Το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται να εφαρμόσει ένα αυστηρό νέο πειθαρχικό πλαίσιο στο Δημόσιο, το οποίο υπόσχεται όχι μόνο να ενισχύσει την πειθαρχία στον δημόσιο τομέα, αλλά και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα μέσα από πρόστιμα και άλλες ποινές που επιβάλλονται στους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή, θέτει το Δημόσιο σε ένα νέο, αυστηρό καθεστώς ελέγχου, αυξάνοντας δραματικά τις κυρώσεις και μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε «εξιλαστήρια θύματα» μιας σκληρής μεταρρύθμισης.
Εννέα αυστηρά μέτρα που αλλάζουν το τοπίο
Το σχέδιο νόμου προβλέπει σειρά μέτρων που εντείνουν την πειθαρχική διαδικασία:
Αυτοδίκαιη αργία με μειωμένες αποδοχές για υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις, επιτείνοντας την οικονομική πίεση.
Επέκταση των πειθαρχικών παραπτωμάτων που επισύρουν την απώλεια μισθολογικών κλιμακίων, έως και την αφαίρεση τεσσάρων.
Διεύρυνση των αδικημάτων που οδηγούν στην οριστική παύση, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου.
Επιβολή προστίμου αποδοχών δύο μηνών ή και απόλυση σε όσους αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση ή αμελούν τα καθήκοντά τους δύο συνεχόμενες φορές.
Κατάργηση αποζημιώσεων για εργαζόμενους ΙΔΟΧ που χάνουν τη θέση τους λόγω πειθαρχικών κυρώσεων.
Περικοπές αποζημιώσεων μελών πειθαρχικών συμβουλίων που δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα.
Πρόβλεψη διοικητικών προστίμων από 10.000 έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις.
Μετατροπή ποινών σε χρηματικά πρόστιμα για αποχωρήσαντες υπαλλήλους.
Αύξηση του ανώτατου προστίμου που μπορούν να επιβάλλουν προϊστάμενοι στα πέντε μήνες αποδοχών.
Αυτές οι ρυθμίσεις, που παρουσιάζονται ως «μεταρρύθμιση», στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν ένα πειθαρχικό «μαστίγιο» με εννέα ουρές, βάζοντας το Δημόσιο σε τροχιά αυταρχισμού και επιβολής φόβου.
Η συζήτηση στη Βουλή και το παρασκήνιο
Η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της τις επόμενες μέρες, θα καθορίσει τη μοίρα του νομοσχεδίου.
Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφιση έως την 1η Αυγούστου, καθώς αρκετοί βουλευτές και φορείς εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αυστηρότητα των μέτρων.
H εικόνα από το πεδίο: Αντιδράσεις και γενικευμένη οργή
Το νομοσχέδιο προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στο δημόσιο και συνδικαλιστές. Η ρύθμιση επαναφέρει ένα αυταρχικό μοντέλο πειθαρχίας, που έχει κριθεί ξεπερασμένο και επικίνδυνο, καθώς στόχος της δεν είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά η επιβολή σιωπής και η φίμωση της κριτικής.
Πολλοί επισημαίνουν ότι το νέο πειθαρχικό λειτουργεί ως εργαλείο εκφοβισμού των υπαλλήλων, ειδικά εκείνων που διεκδικούν δικαιώματα ή συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές δράσεις.
Η δυνατότητα επιβολής απόλυσης σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση δύο περιόδων αποτελεί πρωτοφανή αυταρχισμό, που ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτεταμένες απολύσεις.
Προς ένα «καθεστώς τρόμου» στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο επιβάλλει ένα πλαίσιο όπου ο δημόσιος υπάλληλος θα λειτουργεί υπό διαρκή απειλή για την εργασιακή του θέση και το εισόδημά του.
Οι ποινές που προβλέπονται – από αργίες με μειωμένες αποδοχές μέχρι πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ και απόλυση – δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας, αντί για κίνητρα για αποδοτικότητα και υπευθυνότητα.
Η έλλειψη συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων στο νέο πειθαρχικό συμβούλιο και η συγκέντρωση της απόφασης σε νομικά όργανα που ελέγχονται αποκλειστικά από το κράτος, επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως μέσο ελέγχου και καταστολής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ