Τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα δημόσια Πανεπιστήμια παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στους Πρυτάνεις των δημοσίων Πανεπιστημίων, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική.
Μεταξύ των πιο κρίσιμων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:
Υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός προθεσμίας ένα ενιαίο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με άμεση έναρξη πειθαρχικών διώξεων και ολοκλήρωση εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή σοβαρής καταστροφής εγκαταστάσεων, και οριστική διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης.
Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών.
Υποχρεωτική κατάρτιση και επικαιροποίηση των Σχεδίων Ασφαλείας έως το τέλος Ιουλίου, με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.
Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών για όλα τα ΑΕΙ.
Ίδρυση Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο Παιδείας.
Πλήρης στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας σε κάθε Πανεπιστήμιο.
Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσο ελέγχου εισόδου και εξόδου, αρχικά στα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, προβλέπεται εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης.
Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, με ταχείες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αυστηρές κυρώσεις και εκδίκαση κατά απόλυτη προτεραιότητα, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και ενδοοικογενειακής βίας.
Σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη ζημιά, διαφορετικά η οφειλή θα διαβιβάζεται στη Δ.Ο.Υ. για είσπραξη.
Παράλληλα, επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τους ανενεργούς φοιτητές, η οποία θα προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για:
Εργαζόμενους φοιτητές
Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)
Φοιτητές με αθλητικές υποχρεώσεις
Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε εκτενή αναφορά στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία ενισχύεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και του τακτικού προϋπολογισμού, με τις παρακάτω σημαντικές αυξήσεις:
+117% στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το 2019 έως το 2025: από 665 εκατ. ευρώ σε 1,4 δις ευρώ.
+22% στη συμμετοχή της χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ, από 12% το 2019.
+19,5% στη συνολική χρηματοδότηση του ΥΠΑΙΘΑ (ΠΔΕ + τακτικός προϋπολογισμός), από 5,5 δις ευρώ το 2019 σε 6,6 δις ευρώ το 2025.
+53% στη χρηματοδότηση για σίτιση φοιτητών και Στεγαστικό Επίδομα, από 876 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015–2019 σε 1,3 δις ευρώ.
+138% στη χρηματοδότηση του Στεγαστικού Επιδόματος μεταξύ 2019–2025: από 132 εκατ. ευρώ σε 315 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς τα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκτιμηθούν ανά ίδρυμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ