Πολλές κλίσεις από γονείς δέχεται η πανελλαδική τηλεφωνική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» οι οποίοι αναζητούν μια απάντηση στο ερώτημα αν είναι καλό να στείλουν το παιδί τους στην κατασκήνωση.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δεν είναι απλή και μονοδιάστατη. Εξαρτάται από πολλούς επιμέρους παράγοντες όπως: ο χαρακτήρας του παιδιού η διαπαιδαγώγησή του, αν οι γονείς περνούν μια συζυγική κρίση, αν η μαμά είναι έγκυος, κ.α
Ο Αθήνα 9.84 επικοινώνησε με την ψυχολόγο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» Μαρία Αλεξιάδη, η οποία συμβουλεύει τους γονείς:
Ηλικία
Η καλύτερη ηλικία να πάει ένα παιδί κατασκήνωση είναι μετά τα 7-8 χρόνια. Σε αυτή την ηλικία έχει ήδη πραγματοποιηθεί η κοινωνική ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και να ακολουθεί κανόνες και οδηγίες. Αυτό το όριο βέβαια δεν είναι απόλυτο. Μερικά παιδιά το ζητούν από μονά τους και μπορούν να το κάνουν νωρίτερα.
Υπερπροστασία
Είναι παράδοξο να ετοιμάζουμε για κατασκήνωση ένα παιδί που είναι υπερπροστατευμένο στο σπίτι του και δεν μπορεί να κάνει μόνο του βασικά πράγματα, όπως να ντύνεται, να δένει τα κορδόνια του, να κάνει μπάνιο, να τρώει πολλά και διαφορετικά πράγματα.
Συνθήκες «επικείμενου κινδύνου»
Συχνά όταν υπάρχουν δυσκολίες στην οικογένεια, π.χ. αν οι γονείς περνούν μια συζυγική κρίση, αν η μαμά είναι έγκυος, ή άλλες ειδικές συνθήκες «επικείμενου κινδύνου», τότε τα παιδιά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν. Αν υπάρχουν λοιπόν τέτοιες ειδικές συνθήκες είναι πάντα προτιμότερο να συζητιούνται ανοιχτά και με ειλικρίνεια παρά ένα παιδί να φύγει κουβαλώντας την αγωνία και το βάρος του τι αφήνει πίσω.
Μη μεταδίδετε αγωνία
Είναι συνηθισμένο και αναμενόμενο τις πρώτες μέρες ένα παιδί – ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που πάει κατασκήνωση – να νιώθει νοσταλγία ή να παραπονιέται όταν βλέπει ή μιλάει στους γονείς του. Είναι σημαντικό οι γονείς να βάλουν ένα μέτρο στην ανησυχία τους αποφεύγοντας ερωτήσεις που μεταδίδουν αγωνία, π.χ. «έφαγες;», «κοιμήθηκες;».
Ο χαρακτήρας του παιδιού
Καλό είναι οι γονείς να επιλέξουν μια κατασκήνωση που στο πρόγραμμα της θα συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες, που θα αρέσουν στο παιδί και θα ταιριάζουν στον χαρακτήρα του.
Σημαντικό είναι να λάβουν υπόψη στην απόφαση τους τον μοναδικό χαρακτήρα του παιδιού τους.
Πότε και πως το παίρνουμε από την κατασκήνωση
Αν ένα παιδί κλαίει συνέχεια, είναι λυπημένο ή φοβισμένο και πραγματικά δεν περνάει καλά, χρειάζεται να το πάρουμε από την κατασκήνωση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να μην του περάσουμε την αίσθηση ότι απέτυχε σε κάτι που θα έπρεπε οπωσδήποτε να καταφέρει. Μάλιστα, μπορούμε να τονίσουμε ότι και η προσπάθεια που έκανε να μείνει λίγες μέρες είναι ήδη ένα κατόρθωμα και μπορεί να ξαναδοκιμάσει όταν θα νιώθει πιο έτοιμο γι’ αυτή την εμπειρία.
«Μη ξεχνάμε», επισημαίνει, τέλος, η κα Αλεξιάδου ότι «το νόημα είναι η εμπειρία της κατασκήνωσης να αφήσει ένα αποτύπωμα θετικό, ανεμελιάς και διεύρυνσης, που θα είναι βοηθητικό και όχι ανασταλτικό για τα μεγάλωμα του παιδιού».
Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» & το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί,
από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: [email protected]
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη