά στο 1/3 των υποψηφίων λόγω ΕΒΕ άρα μένουν χιλιάδες κενές θέσεις. Αυτές τις θέσεις θα μπορούσαν να καλύψουν υποψήφιοι με χαμηλότερες βαθμολογίες από την ΕΒΕ σε τμήματα που λειτουργούν και έχουν ούτως ή άλλως λειτουργικό κόστος είτε έχουν 20 είτε 100 φοιτητές όπως είχε προϋπολογισθεί με την προκήρυξη των θέσεων.
Έτσι θα έπεφτε το επίπεδο σπουδών θα αντιτείνει κάποιος με φοιτητές που έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο.
Άλλη η νοοτροπία ενός μαθητή σε ένα χαλαρό σχολικό περιβάλλον και άλλη η νοοτροπία ενός φοιτητή που έχει ωριμάσει περισσότερο σε ένα πιο αυστηρό Πανεπιστήμιο. Αυτό το έχουμε δει με χιλιάδες μαθητές στο πέρασμα των ετών που δεν πέτυχαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας την εισαγωγή τους σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο, έφυγαν σε αξιόλογα πανεπιστήμια στο εξωτερικό όπου το περιβάλλον είναι πιο απαιτητικό, στρώθηκαν στο διάβασμα και τα κατάφεραν.
Όταν θεσπίστηκε η ΕΒΕ το 2021 λειτούργησε σαν ¨κόφτης¨ των μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες ώστε να μην γίνουν αιώνιοι φοιτητές.
Αντί να ανεβάσουμε το επίπεδο σπουδών στο Λύκειο προτιμήσαμε να κόβουμε τους αδύνατους μαθητές.
Και αυτοί οι μαθητές που κόβονται δεν είναι όλοι αδύνατοι. Πολλοί μαθητές αν και αρκετά διαβασμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο άγχος και την ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων όπου σε ένα τρίωρο διαγώνισμα καλούνται να αποδείξουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε όλο το Λύκειο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.
Παρόλα αυτά σήμερα με τη θεσμοθέτηση του συνολικού χρόνου αποπεράτωσης των σπουδών στα 4+2 χρόνια, δηλαδή αν μια σχολή είναι 4 χρόνια ο φοιτητής έχει περιθώριο άλλα 2 χρόνια να την τελειώσει αλλιώς διαγράφεται, εκλείπει πλέον αυτό το επιχείρημα. Χρέος της Πολιτείας είναι να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες στο Πανεπιστήμιο και να δώσει την ευκαιρία και στους αδύνατους μαθητές να αλλάξουν νοοτροπία. Έτσι ο γονιός δεν θα χρειάζεται να πληρώσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων αλλού, αφού σαν φορολογούμενος το επωμίζεται είτε έχουμε κενές θέσεις στα πανεπιστήμια είτε όχι.
Αντί λοιπόν να οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρατηρούμε διάφορα Τμήματα Πανεπιστημίων όπως η Αρχιτεκτονική της Πάτρας να έχουν ορίσει πολύ υψηλή ΕΒΕ δημιουργώντας τεχνητά πολύ υψηλή βάση. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουν να για να προσελκύσουν τους άριστους μαθητές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι από το 2021 καλύπτουν μόνο το 20% των θέσεων που προκηρύσσονται από την Πολιτεία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με πολλά άλλα τμήματα που οι κενές θέσεις φθάνουν μέχρι το 93%.Όχι μόνο δεν προβληματίζονται με το φαινόμενο αυτό, αλλά δυστυχώς βρίσκουν μιμητές. Έτσι φέτος κι άλλα τμήματα αύξησαν την ΕΒΕ όπως η Αρχιτεκτονική στα Χανιά, η οποία είχε την κατώτερη βάση εισαγωγής μέχρι πρότινος. Αυτό θα προκαλέσει μια τεχνητή άνοδο της βάσης εισαγωγής της τάξεως των 2.000 μορίων, αφήνοντας έξω δεκάδες φοιτητές και δημιουργώντας πολλές κενές θέσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι οι υποψήφιοι που θα κοπούν από την προαναφερόμενη σχολή δεν είναι φοιτητές των 5.000-10.000 μορίων, αλλά των 14.000 – 15.000 μορίων.
Εδώ τίθενται δύο ερωτήματα:
α. θα συνεχίσουν αυτές οι σχολές να χρηματοδοτούνται για τις 110 θέσεις φοιτητών που είχαν προκηρυχθεί με το ΦΕΚ του Υπουργείου ή θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν για τις 15-20 θέσεις υποψηφίων που δέχθηκαν;
β. πόσοι φοιτητές θα πάρουν πτυχίο από ένα τμήμα που ξεκινά με 15-20 φοιτητές, με στατιστικά δεδομένη την απώλεια φοιτητών που θα έχει στα 4-5 χρόνια σπουδών; Μήπως έτσι καταλήγουμε σε ένα υπέρογκο κόστος λειτουργίας αυτών των τμημάτων ενώ με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν πολλοί περισσότεροι;
Τελικά αν δεν είναι θέμα κακού σχεδιασμού, ποιόν εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση;

*Γιώργος Χασιακής
Εκπαιδευτικός Αναλυτής
Β΄Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕ
αν. Γραμματέας ΕΕΦ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ