Την αλλαγή της ατζέντας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της συκοφάντησης και της απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του αυταρχισμού και της περιστολής δικαιωμάτων, επιδιώκει η κυβέρνηση.
Αυτό υποστηρίζει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σε ανακοίνωσή της, στην οποία συμπληρώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της «βίας στα πανεπιστήμια» που εξαγγέλθηκαν αναβιώνουν το αλήστου μνήμης «ιδιώνυμο». Επιφυλάσσουν ειδική ποινική και πειθαρχική μεταχείριση για αδικήματα που συμβαίνουν με πολύ μικρότερη συχνότητα εντός των ΑΕΙ σε σχέση με την κοινωνία που τα περιβάλλει.
«Ανομολόγητος στόχος της είναι η δυσφήμιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου στην κοινή γνώμη και η δημιουργία πελατείας για τα ποικίλης προέλευσης υποκαταστήματα μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά κυρίως τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά Κολλέγια, Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), που η κυβέρνηση βάφτισε ως «Πανεπιστήμια», τα οποία θα διεκδικήσουν μερίδιο της ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος».
Ολη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών
Με αφορμή τη βάρβαρη και απολύτως καταδικαστέα επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η ακαδημαϊκή κοινότητα βιώνει για πολλοστή φορά ολομέτωπη επίθεση με πρόσχημα τη «βία στα Πανεπιστήμια». Η Κυβέρνηση της ΝΔ με παραγωγό τον κ. Μητσοτάκη, σκηνοθέτες την Υπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη και τον υφυπουργό κ. Παπαϊωάννου και σεναριογράφο όλο το μιντιακό σύστημα, μας υπόσχονται μια ακόμα σεζόν σκανδαλιστικών επεισοδίων του «ρεάλιτι σόου Βία και Ανομία στα Πανεπιστήμια».
Οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί και αναμένουν όποτε η κυβέρνηση είναι πολιτικά στριμωγμένη να ανακύπτει «πρόβλημα» έννομης τάξης και ασφάλειας μέσα στα Πανεπιστήμια. Όμως, η ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν είναι το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό που ξεκάθαρα επιδιώκει η κυβέρνηση υιοθετώντας τραμπικές πρακτικές, είναι η αλλαγή της ατζέντας μέσω της συκοφάντησης και της απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του αυταρχισμού και της περιστολής δικαιωμάτων.
Ανομολόγητος στόχος, η δυσφήμιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου στην κοινή γνώμη και η δημιουργία πελατείας για τα ποικίλης προέλευσης υποκαταστήματα μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά κυρίως τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά Κολλέγια, Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), που η κυβέρνηση βάφτισε ως «Πανεπιστήμια», τα οποία θα διεκδικήσουν μερίδιο της ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Επιπλέον, η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης για «διαγραφή» των φοιτητών και φοιτητριών που ο χρόνος σπουδών τους ξεπερνά τα ν+2 έτη, συμπληρώνει τη νεοφιλελεύθερη εργαλειοθήκη ενός ασθμαίνοντος νεοσυντηρητισμού, που όσο πιο πιστά υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα τόσο πιο γοργά χάνει την κοινωνική του νομιμοποίηση.
Στο όνομα της δήθεν εκτεταμένης βίας στα Πανεπιστήμια επιχειρείται να μπουν στο «περιθώριο» όλες οι κραυγαλέες «ανομίες» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα ΑΕΙ, όπως η αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών «Πανεπιστημίων» και η δραστική μείωση των εισακτέων μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Στο παρασκήνιο αυτής της ενορχηστρωμένης απόπειρας συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η υπονόμευση της βιωσιμότητας των ΑΕΙ. Υπονόμευση που επισημάνθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων: υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, αδυναμία του Υπουργείου να αξιοποιήσει εγκαίρως τα διαθέσιμα ερευνητικά κονδύλια. Επισημαίνεται ότι φέτος δεν δόθηκε η έκτακτη επιχορήγηση που κάλυπτε, τα τελευταία χρόνια, μέρος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών. Η επιχορήγηση για συντηρήσεις κτιριακών υποδομών το 2025 εμφάνισε μείωση 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων αποκαλύφθηκε επίσης ότι η ερευνητική Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας – Trust Your Stars», τα προβλήματα της οποίας η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ είχε αναδείξει σε ανακοίνωση της πριν λίγες μέρες, θα υλοποιηθεί τελικά με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Άρα, η καθυστέρηση 12 μηνών της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες κρίσης των προτάσεων είχε ως συνέπεια την αδυναμία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, την απώλεια των σχετικών πόρων για τη χώρα και μια νέα περιπέτεια για τις ερευνητικές ομάδες που θα πρέπει να περιμένουν τις εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες ένταξης της πράξης στο ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, οι πολύ μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό και τα προσκόμματα που έχουν προστεθεί στην πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων, θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ομαλή διεξαγωγή των Προγραμμάτων Σπουδών σε πολλά Τμήματα, ενώ η υποστελέχωση σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό υπονομεύει ευθέως την εύρυθμη λειτουργία τους.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της «βίας στα πανεπιστήμια» που εξαγγέλθηκαν αναβιώνουν το αλήστου μνήμης «ιδιώνυμο». Επιφυλάσσουν ειδική ποινική και πειθαρχική μεταχείριση για αδικήματα που συμβαίνουν με πολύ μικρότερη συχνότητα εντός των ΑΕΙ σε σχέση με την κοινωνία που τα περιβάλλει. Η εξομοίωση των αμφιθεάτρων με τις οπαδικές κερκίδες συνιστά αυθαίρετη, υστερόβουλη και εξωφρενική προπαγάνδα. Κορωνίδα αυτών η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας που αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου: η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας, και μάλιστα επί διετία, απλώς και μόνο επειδή ασκήθηκε ποινική δίωξη συνιστά προσβολή βασικών αρχών του δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ θα συνεχίσει να δίνει τον καθημερινό της αγώνα για το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο, το οποίο:
παραμένει ένας θεσμός που εμπιστεύεται η Ελληνική κοινωνία και έχει ανάγκη η χειμαζόμενη Ελληνική οικογένεια,
διαπρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, προσωπικό και υποδομές,
διεκδικεί την οντότητά του ως δημόσιος και κοινωνικός χώρος ελεύθερου και δημοκρατικού διαλόγου για την επιστήμη, τις τέχνες και την κοινωνία, παρά τις θλιβερές εξαιρέσεις απαγόρευσης εκδηλώσεων όπως έγινε πρόσφατα στο ιστορικό ΕΜΠ.
Φαίνεται ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η ακρίβεια και το κίνημα των Τεμπών οδηγούν σε μια ακραία λογική και σε παρεμβάσει που στερούν ακόμα και το δικαίωμα στη μόρφωση. Ο κατήφορος αυτός θα σταματήσει μόνο αν το Πανεπιστημιακό κίνημα στο σύνολό του, μαζί με την κοινωνία, διεκδικήσουν και επιβάλλουν μια διαφορετική πορεία για το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Τα Πανεπιστήμια της χώρας χρειάζονται χρηματοδότηση για να μην πέφτουν οι φοιτητές στο κενό όταν οι αίθουσες και τα εργαστήρια ασφυκτιούν λόγω συνωστισμού, για να μην ξαναδούμε ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, των φοιτητών και όσων συμμετέχουν στις δράσεις του πανεπιστημίου. Να έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στέγη και τροφή, ώστε να μην αναγκάζονται να εργάζονται σε βάρος των σπουδών τους, ενώ την ίδια στιγμή να απειλούνται με διακοπή των σπουδών τους. Η αξιοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο Δημόσιο Διάλογο [Πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου-Παρασκευόπουλου για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 2018] [https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/268175_ston-gabrogloy-porisma-tis-epitropis-paraskeyopoyloy-gia-ti-bia-sta-panepistimia] μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας στα Πανεπιστήμια. Το κυριότερο για την επίτευξη αυτής της ασφάλειας είναι η υποστήριξη μιας διαδικασίας εσωτερικής επίλυσης των όποιων ζητημάτων, ενισχύοντας τον συνεχή διάλογο μεταξύ όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και έχοντας ως πρόταγμα το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο και τις ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών μας.
12/5/2025
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ