marinakis
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους διοικητές νοσοκομείων, τόνισε ότι όποιος φέρει ευθύνη για την ασφάλεια και δεν την εκπληρώνει, θα υπόκειται σε συνέπειες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε την υποχρέωση των Πρυτάνεων να εφαρμόσουν εγκαίρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα πανεπιστήμια, προειδοποιώντας για κυρώσεις σε περίπτωση αμέλειας.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους διοικητές νοσοκομείων, τόνισε ότι όποιος φέρει ευθύνη για την ασφάλεια και δεν την εκπληρώνει, θα υπόκειται σε συνέπειες.

Παράλληλα, αναγνώρισε την αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στον αρχικό της σχεδιασμό, εξηγώντας ότι πλέον οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί ενισχύουν τις τοπικές δυνάμεις γύρω από τα ΑΕΙ.

Ο Μαρινάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να διορθώσει πολιτικές που δεν αποδίδουν, δίνοντας έμφαση στη λογοδοσία και στην ανάγκη θεσμικής προστασίας των πανεπιστημίων από κινδύνους όχι μόνο παραβατικότητας αλλά και πολιτικής προστασίας.

Ακολουθεί ο διάλογος με δημοσιογράφο:

"Να σας πω κάτι… Ένας διοικητής νοσοκομείου, αν έχει την υποχρέωση να επισκευάσει ένα ασανσέρ και δεν το έχει κάνει -υπάρξει δεν υπάρξει κίνδυνος- και γίνει ένας έλεγχος, δεν θα έχει κυρώσεις; Αναλόγως με το παράπτωμά του. Αν έχει υποχρέωση να αναβαθμίσει ένα μέρος ενός κτιρίου και έχει πάρει κάποια λεφτά και δεν το έχει προχωρήσει, δεν θα έχει κυρώσεις; Θα έχει. Λοιπόν, όλοι μας, όσοι έχουμε μία ευθύνη, ένα καθήκον, οφείλουμε αυτό το καθήκον να το φέρνουμε εις πέρας".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να πάμε να δούμε λίγο και τι γίνεται στα πανεπιστήμια, κ. Μαρινάκη. Οι πρυτάνεις υποχρεούνται, απ’ ότι γνωρίζουμε, μέχρι τέλος Ιουνίου να καταθέσουν αυτό το πρωτόκολλο ασφαλείας και τα πανεπιστήμια να το έχουν εφαρμόσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλα. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τι θα κάνει, μπορεί να κάνει κάτι η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει κάνει βήματα που δεν έγιναν για πολλά χρόνια. Ξεκινάμε από την καλή οπτική της συζήτησης. Δηλαδή, με την κατάργηση του ασύλου το 2019. Όταν ακούς ότι εισέβαλλαν κάποιοι στη Νομική, ακούς μετά ότι συνελήφθησαν ή πολλές φορές, όταν ακούς ότι υπάρχει κατάληψη σε ένα κυλικείο, ακούς μετά ότι διαλύθηκε η κατάληψη. Γιατί, πλέον, όταν γίνεται κάτι παράνομο σε ένα πανεπιστήμιο, η αντίδραση της Αστυνομίας είναι ίδια με όταν γίνεται κάτι παράνομο σε μία εφορία, σε ένα νοσοκομείο, παντού. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και γι’ αυτό και έχει αποτέλεσμα. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Μια πολύ σοβαρή νομοθέτηση που έγινε το 2021 να τη συμπληρώσουμε με κάποιες συνέπειες γι’ αυτούς, οι οποίοι δεν τηρούν αυτά τα οποία πρέπει να τηρήσουν. Πιστεύω, με βάση αυτό το οποίο είδαμε στη Νομική, με την άμεση ανταπόκριση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, του κ. Σιάσου, ότι δεν θα χρειαστούν οι συνέπειες. Γιατί πιστεύω ότι, πριν και πάνω απ’ όλα, οι ίδιοι οι πρυτάνεις θα καταλάβουν -και κάποιοι ήδη το έχουν καταλάβει- ότι η θωράκιση των πανεπιστημίων, γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα παραβατικότητας, είναι και ζήτημα πολιτικής προστασίας. Τα σχέδια ασφαλείας τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν, έχουν να κάνουν και με ζητήματα πολιτικής προστασίας, πυρκαγιών, άλλων κινδύνων. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς, επειδή γνωρίζαμε ότι 8 από τα 24 μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταθέσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν το κάνουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν το κάνουν, θα υπάρχουν κυρώσεις συνολικά σε όποιον έχει την υποχρέωση. Να σας πω κάτι… Ένας διοικητής νοσοκομείου, αν έχει την υποχρέωση να επισκευάσει ένα ασανσέρ και δεν το έχει κάνει -υπάρξει δεν υπάρξει κίνδυνος- και γίνει ένας έλεγχος, δεν θα έχει κυρώσεις; Αναλόγως με το παράπτωμά του. Αν έχει υποχρέωση να αναβαθμίσει ένα μέρος ενός κτιρίου και έχει πάρει κάποια λεφτά και δεν το έχει προχωρήσει, δεν θα έχει κυρώσεις; Θα έχει. Λοιπόν, όλοι μας, όσοι έχουμε μία ευθύνη, ένα καθήκον, οφείλουμε αυτό το καθήκον να το φέρνουμε εις πέρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, υπάρχει και ένα ερώτημα που πλανάται στον αέρα το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τα ΑΕΙ. Εκείνη η πανεπιστημιακή αστυνομία, που τους είχαμε δει και κάποιες μέρες και μετά δεν τους ξαναείδαμε, οι άνδρες και οι γυναίκες εκείνοι. Τι απέγιναν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πανεπιστημιακή αστυνομία, το απάντησε, νομίζω, πολύ καθαρά ο Πρωθυπουργός στην προηγούμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την τελευταία δηλαδή, δεν πέτυχε τον σκοπό της, δεν λειτούργησε. Γιατί δεν λειτούργησε, ενώ ήταν μία πάρα πολύ σοβαρή πρωτοβουλία; Γιατί εκκριθεί από την κατάσταση στο πεδίο, ότι το πρόβλημα των πανεπιστημίων ως προς την παραβατικότητα, είναι σημειακό, δηλαδή σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια, δεν είναι παντού έτσι η κατάσταση και η αντιμετώπιση αυτής της βαθμίδας της παραβατικότητας, δηλαδή του μεγέθους των παραβατικών -γιατί είναι κοινοί εγκληματίες οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν ό,τι κάνουν- είναι δουλειά της πολύ βαριά οπλισμένης, πολλές φορές, αστυνομίας. Όταν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που πάει να δολοφονήσει, όταν έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που έχει μολότοφ, δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με μια άοπλη αστυνομία. Πήγε χαμένη η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι άνθρωποι αυτοί; Όχι, όχι.

Και αυτό που ακούω διάφορους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που λένε: «Δείτε πόσο μας στοιχίζει τον μήνα η πανεπιστημιακή Αστυνομία», άκρατος λαϊκισμός, όχι δεν πήγαν χαμένοι. Πήγαν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της Αστυνομίας, σε αστυνομικά τμήματα που είναι κοντά σε πανεπιστήμια και συνεπικουρούν, έχοντας μια περαιτέρω εκπαίδευση αυτών των επιχειρήσεων. Η μεγάλη διαφορά αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι το αποτέλεσμα το αναγνωρίζει και πάει να το εξελίξει, όταν υπάρχει. Οι δουλειές που δημιουργούμε, το Ψηφιακό Κράτος, όλα όσα έχουμε κάνει. Όταν κάτι δεν λειτουργεί το προσαρμόζουμε και το αλλάζουμε. Τώρα, τι θα κάνει η κυρία Ζαχαράκη; Θα επικαιροποιήσει έναν νόμο, δεν θα τον ακυρώσει. Θα βάλει κάποια επιπλέον. Παράδειγμα: Σπας; Πληρώνεις. Σου έρχονται οι λογαριασμοί. Δεν πληρώνεις; Σου έρχεται στην Εφορία. Συνελήφθεις και είσαι φοιτητής; Αναστολή για δύο χρόνια. Καταδικάζεσαι αμετάκλητα; Τέλος η φοιτητική ιδιότητα. Αυτά τα είδαμε και στα γήπεδα. Με το που μπήκαν αυτοματοποιημένες ποινές και υποχρέωση για κάμερες, για έλεγχο εισόδου, είδαμε μια αγωνιστική χρονιά ολόκληρη, χωρίς σοβαρά έκτροπα. Είδαμε έναν τελικό κυπέλλου με κόσμο. Απλά πράγματα θέλει ο κόσμος, κατανοητά, παραδοχή λαθών και λύσεις. Εμείς, λοιπόν, αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουμε. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ambourgo
Επίθεση με μαχαίρι από γυναίκα στον σταθμό του Αμβούργου – 12 τραυματίες
Σε κρίσιμη κατάσταση τρεις πολίτες – Σοκαρισμένη η Γερμανία από την αιφνιδιαστική επίθεση σε πολυσύχναστο σημείο
Επίθεση με μαχαίρι από γυναίκα στον σταθμό του Αμβούργου – 12 τραυματίες
eap
Καταγγελίες για «φωτογραφική» προκήρυξη ΑΣΕΠ στο ΕΑΠ – Τι προβλέπει η 2Κ/2025
Υποψίες για αποκλεισμό νέων υποψηφίων μέσω εξειδικευμένων κριτηρίων που ευνοούν τους ήδη εργαζόμενους στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Καταγγελίες για «φωτογραφική» προκήρυξη ΑΣΕΠ στο ΕΑΠ – Τι προβλέπει η 2Κ/2025