Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης
«Δεν θεωρώ ότι συλλήβδην όποιοι συλλαμβάνονται θα χάνουν την φοιτητική ιδιότητα - Δεδομένο το τεκμήριο της αθωότητας»

Σε κλίμα δημιουργικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων, με την παρουσία της νέας Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, να κρίνεται καθοριστική. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλης Σφακιανάκης, μιλώντας στην εκπομπή Update” της ΕΡΤNews, αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, με έμφαση στη βία στα Πανεπιστήμια και τα ενδεχόμενα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

«Η Σοφία Ζαχαράκη γνωρίζει σε βάθος τη δημόσια εκπαίδευση»

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε τον θετικό ρόλο της Σοφίας Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς έχει σπουδάσει στο ΕΚΠΑ και είναι απόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως σημείωσε, η ίδια αλλά και ο Υφυπουργός Γιάννης Παπαϊωάννου «είναι άνθρωποι της εκπαίδευσης, κάτι που ενίσχυσε τον γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο».

Νομοθετικό πλαίσιο για τη βία στα Πανεπιστήμια με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας

Ο Πρύτανης Πειραιώς δήλωσε πως η εικόνα στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Η βία έχει μειωθεί αισθητά και οι φοιτητές αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο ως έναν χώρο δικό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο θεσμός του πανεπιστημίου καταγράφει υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις δημοσκοπήσεις.

Αναφερόμενος στις φήμες για διαγραφές φοιτητών που εμπλέκονται σε αδικήματα, ο κ. Σφακιανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Παρόλα αυτά, θεωρεί βέβαιο πως οποιοδήποτε πλαίσιο τεθεί, θα διαφυλάσσει το τεκμήριο της αθωότητας. «Δεν θεωρώ ότι θα προβλέπεται αυτόματα απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας», δήλωσε, σημειώνοντας πως όταν τεθεί επίσημα προς διαβούλευση, τα πανεπιστήμια θα τοποθετηθούν θεσμικά.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νομολογία που να έχει κατατεθεί και θεωρώ ότι αν υπάρξει και όταν υπάρξει, θα έχει προφανώς μέσα τις συμπεριλάβει τις δικλείδες που θα εξασφαλίζουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Δηλαδή δεν θεωρώ ότι συλλήβδην όποιοι συλλαμβάνονται θα χάνουν την φοιτητική ιδιότητα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αυτό. Άρα σε αυτό γίνεται πολύς λόγος. Αλλά πρέπει να δούμε ουσιαστικά όταν η πολιτεία καταθέσει το πλαίσιο, να δούμε ακριβώς το τι προβλέπεται (…)

Θεωρώ δεδομένο ότι όταν κατατεθεί αυτό το πλαίσιο θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά και το τεκμήριο της αθωότητας, όπως είπα, εφόσον ουσιαστικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις (…)

Στη Σύνοδο δεν ειπώθηκε κάτι εξειδικευμένο πάνω σε αυτό το κομμάτι και λογικά όταν αυτό τεθεί θα μπορούμε να πούμε και την άποψή μας» σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ομαλή. «Οι φοιτητές είναι ενεργό μέρος της κοινότητας. Ακόμα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως η κοπή της πίτας, συμμετέχουν ενεργά», είπε, προσθέτοντας πως στόχος της Πρυτανικής Αρχής είναι να ενισχυθεί η αίσθηση ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που όλοι προστατεύουν.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρύτανης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ήδη διαθέσιμα και αναδεικνύουν κοινή στόχευση για βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με όρους ασφάλειας, διαφάνειας και σεβασμού στα δικαιώματα όλων των μελών της κοινότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στρατιωτικές σχολές
Στρατιωτικές Σχολές: Σε ΦΕΚ ο νόμος για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ)
Σε ΦΕΚ ο νόμος 5195/2024 για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ) στις Στρατιωτικές Σχολές
Στρατιωτικές Σχολές: Σε ΦΕΚ ο νόμος για τη Δημιουργία Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ)
Φεστιβάλ Λάρισα
14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Πανδαισία δημιουργίας, έμπνευσης και καινοτομίας
Περισσότεροι από 1.000 μαθητές, συνοδευόμενοι από πάνω από 120 εκπαιδευτικούς, από σχολικές μονάδες της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Μαγνησίας, των...
14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Πανδαισία δημιουργίας, έμπνευσης και καινοτομίας
foto_education_pen_notbook.jpg
«Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να ξέρουν Αγγλικά»: Τι καταγγέλλουν οι καθηγητές Αγγλικών
«Αγγλικά για χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα» - Καθηγητές Αγγλικών: Φταίει το σχολικό σύστημα
«Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να ξέρουν Αγγλικά»: Τι καταγγέλλουν οι καθηγητές Αγγλικών