Καθαρίζοντας την κολοκύθα
Στη αγορά θα βρείτε κολοκύθες ολόκληρες ή κομμένες, καθαρισμένες ή όχι. Αν επιλέξετε ολόκληρη, κόψτε τη στη μέση, αφαιρέστε τα σπόρια και ξεφλουδίστε την. Στη συνέχεια τρίψτε την ψίχα στο μούλτι ή σε χοντρό τρίφτη. Ο παραδοσιακός τρόπος, όπως έκαναν οι γιαγιάδες, είναι να ξύσετε με κουτάλι την ψίχα σε λεπτές λωρίδες.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κιλό κίτρινης κολοκύθας, τριμμένη και καλά στραγγισμένη
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη μισή ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες, το ρύζι, τη μισή κανέλα, το μισό γαρίφαλο και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αέρα και λαδώνουμε καλά ένα μέτριο στρογγυλό ταψί.
Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο. Επαναλαμβάνουμε με δύο ακόμη φύλλα.
Τοποθετούμε 1/3 της γέμισης στη βάση και τυλίγουμε σε ρολό. Το ρολό τοποθετείται στο κέντρο του ταψιού και στρίβεται σε σπείρα. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ