sxoleia
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με την εφαρμογή μέτρων ώστε να αποφευχθεί η ευρεία διασπορά ιών όπως ο κορονοϊός» προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC προειδοποιεί ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με την εφαρμογή μέτρων ώστε να αποφευχθεί η ευρεία διασπορά ιών όπως ο κορονοϊός.

Αν και παρατηρείται γενικότερα ύφεση της πανδημίας κορονοϊού στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC, τονίζει ότι θα πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορονοϊός.

Στην χθεσινή τακτική ενημερωτική ανακοίνωση το ECDC προχώρησε στην αναφορά σε οδηγίες για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οι ειδικοί του κέντρου υπογραμμίζουν πως ζωτικά εργαλεία για τη μη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της Covid, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής του αναπνευστικού και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Όπως αναφέρουν, η εφαρμογή των ενδοσχολικών μέτρων θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευπαθή και μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Είναι συχνά ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά υπάρχουν και κρούσματα σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών με παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν εκδηλώσει και long Covid.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η πανδημία του Covid-19 έχει διαταράξει τη ζωή των παιδιών και των εφήβων επηρεάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανάπτυξη και τη γενική ευημερία τους. Τα σχολεία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας στη μάθηση και την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα και τις οικογένειές τους.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των σχολικών διαταραχών στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών σημαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιδιώκεται να περιοριστούν στο ελάχιστο και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια μάθησης

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το ECDC επαναλαμβάνει τις υπάρχουσες συστάσεις για τη λειτουργία των σχολείων παρά το γεγονός ότι η επιδημία δείχνει να υποχωρεί.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οργή στη Βρετανία για σαδίστρια βρεφονηπιοκόμο που κακοποιούσε συστηματικά μωρά και νήπια
Οργή στη Βρετανία: Σαδίστρια βρεφονηπιοκόμος κακοποιούσε βρέφη, απελάθηκε στους 14 μήνες (Σκληρό βίντεο)
Η 23χρονη είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια για τη συστηματική κακοποίηση 21 βρεφών και νηπίων, όμως αποφυλακίστηκε έπειτα από μόλις 14 μήνες κράτησης
Οργή στη Βρετανία: Σαδίστρια βρεφονηπιοκόμος κακοποιούσε βρέφη, απελάθηκε στους 14 μήνες (Σκληρό βίντεο)
Θλιμμένη δασκάλα σε τάξη και πίσω σκιές ανθρώπων
Αυτοκτονία διευθύντριας σχολείου στον Κολωνό: Νέες καταγγελίες για εργασιακό bullying και ασφυκτικές πιέσεις
H εκπαιδευτικός ένιωθε μόνη και απροστάτευτη απέναντι σε ένα φορτίο που ξεπερνούσε τα όρια της καθημερινής διοικητικής ευθύνης. Αυτοκτονία...
Αυτοκτονία διευθύντριας σχολείου στον Κολωνό: Νέες καταγγελίες για εργασιακό bullying και ασφυκτικές πιέσεις
ΣΥΡΙΖΑ, Κουμουνδούρου
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή στον απόηχο των ανακοινώσεων Τσίπρα
Εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα όργανα μετά τη διαγραφή του
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή στον απόηχο των ανακοινώσεων Τσίπρα