Διαφορετικά -συγκριτικά με πέρυσι- αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μάσκες και τα self test.
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου οι 140.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές θα βρίσκονται στα σχολεία και θα αποτελεί ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης εάν θα αλλάξει κάτι στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν μέχρι τώρα.
Αν και η ειδική επιτροπή των ειδικών δεν έχει συνεδριάσει επίσημα (θα συνεδριάσει μέσα στην νέα εβδομάδα) όλες οι πληροφορίες φανερώνουν ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα γίνει χωρίς μάσκες και ότι απλά θα υπάρξει σύσταση για προαιρετική χρήση τους.
Παράλληλα θα υπάρχει αναθεωρημένο πρωτόκολλο για όσα παιδιά νοσήσουν.
Η κυβερνητική γραμμή είναι πως εάν δεν «δουν» σοβαρές αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα εισηγηθούν υποχρεωτικά τεστ και μάσκες μέσα στις αίθουσες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσουν μόνο σε συστάσεις για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής (28 Αυγούστου), απαντώντας στην ερώτηση εάν θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, με μάσκες και testing σημείωσε: "Βούλησή μας είναι τα σχολεία να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται".
Και συνέχισε: "Στη νέα φάση συνύπαρξης με την πανδημία η βούλησή μας είναι να μην πάμε σε μέτρα αχρείαστα ή υποχρεωτικότητας, αλλά σε συστάσεις ιδίως προς τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συνεπώς αρχική βούλησή μας είναι και τα tests να είναι στοχευμένα και όχι μαζικά , όπως υπήρξαν ως τώρα, αλλά και η χρήση της μάσκας να παραμείνει σε επίπεδο σύστασης, και μόνο που εκεί κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και υποχρεωτικότητα. Λοιπά μέτρα λογικής του προηγούμενου διαστήματος δεν εξετάζονται. Για τα σχολεία είμαστε σε συνεννόηση με τους ειδικούς και με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και βούλησή μας είναι να βρίσκονται όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται."
Την ίδια ακριβώς "γραμμή" μετέφερε με τις πρόσφατες δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Ο προσανατολισμός είναι να μην βάλουμε μέτρα παρά μόνο αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουμε αποδείξει ως υπουργείο ότι τα μέτρα τα παίρνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Το «στίγμα» των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα στα σχολεία έδωσε σήμερα πρωί της Κυριακής η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η τάση είναι για «τα ηπιότερα δυνατά μέτρα γιατί έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».
"Πάμε σε μια όσο το δυνατόν όσο το δυνατόν πιο κανονική σχολική χρονιά"
Όπως είπε η υπουργός, τα μέτρα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών επί του θέματος.
Ερωτηθείσα για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς -ακόμη και μόνο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου- η κ. Κεραμέως απάντησε:
«Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Απαντώντας σε ερώτημα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, η κ. Κεραμέως παρέπεμψε στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
«Η πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι οριστικές πάντως αποφάσεις θα παρθούν και θα ανακοινωθούν λίγες μέρες πριν από την έναρξη των σχολείων ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες στα σχολικά συγκροτήματα αλλά και για να γνωρίζουν οι γονείς τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά τους, πως θα πάνε την πρώτη μέρα στο σχολεία αλλά και τι θα ισχύσει όταν θα υπάρχουν πολλά κρούσματα στις τάξεις και στο σχολείο.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το άνοιγμα των σχολείων διχάζουν τους ειδικούς
Όσο πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόσο εντείνεται ο προβληματισμός των ειδικών αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνεδριάσει προς το τέλος του Αυγούστου και εξετάζοντας τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία θα προχωρήσει και στο σχεδιασμό των νέων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων.
Παγώνη για το άνοιγμα των σχολείων: «Να πάνε χωρίς μάσκα οι μαθητές, καλό να κάνουν test»
«Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, κρούσματα, δείκτες, τα πάντα, θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα. Θα είναι κοροϊδία. Θα είναι και φούσκα εκεί, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός στις τάξεις, και οι δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν καλή δουλειά, με προσοχή στα σχολεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα», υπογράμμισε σήμερα το πρωί στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παγώνη.
«Όλες οι μαμάδες πρέπει να κάνουν ένα self test στα παιδάκια τους, για να ξέρουν πως τα στέλνουν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες με τα τωρινά δεδομένα», πρόσθεσε.
Τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC
Αν και παρατηρείται γενικότερα ύφεση της πανδημίας κορονοϊού στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC, τονίζει ότι θα πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορονοϊός.
Στην χθεσινή τακτική ενημερωτική ανακοίνωση το ECDC προχώρησε στην αναφορά σε οδηγίες για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οι ειδικοί του κέντρου υπογραμμίζουν πως ζωτικά εργαλεία για τη μη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της Covid, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής του αναπνευστικού και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Όπως αναφέρουν, η εφαρμογή των ενδοσχολικών μέτρων θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευπαθή και μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Είναι συχνά ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά υπάρχουν και κρούσματα σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών με παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν εκδηλώσει και long Covid.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η πανδημία του Covid-19 έχει διαταράξει τη ζωή των παιδιών και των εφήβων επηρεάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανάπτυξη και τη γενική ευημερία τους. Τα σχολεία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας στη μάθηση και την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα και τις οικογένειές τους.
Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί
Σοβαρή πιθανότητα να μη χρειαστούν μάσκες και τεστ για το άνοιγμα των σχολείων βλέπει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τόνισε πως σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα.
«Κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται» είπε στο Mega.
Παράλληλα, η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, «τολμώ την πρόβλεψη, επειδή ούτως ή άλλως η κοινωνία κινείται και λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν μέτρα, ότι κάπως έτσι θα λειτουργήσουν και τα σχολεία, εκτός αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι άλλο το οποίο δεν τεκμηριώνεται από τις μέχρι τώρα επιστημονικές τοποθετήσεις».
Αθηνά Λινού : «Self-test πριν την έναρξη των σχολείων και χρήση μάσκας στο μέτρο του δυνατού»
Η ιατρός και τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σημείωσε: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στις περιοχές με μάσκα δεν υπήρχαν περισσότερα κρούσματα. Τα παιδιά έχουν κοντινή επαφή και καλό θα ήταν να εφαρμοστεί η χρήση μασκών. Την πρώτη εβδομάδα θα ήταν καλό να γίνει και ένα selft test για να υπάρχει έλεγχος».
Η γενική οδηγία που προτείνει είναι η παρακολούθηση των παιδιών αλλά και να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις. Μάλιστα όπως η ίδια σημείωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση κρουσμάτων λόγω των μετακινήσεων ιδιαίτερα από την στιγμή που τα παράθυρα στα μέσα μεταφοράς παραμένουν κλειστά.
Η κ. Αθηνά Λινού στο τέλος έδωσε τη δικιά της συμβουλή προς τους γονείς για το άνοιγμα των σχολείων: «Να κάνουν ένα τεστ πριν μπουν στις τάξεις. Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά να τηρούν στα μέτρα του δυνατού, τις αποστάσεις και να φορούν τη μάσκα. Για να μη γίνει στοχοποίηση ενός μαθητή θα μπορούσε ο Σύλλογος Γονέων να δώσει γενική συμβουλή για χρήση προστατευτικής μάσκας.»
Σαρηγιάννης: «Θα ήταν καλό να επιστρέψουν με self test οι μαθητές στα σχολεία»
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη με 4.000 κρούσματα στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Μπορούν να ανοίξουν χωρίς μάσκα τη δεδομένη στιγμή αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνεται διάγνωση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ένα self-test την εβδομάδα για καλή επιτήρηση.», σημειώνει ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Προσθέτει μάλιστα σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας: «Μαζικά μπορούνε να πάνε χωρίς μάσκα. Σα γονιός θα ήθελα να φοράνε μάσκα αλλά από την άλλη αν φοράνε λίγα παιδιά και όχι όλα μέσα στην τάξη το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο. Εγώ θα προτείνω να φοράνε μάσκα αλλά από κει και πέρα θα δούμε την εξέλιξη.»
Ο κ. Σαρηγιάννης στο τέλος επισημαίνει: «Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτέμβρη δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου»
Καπραβέλος: «Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν και στα σχολεία»
Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας, την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και για το ενδεχόμενο νέου κύματος το φθινόπωρο.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολίων ο καθηγητής επισημαίνει: «Για να έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις και την κάμψη του 7ου κύματος πανδημίας, που περιμένουμε από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χειμωνιάτικα κύματα, με λιγότερες επιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε το άνοιγμα των σχολείων. Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν, και στα σχολεία και να ανοίξουν με self tests και προσοχή. Να μην το υποτιμήσουμε, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επιμένω ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, και το δεύτερο σημαντικό είναι τα εμβόλια. Οι περισσότεροι άνω των 70 ετών δεν είχαν κάνει την 4η δόση. Πολλοί έχουν μείνει στις 2 δόσεις δεν έχουν κάνει καν την τρίτη δόση»
Τζανάκης: Όποιος επιστρέφει από διακοπές να κάνει τεστ
Για την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται, μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Το επιδημιολογικό περιβάλλον που υπάρχει τώρα καθώς και η φάση της σχέσης που έχουμε με τον κορονοϊό, επιβάλει αυτή τη στιγμή να μην παρθούν ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία για τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
«Επιβάλλεται κάποιος που επιστρέφει από διακοπές να είναι πολύ προσεκτικός. Με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να κάνει τεστ, να βάζει μάσκα όταν συναντά τους υπόλοιπους συγγενείς. Γιατί όχι για δυο-τρεις ημέρες να καθίσει σε μια ιδιότυπη καραντίνα», πρόσθεσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη