Φοιτητές: Ενοίκια - «φωτιά», ανεπαρκείς εστίες, δυσκόλεψε και η επιδότηση...
Σε ορισμένες πόλεις τους... διώχνουν τον Ιούνιο για να κάνουν τα σπίτια Airbnb - Αδιανόητα έξοδα για το στήσιμο φοιτητικού νοικοκυριού, ελάχιστες οι θέσεις σε εστίες...

Στη χώρα όπου οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν παρά για ελάχιστους φοιτητές που έχουν το δικαίωμα στέγασης και που η προθεσμία των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ολοκληρώθηκε ... προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις (αν και προαπαιτούμενο για την έγκριση) χιλιάδες οικογένειες νέων φοιτητών έρχονται τώρα αντιμέτωποι με εξωπραγματικές τιμές ενοικίων...

Οι τιμές ενοικίασης σπιτιού στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τις αυξήσεις από το 2017 έως σήμερα να φθάνουν το 60% στην Αθήνα, απλησίαστες για τη μέση οικογένεια. Από κοντά ακολουθούν Πάτρα και Θεσσαλονίκη με το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα που μίλησε την τηλεόραση του OPEN, ως προς τα ζητούμενα μισθώματα την τωρινή περίοδο, πιο ακριβή περιοχή για φοιτητικά ενοίκια είναι η Κέρκυρα και ακολουθούν τα Χανιά, ενώ πιο οικονομικές περιοχές είναι η Ξάνθη, η Τρίπολη και η Κόρινθος. 

Από Ιούνιο τους διώχνουν και μετατρέπουν τα σπίτια σε Airbnb

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μπάκας, σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα στα Χανιά, ο ιδιοκτήτης νοικιάζει το σπίτι στον φοιτητή τον Οκτώβριο και τον Μάιο του ζητά να αποχωρήσει, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατοικία μέσω πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, για τη θερινή τουριστική σεζόν. Ετσι, ο φοιτητής καλείται να διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το κόστος να εκτινάσσεται.  Οπως ανέφερε μάλιστα  ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Α. Φλώρος, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV, παρόμοια μεθόδευση ακολουθούν ιδιοκτήτες κατοικιών και στην Κέρκυρα.

Δυσκόλεψε και η επιδότηση...

Kι όλα αυτά συμβαίνουν στην ίδια στιγμή που ακόμα και η κρατική επιδότηση των 1.500€ (η 2.000€ αν συγκατοικούν) έχει γίνει εφέτος ακόμα δυσκολότερη. Όπως αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) από την μια πλευρά είναι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους που έρχονται αντιμέτωποι με σειρά από εισοδηματικά αλλά και δήθεν «ακαδημαϊκά» κριτήρια -κόφτες για να παραμένει χαμηλός ο αριθμός των δικαιούχων. Θα περίμενε κανείς πως με την εκρηκτική κατάσταση στην εύρεση φοιτητικής στέγης και με αύξηση των ενοικίων, οι δικαιούχοι θα διευρυνόντουσαν, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δυστυχώς φοιτητές βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται λόγω των παραπάνω άδικων κριτηρίων.

Ταυτόχρονα σε αυτό το μαραθώνιο προστίθενται επιπλέον δυσκολίες και εμπόδια από τον δυσλειτουργικό τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα για την «μη απόρριψη της αίτησης» απαιτείται από την οικογένεια η υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2022 ενώ δεν έχει ακόμα παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να μην μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση, πρόβλημα που σημειώνουν και οι φοροτεχνικοί με ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους. Δηλαδή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα οικογένειες που το δικαιούνται λόγω λάθος σχεδιασμού του Υπουργείου!

Παράλληλα αυτή η κατάσταση δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος για την πορεία των αιτήσεων και εγκρίσεων με την διαδικασία να παραμένει σύνθετη με πολλά διαφορετικά στάδια για την απόδοση του επιδόματος στους δικαιούχους.

«Λαχείο» η θέση σε εστία

Παράλληλα, οι θέσεις στις φοιτητικές εστίες είναι περιορισμένες. Το έντονο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι επιτυχόντες σε πανεπιστημιακές σχολές της Πάτρας ανέδειξε στην ΕΡΤ ο πρύτανης Πανεπιστημίου ΠατρώνΧρήστος Μπούρας, αποκαλύπτοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το θέμα που ταλανίζει εκατοντάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Μιλώντας για το Αγρίνιο όπου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι ως λύση επιλέγεται κάθε χρόνο να κάνουν διαγωνισμό για μίσθωση δωματίων από ξενοδοχεία και παρόλα αυτά δεν βρίσκουν διαθέσιμες κλίνες. «Στο Μεσολόγγι ανακατασκευάσουμε τις φοιτητικές εστίες που ήταν σε εγκατάλειψη. Έχουμε ήδη παραδώσει 10 δωμάτια και μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα παραδώσουμε άλλα 30 δωμάτια. Θα έχουμε βέβαια και ανάγκη για ξενοδοχεία» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Πρύτανης

Στα Ιωάννινα, για απειλές εναντίον εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη Φοιτητική μέριμνα, με στόχο να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, έκανε λόγο ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Οπως αναφέρει ο σύλλογος, μέσα από τις πρόσφατες δράσεις του κατάφερε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις παράτασης διαμονής από απόφοιτους που χρειάζονται χρόνο για να παραδώσουν το δωμάτιό τους, να μην χάσει κανένας φοιτητής το δωμάτιό του και να παραμείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές δηλώσουν πως θέλουν να μπουν σε μεταπτυχιακά το επόμενο διάστημα. 

Οι φοιτητές τονίζουν ότι οι προσπάθειες εξώσεων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά προάγγελος της προσπάθειας εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων και των ιδιωτικοποιήσεων που θα μετατρέψουν τις εστίες σε ιδιωτικά ξενοδοχεία (ΣΔΙΤ, ξεπούλημα σε κερδοσκόπους επιχειρηματίες-αρπακτικά, όπως έχει γίνει σε Δυτ. Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη) οι οποία θα λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και θα αποκλείουν τους φτωχούς φοιτητές. Οι εστίες-ξενοδοχεία που θέλουν να φτιάξουν θα έχουν χώρο μόνο για «άριστες τσέπες», όχι για παιδιά εργαζομένων και φτωχών.

Είκοσι χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates κ.Θεμιστοκλής Μπάκας δίνει στην Ημερησία 20 χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

  1. Μη ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Πρόκειται για σύνηθες λάθος. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε καλύτερες τιμές.
  2. Αποφεύγετε τη μίσθωση υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλιών κατοικιών
  3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας δεδομένα, μη το δεχτείτε γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  4. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην προχωρείτε ποτέ προφορικές συμφωνίες.
  5. Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
  6. Μην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
  7. Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή. Ρωτάτε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλετε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσετε το σπίτι που προτείνει.
  8. Πριν αποφασίσετε να υπογράψετε συμβόλαιο, ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα σας επιβαρύνουν, πέραν του ενοικίου.
  9. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
  10. Ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  11. Οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη στη Β. Ελλάδα (Καστοριά Φλώρινα, Κοζάνη κλπ), θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα διαθέτει κοινόχρηστη ή αυτόνομη θέρμανση διότι ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος. 
  12. Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 10%-15% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο μίσθωμα.
  13. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  14. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
  15. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, μετά την τριετία, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
  16. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  17. Ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει άμεσα.
  18. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
  19. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει εκ του νόμου αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
  20. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

Δείτε το βίντεο 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση