Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο είναι πιο σημαντική από όσο νομίζουμε, ειδικά για τα τυριά και τα αλλαντικά, τα οποία χάνουν γρήγορα φρεσκάδα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
Πολλοί χρησιμοποιούν αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, αλλά αυτές οι λύσεις δεν είναι οι πιο αποτελεσματικές. Το αλουμινόχαρτο μπορεί να αφήσει μεταλλικές νότες σε όξινα ή αλμυρά προϊόντα, ενώ η μεμβράνη παγιδεύει τις οσμές, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ένα καμαμπέρ να μυρίζει κρεμμύδι από δίπλα. Παράλληλα, τα αλλαντικά ξεραίνονται και σκληραίνουν, ενώ οι χυμοί τους συμπυκνώνονται.
Η ιδανική λύση είναι ο συνδυασμός χαρτιού και αεροστεγούς δοχείου:
Τυλίξτε το προϊόν σε χαρτί τυριού ή ψησίματος.
Τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο ή ανοξείδωτο.
Προσθέστε χαρτί κουζίνας στη βάση για να απορροφά την υγρασία.
Αποθηκεύστε στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου, ιδανικά στο συρτάρι των λαχανικών.
Αλλάζετε το χαρτί κάθε 2-3 ημέρες και σκουπίζετε το δοχείο πριν το ξανακλείσετε.
Συμβουλές ανά τύπο τυριού:
Μαλακά τυριά με κρούστα (π.χ. καμαμπέρ): προτιμήστε χαρτί τυριού για να «αναπνέει» το προϊόν.
Μπλε τυριά: διατηρούνται καλύτερα σε χαμηλή θερμοκρασία με λίγο αερισμό.
Σκληρά τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα): τυλίξτε σε νοτισμένο βαμβακερό πανί για να μη ξεραθούν.
Ημίσκληρα τυριά (π.χ. προβολόνε): κόψτε σε κύβους και φυλάξτε σε ελαιόλαδο με μυρωδικά.
Για τα αλλαντικά:
Τοποθετήστε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις φέτες για να μην κολλάνε.
Προσθέστε χαρτί κουζίνας από πάνω για να απορροφά την υγρασία.
Φυλάξτε ξεχωριστά κάθε είδος για να μην αναμειγνύονται οι οσμές.
Με αυτό το απλό κόλπο, συνδυάζοντας χαρτί και αεροστεγές δοχείο, τα τυριά και τα αλλαντικά παραμένουν φρέσκα, γευστικά και έτοιμα για κατανάλωση για πολύ περισσότερο χρόνο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom