Νέα μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ αναδεικνύει τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά ως τις πιο επιβλαβείς τροφές για την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ακόμα και μιας επιπλέον μερίδας από αυτά τα τρόφιμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και νοητικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων μορφών άνοιας όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βασίστηκε σε δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρακολουθώντας 4.750 Αμερικανούς ηλικίας 55 ετών και άνω για έως και επτά χρόνια, με αξιολόγηση της γνωστικής τους κατάστασης κάθε δύο χρόνια.
Παρόλο που οι προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει γενικά τις αρνητικές συνέπειες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αυτή η έρευνα ξεχωρίζει καθώς αναλύει συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι λάτρεις του μπέικον, των λουκάνικων και των αλλαντικών αντιμετωπίζουν 17% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και παγωμένα τσάγια, σχετίζονται με αύξηση 6% στον ίδιο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η υγιεινή διατροφή παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας της εγκεφαλικής λειτουργίας. Η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων κρεάτων και γλυκών ποτών μπορεί να αποτελέσει απλό, αν και όχι εύκολο, βήμα για τη διατήρηση της νοητικής υγείας σε βάθος χρόνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση