Εστιακοί φοιτητές Ιωαννίνων: «Θέλουν να μετατρέψουν τις εστίες σε ιδιωτικά ξενοδοχεία»
Απειλές εναντίον εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Για απειλές εναντίον εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη Φοιτητική μέριμνα, με στόχο να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, κάνει λόγο ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Οπως αναφέρει ο σύλλογος, μέσα από τις πρόσφατες δράσεις του κατάφερε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις παράτασης διαμονής από απόφοιτους που χρειάζονται χρόνο για να παραδώσουν το δωμάτιό τους, να μην χάσει κανένας φοιτητής το δωμάτιό του και να παραμείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές δηλώσουν πως θέλουν να μπουν σε μεταπτυχιακά το επόμενο διάστημα. 

Οι φοιτητές τονίζουν ότι οι προσπάθειες εξώσεων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά προάγγελος της προσπάθειας εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων και των ιδιωτικοποιήσεων που θα μετατρέψουν τις εστίες σε ιδιωτικά ξενοδοχεία (ΣΔΙΤ, ξεπούλημα σε κερδοσκόπους επιχειρηματίες-αρπακτικά, όπως έχει γίνει σε Δυτ. Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη) οι οποία θα λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και θα αποκλείουν τους φτωχούς φοιτητές. Οι εστίες-ξενοδοχεία που θέλουν να φτιάξουν θα έχουν χώρο μόνο για «άριστες τσέπες», όχι για παιδιά εργαζομένων και φτωχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία της ΦΜ έχει εξαπολύσει ένα κρεσέντο απειλών απέναντι στους εστιακούς φοιτητές. Πρώτα τρομοκρατώντας αυτούς που έλαβαν πτυχίο, αφήνοντάς τους ένα πολύ μικρό διάστημα για να μπορέσουν να επιστρέψουν το δωμάτιο και μάλιστα υπό την απειλή της αφαίρεσης όλων των υπαρχόντων τους σε περίπτωση καθυστέρησης. Δεύτερον πολλοί φοιτητές δέχτηκαν τηλεφωνήματα στα οποία έπεσαν «θύματα ανάκρισης» από τους υπεύθυνους της ΦΜ, για το πόσα μαθήματα χρωστούν, γιατί δεν τα έχουν περάσει κλπ. Αρκετοί δέχτηκαν ακόμη και απειλές για εξώσεις και εκβιασμούς για να πληρώσουν το χαράτσι των 45 ευρώ, επειδή έχουν περάσει το ν+2 έτος σπουδών ή ακόμη και το ν έτος.

Η απάντησή μας ως Σύλλογος Εστιακών ήταν άμεση. Με 2 αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων μέσα σε αυτό το διάστημα, προχωρήσαμε σε κινητοποίηση και κατάληψη της Πρυτανείας του πανεπιστημίου. Μέσα από τις δράσεις μας καταφέραμε: α) να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις παράτασης διαμονής από απόφοιτους που χρειάζονται χρόνο για να παραδώσουν το δωμάτιό τους, β) να μην χάσει κανένας φοιτητής το δωμάτιό του, γ) να παραμείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές δηλώσουν πως θέλουν να μπουν σε μεταπτυχιακά το επόμενο διάστημα. Επίσης θέσαμε ξεκάθαρα πως οι απόπειρες τρομοκράτησης των εστιακών σταματούν εδώ. 

Η κατάκτηση της δωρεάν στέγασης κερδήθηκε με αγώνες και θα συνεχίζουμε να την υπερασπιζόμαστε με αγώνες. Αποτελεί τον πυρήνα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της Δωρεάν Παιδείας. Δεν θα παζαρέψουμε ούτε στο ελάχιστο το δικαίωμα του κάθε φτωχού φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα προβλήματα για την επιβίωσή μας σήμερα όλο και πληθαίνουν. H ακρίβεια, η φτώχεια, η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και εργασιακός μεσαίωνας στην αγορά εργασίας δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό για την πλειοψηφία των νέων απόφοιτων. Τα μεταπτυχιακά αποτελούν πλέον προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο (τα μεταπτυχιακά είναι η βασική πηγή μοριοδότησης για τον ΑΣΕΠ). Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αποκλειστεί από αυτά λόγω των διδάκτρων ή λόγω της κατάργησης της δωρεάν στέγασης.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο Σύλλογός μας έχει διεξάγει έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στην παράλυση της υπηρεσίας της Φοιτητικής Μέριμνας. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση που έφεραν οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, έφτασαν τις Φοιτητικές Εστίες σε τραγική κατάσταση. Χωρίς την δράση του συλλόγου, την καθημερινή εποπτεία και καταγραφή των δωματίων δεν θα είχαν ανευρεθεί ούτε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πάνω από 100 δωμάτια την προηγούμενη χρονιά και περισσότερα από 200 να είναι διαθέσιμα για την επόμενη. Έπειτα από αμέτρητες κινητοποιήσεις και καταλήψεις καταφέραμε να κερδίσουμε ενίσχυση της Φ.Μ. με επιπλέον προσωπικό έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην χαώδη κατάσταση που επικρατούσε. Παρ’ όλα αυτά μέχρι και σήμερα οι «υπεύθυνοι» της Στέγασης επιμένουν εμονικά να κατηγορούν τους φοιτητές για τα προβλήματα της στέγασης και να μας επιτίθενται για ακόμη μια φορά αντί να αναλάβουν της ευθύνες που τους αναλογούν.

Η Φοιτητική Μέριμνα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης!

Οι σημαντικές νίκες που έχει πετύχει ο Σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια (κατάργηση του διαγωνισμού φτώχειας που διεξαγόταν κάθε χρόνο, υπογραφή συμβολαίων για ν χρόνια, ανανέωση της διαμονής των μεγαλύτερων φοιτητών για όσο χρειάζεται για να πάρουν το πτυχίο τους, δεκαπλάσιος αριθμός νεοεισαχθέντων-κυρίως πρωτοετών σε σχέση με πριν την λειτουργία του Συλλόγου, κατάργηση των συνεπειών από την άρνηση πληρωμής των 45ευρώ κ.α.) βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Η ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η δεύτερη τετραετία της θα είναι ακόμη πιο καταστροφική για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Βασικοί στόχοι της: επέκταση ιδιωτικοποιήσεων, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, διάλυση της δωρεάν υγείας και παιδείας. Άλλωστε η Κεραμέως έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στοχεύουν στην κατάργηση του άρθρου 16 για τον αποκλειστικά Δημόσιο-Δωρεάν Χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Ακόμη και αν δεν το καταφέρουν μέσω αναθεώρησης του συντάγματος, η πρακτική διάλυση του χαρακτήρα του πανεπιστημίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών νόμων (π.χ. ν. Πλαίσιο, ν. Κεραμέως). Η απαξίωσή της μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ξεπούλημα των εστιών σε ιδιώτες. Δεν θα επιτρέψουμε το όποιο ενδιαφέρον της διοίκησης να στραφεί στο να "μπει μια τάξη" στις εστίες, εννοώντας εξώσεις, επιβολή ενοικίων, απειλές και καταπάτηση των κατακτήσεων μας. Όλα αυτά δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά προάγγελος της προσπάθειας εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων και των ιδιωτικοποιήσεων που θα μετατρέψουν τις εστίες σε ιδιωτικά ξενοδοχεία (ΣΔΙΤ, ξεπούλημα σε κερδοσκόπους επιχειρηματίες-αρπακτικά, όπως έχει γίνει σε Δυτ. Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη) οι οποία θα λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά και θα αποκλείουν τους φτωχούς φοιτητές. Οι εστίες-ξενοδοχεία που θέλουν να φτιάξουν θα έχουν χώρο μόνο για «άριστες τσέπες», όχι για παιδιά εργαζομένων και φτωχών.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω!

Ότι έχουμε κατακτήσει έως σήμερα ήταν πάντα αποτέλεσμα της συλλογικής μας δράσης. ‘Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και τώρα. Μέσα από την αυτοοργάνωσή μας, τις συνελεύσεις μας και αξιοποιώντας τα πιο μαχητικά μέσα πάλης, πρέπει να προετοιμάσουμε έναν αγώνα διαρκείας. Η επόμενη χρονιά είναι σίγουρο ότι θα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί να συγκρουστούμε τόσο με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου, όσο και με τις πολιτικές που οδηγούν την Φοιτητική Μέριμνα σε παρακμή και διάλυση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

• ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

• ΚΑΤΩ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

• ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ – ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ν+2, ΕΝΟΙΚΙΩΝ, ΣΔΙΤ, ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

• ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

• ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pontiakos_ellinismos
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού
«Ένας τρόπος υπάρχει για να μπορούν οι νεότερες γενιές να συνδεθούν με τον Πόντο κι αυτός ο τρόπος είναι η γνώση. Η γνώση της ιστορίας και του...
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού