Για «πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές» κάνει λόγο η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου αναφερόμενη στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας καλεί την εκπαιδευτικό, θεατροπαιδαγωγό και πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής της παράστασης με τίτλο: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης».
«Η στοχοποίηση και ο πειθαρχικός έλεγχος της εκπαιδευτικού λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στα παιδιά της Παλαιστίνης, μέσω ενός φιλειρηνικού και ουμανιστικού κειμένου χωρίς την παραμικρή λεκτική ή νοηματική ένδειξη που να παραπέμπει σε ρητορική μίσους, συνιστά σαφή προσπάθεια λογοκρισίας, ποινικοποίησης της τέχνης, αλλά και της παιδαγωγικής ελευθερίας» επισημαίνει η Σία Αναγνωστοπούλου.
Για τους λόγους αυτούς κατατέθηκε σήμερα, από τη βουλευτή Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ζητώντας άμεσα απαντήσεις για την αναιτιολόγητη κλήση της Έφης Λάζου σε ένορκη διοικητική εξέταση.
Η επίκαιρη ερώτηση
Πειθαρχικό παράπτωμα για το Υπουργείο Παιδείας η ελευθερία του λόγου. Σε ΕΔΕ κλήθηκε η εκπαιδευτικός που ανέβασε το έργο «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης.
Με αφορμή το θεατρικό της έργο «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης», η εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» και σκηνοθέτης του έργου κ. Εφη Λάζου, ελέγχεται για πειθαρχικό παράπτωμα. Η κ. Λάζου οργάνωσε και σκηνοθέτησε την εν λόγω παράσταση εκτός σχολικού πλαισίου - με παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ και με όλες τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται για να υλοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Ωστόσο με μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, το υπουργείο Παιδείας καλεί την κυρία Λάζου σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση ΕΔΕ χωρίς να προσδιορίζει το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε . Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» εξέφρασε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς την εκπαιδευτικό, τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της παράστασης ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.»
ΕΠΕΙΔΗ η στοχοποίηση και ο πειθαρχικός έλεγχος της εκπαιδευτικού λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στα παιδιά της Παλαιστίνης, χωρίς όμως καμιά ένδειξη που να παραπέμπει σε ρητορική μίσους, συνιστά σαφή προσπάθεια λογοκρισίας, ποινικοποίησης της τέχνης, αλλά και της παιδαγωγικής ελευθερίας,
ΕΠΕΙΔΗ διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η UNICEF και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2024) έχει δηλώσει πως «Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστικό εφιάλτη, με επιθέσεις κατά αμάχων – συμπεριλαμβανομένων παιδιών– που συνιστούν πιθανόν εγκλήματα πολέμου.
Ταυτόχρονα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο επιτάσσει την προστασία των αμάχων και, ιδίως, των παιδιών, συνεπώς οι παραβάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν,
ΕΠΕΙΔΗ η δίωξη της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική και στοχοποιείται, γιατί μέσα από το έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
-Για ποιον λόγο κλήθηκε η εκπαιδευτικός Έφη Λάζου σε αναιτιολόγητη Ένορκη Διοικητική Εξέταση χωρίς να έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα; Αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Παιδείας ότι κάθε προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, πλήττει όχι μόνο τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών, αλλά και τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας; Θα γίνει άμεση ανάκληση της ΕΔΕ για την εκπαιδευτικό από την στιγμή που το κείμενο της παράστασης «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης» είναι ένα φιλειρηνικό και ουμανιστικό κείμενο που δεν χρησιμοποιεί καμιά ρητορική μίσους;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Δείτε εδώ αναλυτικά την ερώτηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ