ζαχαρακη
Αποσπασμένοι στο περιθώριο: Η κραυγή αγωνίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών του εξωτερικού - Η επιστολή στη Σοφία Ζαχαράκη

Ένα ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στέλνουν δεκάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν ή συνεχίζουν να υπηρετούν στις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Με κοινή τους επιστολή, ζητούν από την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, την άμεση τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των αποσπάσεων, χαρακτηρίζοντας τον Ν. 4415/2016 «άδικο», «παράλογο» και «αντιοικογενειακό».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν στην επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr, ότι ο νόμος τούς στερεί το δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης απόσπασης ακόμη και όταν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αποκλείοντας στην πράξη εκπαιδευτικούς με εμπειρία, γλωσσική επάρκεια και βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στις τοπικές κοινότητες του εξωτερικού. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η ισχύουσα ρύθμιση έχει οδηγήσει σε παρατεταμένους χωρισμούς οικογενειών, επιβάλλοντας σε πολλούς άδειες άνευ αποδοχών ή ακόμα και παραίτηση.

Η επιστολή αναδεικνύει τις επιπτώσεις του νομικού πλαισίου τόσο στο ανθρώπινο επίπεδο όσο και στη λειτουργία των ομογενειακών σχολείων και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για δίκαιες και λειτουργικές αλλαγές. Με φόντο την υποστελέχωση, τις αυξανόμενες ανάγκες και τη μειωμένη ανταπόκριση νέων εκπαιδευτικών στις αποσπάσεις, οι υπογράφοντες καλούν την ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η επιστολή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Αξιότιμη κα Υπουργέ

Αξιότιμοι κοι Υφυπουργοί

Το απαράδεκτο και άδικο νομικό πλαίσιο του 4415/2016 που διέπει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό αντιμετωπίζει σχεδόν εκδικητικά όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις ελληνόγλωσσες δομές της ομογένειας και έκαναν οικογένεια αφαιρώντας μας την δυνατότητα να υποβάλλουμε αίτηση ακόμα και όταν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες/κενα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος απόσπασης εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά πετάει στο καλάθι των αχρήστων και στερεί την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση από καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν άριστα την γλώσσα, τις ιδιαιτερότητες και την εκπαιδευτική πραγματικότητα της κάθε χώρας και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιμίσθια και έξοδα μετακίνησης.

Ο συγκεκριμένος νόμος από το 2016 λόγω της ανάγκης διατήρησης της εργασίας αμφοτέρων των μελών του ζευγαριού (εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας) κατάφερε να χωρίσει δεκάδες οικογένειες εκπαιδευτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα με όλες τις αρνητικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες που είχε και έχει αυτήν η ψυχοφθόρα διαδικασία πρωτίστως για τα παιδιά μας και κατόπιν για εμάς.

Κατάφερε να μας υποχρεώσει σε μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών προκειμένου να μείνουμε με τις οικογένειές μας, άδειες οι οποίες σιγά σιγά τελειώνουν με πολλούς συναδέρφους να παραιτούνται ή να χωρίζονται εκ νέου από την οικογένεια για να μην χάσουν την θέση τους. Κατάφερε επίσης να δημιουργήσει τεράστιο άγχος και ανασφάλεια σε όσους υπηρετούν και έχουν οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό για το ποια θα είναι η τύχη τους στο τέλος της κάθε χρονιάς όταν μάλιστα καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες αντιλαμβανόμενο παραλόγως την οικογενειακή συνοχή αυστηρά επιλεκτικά με το απαράδεκτο φωτογραφικό άρθρο 26 για τους πολύ λίγους που αιτήθηκαν παράταση το 2017/2018.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή αυτού του άδικου και παράλογου πλαισίου αποσπάσεων που διαλύει οικογένειες, αποψιλώνει από έμπειρους εκπαιδευτικούς την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και επιβαρύνει συνάμα το Υπουργείο με χρονοβόρες διαδικασίες και έξοδα που μπορούν να αποφευχθούν. Είναι επιτακτική η γενικότερη αλλαγή του πλαισίου με άμεση απόσυρση τόσο της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα έξι έτη αλλά κυρίως αυτής που απαγορεύει σε όσους ήδη υπηρέτησαν στο εξωτερικό να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση πόσο περισσότερο αυτών που έχουν δημιουργήσει οικογένεια εκεί. Είναι επιτακτική η αλλαγή του νόμου. Με γνώμονά μας την έγκαιρη στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των ομογενειακών εκπαιδευτικών δομών, το κίνητρο για νέους συναδέλφους να αποσπαστούν, την οικογενειακή συνοχή όσων έχουμε την οικογένειά μας εκεί σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας και του έργου τόσο του δικού μας όσο και όσων αποσπάστηκαν παλιότερα χωρίς οικογένεια και θέλουν να το επαναλάβουν για δικούς τους λόγους, προτείνουμε τις εξής αναγκαίες αλλαγές:

1. Διαδικασία αποσπάσεων Δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού και από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση, βἀσει αντικειμενικών (πτυχία, γλώσσα) και κοινωνικών (οικογένεια με ομογενή ή αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο και παιδιά, μόνιμή κατοικία, λόγοι υγείας, επιμέλεια τέκνων) κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/ες εξασφαλίζοντας παράλληλα και την οικογενειακή συνοχή αυτών που έχουν οικογένεια. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για 3 χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Όσοι απο αυτούς αποσπώνται για πρώτη φορά στο εξωτερικό θα λαμβάνουν επιμίσθιο και με το πέρας της τριετίας θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν παράταση κατα προτεραιότητα για άλλα δυο χρόνια πάλι με επιμίσθιο ώστε να κλείσουν πενταετία. Όσοι παλαιότερα έχουν συμπληρώσει από 5 χρόνια και πάνω απόσπαση στο εξωτερικό θα αποσπώνται και αυτοί καθε φορά για 3 χρόνια χωρίς επιμισθιο. Οι τελευταίοι αν παλιότερα δεν έλαβαν το επιμίσθιο για 5 χρόνια θα το λαμβάνουν μεχρι να τα συμπληρώσουν ενω όσοι το έλαβαν, να λαμβάνουν στον μισθό τους το επίδομα παραμεθορίου που ισχύει στο εσωτερικό.

Η παραπάνω διαδικασία εξασφαλίζει την έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και την διάρκειά της, αποφεύγονται οι συνεχείς ανακλήσεις δίνοντας στους εκπαιδευτικούς μια αίσθηση σιγουριάς, παραμένοντας όσον τον δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στις θέσεις τους και βοηθώντας τους έτσι να συγκεντρωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους. Παράλληλα δίνει μια αίσθηση αξιοκρατίας και δικαιοσύνης γιατί παύει να κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με βάση το πόσο υπηρέτησαν στο εξωτερικό και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα προσόντα και τις ικανότητες όλων όσων θέλουν να προσφέρουν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, όπως συμβαίνει τώρα.

2. Παρατάσεις Παρατάσεις να ισχύουν μόνο για τρεις περιπτώσεις.

α) Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται για πρώτη φορά, συμπληρώνουν τριετία και θέλουν να παραμείνουν για άλλα δυο χρόνια με επιμίσθιο για να συμπληρώσουν πενταετία

β) Γι αυτούς που συνυπηρετούν ώς σύζυγοι υπαλλήλων άλλων υπουργείων ή διεθνων οργανισμών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

γ) Για όσους έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με αλλοδαπό ή ομογενή Οσοι συμπληρώνουν πενταετία και θέλουν να παραμείνουν, θα υποβάλλουν αίτηση απόσπασης και θα υπάγονται αυτόματα στον ενιαίο πίνακα των αποσπάσεων της περιπτωσης 1 ακολουθώντας την διαδικασία. Με τον τρόπο αυτόν δεν αποκλείεται κανεις απο την διαδικασία και το δικαίωμα υποβολής αίτησης όπως συνέβαινε μεχρι τώρα με τους εκπαιδευτικούς που είχε λήξει καποτε η αποσπασή τους και παράλληλα οσοι θελουν να παραμείνουν δεν θα βιώνουν το αγχος και την ανασφάλεια που δημιουργεί στον προγραμματισμο τους η μονοετης παράταση που ισχύει τώρα, γνωρίζοντας οτι αν επιλεγουν εκ νεου απο τον ενιαίο πίνακα θα είναι για 3 χρόνια κάθε φορά.

3. Τοποθετήσεις Να καθορίζονται από πριν για τους συντονιστές και τα υπεύθυνα συντονιστικά γραφεία μια σειρά ξεκάθαρα κριτήρια ώς προς την προτεραιότητα τοποθέτησης των συναδέλφων που αποσπώνται στις χώρες αρμοδιότητάς τους, τις πόλεις της ίδιας χώρας και τις εκπαιδευτικές δομές της κάθε πόλης. Να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια προτεραιότητας στις τοποθετήσεις με βάση φυσικά και τις ανάγκες της κάθε εκπαιδευτικής δομής, όπως η οικογένεια με μόνιμο κάτοικο ομογενή ή αλλοδαπό, η ύπαρξη μόνιμης κατοικίας, τα έτη υπηρεσίας, το επίπεδο γλωσσομάθειας κτλ. Έτσι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα να ενεργούν οι συντονιστές κατά το δοκούν και να υποχρεώνονται εκπαιδευτικοί με οικογένεια και συχνά χωρίς επιμίσθιο να ταξιδεύουν μέχρι και 150 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να καλύψουν ανάγκες ή να τοποθετούνται σε άλλη πόλη μακριά από την οικογένειά τους ή την μόνιμη κατοικία τους.

Οι παραπάνω αναγκαίες αλλαγές σε συνδυασμό με μια γενναία αύξηση του επιμισθίου της τάξης του 30%, επαναφορά της παροχής αποζημίωσης για την μεταφορά οικοσυσκευής και άλλες διοικητικές τροποποιήσεις που αφορούν τα συντονιστικά γραφεία και την λειτουργία τους, θα δώσουν λύση στις απαράδεκτες διακρίσεις που διέπουν το νομικό πλαίσιο αυτήν την στιγμή και το σημαντικότερο θα θεραπεύσουν το χρόνιο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης, της απροθυμίας εκπαιδευτικών να αποσπαστούν στο εξωτερικό και την έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Πριν μερικούς μήνες λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον πρώην υπουργό κο Πιερρακάκη ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

O κος Κατσαρός σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν μετά από συνάντηση με τους συναδέλφους της Γερμανίας βεβαίωνε ότι « σε χρονικό διάστημα δυο μηνών θα υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν λύση σε διαπιστευμένα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού» Δυστυχώς έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα να τις δούμε αυτές τις πρωτοβουλίες, ακούμε για διάφορες αλλαγές αλλά τίποτα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο μεταξύ όλο και λιγότεροι συνάδελφοι ζητούν να αποσπαστούν, οι ανακλήσεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη και πολλοί από εμάς είμαστε μακριά απ' την οικογένεια μας ή με άδειες άνευ αποδοχών για να είμαστε κοντά τους. Οι προτάσεις μας πατούν πάνω στην πραγματικότητα και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα δίνοντας λύση τόσο στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και τις αδικίες που δημιουργεί το παρόν νομικό πλαίσιο, κυρίως σε όσους έχουμε οικογένεια, αλλά το σημαντικότερο, στις άμεσες και αυξανόμενες ανάγκες της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και των άλλων εκπαιδευτικών δομών της ομογένειας με λιγότερο κόστος για το υπουργείο και τον ελληνικό λαό.

Με τιμή

Πρώην και νυν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό με οικογένεια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Ξεκίνησαν οι προσκλήσεις για Προϊσταμένους Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Πλήρης οδηγός για αιτήσεις και δικαιολογητικά
Προσκλήσεις για Προϊσταμένους Εκπαιδευτικών Θεμάτων: Ποιες Διευθύνσεις έχουν ήδη αναρτήσει προκηρύξεις – Πώς γίνονται οι αιτήσεις
Ξεκίνησαν οι προσκλήσεις για Προϊσταμένους Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Πλήρης οδηγός για αιτήσεις και δικαιολογητικά
taxi-athens-1021x576_0.png
Ταξί: Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη στον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
Η στάση εργασίας θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση «παράνομης πιάτσας της Uber δίπλα στη νόμιμη πιάτσα των ταξί»
Ταξί: Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη στον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
panepistimio_ioanninon.jpg
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 1ο πανελλήνιο συνέδριο (Προ)σχολικής Παιδαγωγικής - Επιστήμη και δημιουργικότητα στην εκπαίδευση
Η Παιδαγωγική αλλάζει: Οι φοιτητές παίρνουν τον λόγο στα Ιωάννινα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 1ο πανελλήνιο συνέδριο (Προ)σχολικής Παιδαγωγικής - Επιστήμη και δημιουργικότητα στην εκπαίδευση
νοσοκομείο
Θεσσαλονίκη: Στα αζήτητα η 14χρονη που βρέθηκε τραυματισμένη σε πεζοδρόμιο
Μυστηριώδες περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Μια 14χρονη κοπέλα βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο πεζοδρόμιο της Βασιλέως Γεωργίου. Παραμένει αγνώστων...
Θεσσαλονίκη: Στα αζήτητα η 14χρονη που βρέθηκε τραυματισμένη σε πεζοδρόμιο