chatgpt
Η OpenAI αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία – Στο φως υπόθεση 16χρονου που αυτοκτόνησε στην Καλιφόρνια

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκμυστηρευτεί στο ChatGPT ότι σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η OpenAI. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική διάσταση στη σχέση των χρηστών με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η εταιρεία υπολογίζει ότι περίπου 0,15% των συνομιλιών με το ChatGPT περιλαμβάνουν ενδείξεις αυτοκτονικού ιδεασμού.

Με βάση τον αριθμό των 800 εκατομμυρίων εβδομαδιαίων χρηστών, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που εκφράζουν σκέψεις ή προθέσεις αυτοκτονίας μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η OpenAI αναφέρει επίσης ότι ένα επιπλέον 0,7% των ενεργών χρηστών – σχεδόν 600.000 άτομα κάθε εβδομάδα – παρουσιάζουν συμπεριφορές που υποδηλώνουν σοβαρές ψυχικές κρίσεις, όπως ψύχωση ή μανιακά επεισόδια.

Αγωγή κατά της OpenAI μετά τον θάνατο 16χρονου

Το ζήτημα ήρθε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την τραγική υπόθεση του 16χρονου Άνταμ Ρέιν από την Καλιφόρνια. Οι γονείς του κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI, υποστηρίζοντας ότι το ChatGPT παρείχε στο παιδί τους αναλυτικές οδηγίες για το πώς να αυτοκτονήσει.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η εταιρεία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας, εισάγοντας νέους μηχανισμούς γονικού ελέγχου και αυτόματες προτροπές για αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας και γραμμές άμεσης υποστήριξης.

Η OpenAI ανακοίνωσε ότι το μοντέλο του ChatGPT έχει πλέον εκπαιδευτεί ώστε να αναγνωρίζει πιο έγκαιρα σημάδια ψυχικής δυσφορίας και να ανταποκρίνεται με ασφαλέστερο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία δηλώνει ότι συνεργάζεται με πάνω από 170 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στοχεύοντας να περιορίσει απαντήσεις που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ή να κανονικοποιήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεα περαμος
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Η ιατροδικαστική έκθεση ανατρέπει το αρχικό σενάριο για τη δολοφονία του 27χρονου
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Μαρινάκης
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
«Θέλουμε να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η αξιολόγηση στο Δημόσιο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών...
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
pierce
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce», την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, από τις 10:30 έως τις 13:30, στο Pierce East Campus
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
Διευθυντές στο Δημόσιο
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν
Σαρωτικές αλλαγές μέσω ΑΣΕΠ στις κρίσεις στελεχών – Έρχονται τεστ δεξιοτήτων, «βινιέτες» και αυτόματη ανανέωση κάθε τριετία
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν