Thumbnail
Οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας εκφράζουν φόβους για τα αποτελέσματα αυτής πολιτικής

Οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν πως η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος συνιστά προσπάθεια για χειραγώγηση της συναλαγματικής του ισοτιμίας

Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, το γιουάν (ή ρίνμινμπι), συνιστά προσπάθεια να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γεν, εκτιμά το Ινστιτούτου Stratfor (Strategic Forecasting), σε έκθεσή του.
Το ίδρυμα, με έδρα στις ΗΠΑ, αναφέρει πως η ακολουθούμενη ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως και άλλοι παράγοντες, οδήγησαν σε υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει το γεν κατά ένα τρίτο από το β' εξάμηνο του 2012 και ένα πέμπτο από τις αρχές του 2014, με συνέπεια η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία του γιουάν έναντι των εμπορικών εταίρων του να «έχει ανατιμηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο».

Χειραγώγηση

Σύμφωνα με τους New York Times, η υποτίμηση του νομίσματος την περασμένη Τρίτη, έκανε πολλούς να σκεφτούν πως δεν πρόκειται απλώς για μέτρο που θα δώσει ώθηση στις κινεζικές εξαγωγές, αλλά είναι μια προσπάθεια της Κίνας να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία ώστε να αυξήσει τις εξαγωγές της έναντι των άλλων κρατών. 
Ήδη η Κίνα, εδώ και μερικές δεκαετίες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, αλλά και των πολιτικών συναλλάγματος που ακολουθούσε, πιέζοντας προς τα κάτω το νόμισμά της, είχε πετύχει την ανάπτυξη μιας εξαιρετικά ακμάζουσας βιομηχανίας με προϊόντα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, που «εκδίωξαν» από τις παγκόσμιες αγορές προϊόντα άλλων χωρών. 

Μείωση ρυθμού ανάπτυξης

Ωστόσο, οι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας εκφράζουν φόβους για τα αποτελέσματα αυτής πολιτικής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 6,8% φέτος και στο 6,3% το 2016, από 7,4% πέρυσι. Επίσης, τον Ιούλιο οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση της τάξης του 8,3% έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα, ενώ ειδικά στην Ευρώπη μειώθηκαν δραματικά εξαιτίας της υποτίμησης τους ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Stratfor, που υποστηρίζει η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας όσο και στους μακροοικονομικούς της δείκτες και θα προκαλέσει οικονομική ύφεση. Όπως επισημαίνει, η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες στους παράγοντες του διεθνούς εμπορίου και συστήνει στο Πεκίνο να αλλάξει την οικονομική του πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αρένα.

Ο ρόλος των αγορών

Η Κίνα από την πλευρά της, μέσω της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, υποστήριξε πως στόχος της ήταν να επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να παίξουν ένα «μεγαλύτερο ρόλο» στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η επίσημη τιμή του συναλλάγματος ορίζεται κάθε μέρα από την κεντρική τράπεζα -συνήθως χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η τιμή της προηγούμενης ημέρας- και οι επενδυτές μπορούν να κάνουν προσφορές επί του νομίσματος έως 2% προς τα πάνω ή προς τα κάτω. 

Πλέον, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους η τιμή βάσης δεν θα απέχει πολύ από τις τιμές που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα κάνει τους επενδυτές να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα αφεθεί το νόμισμα να υποτιμηθεί μέσα από μια διαδικασία ελεύθερων συναλλαγών.

Αποθεματικά σε γιουάν

Οι κινεζικές αρχές θα επιθυμούσαν το ΔΝΤ να συμπεριλάβει το γιουάν στη λίστα με τα νομίσματα που οι υπόλοιπες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δημιουργήσουν τα αποθεματικά τους, αλλά και να κάνουν συναλλαγές με το Ταμείο. Αυτήν τη στιγμή τα μόνα νομίσματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς αυτούς είναι το δολάριο, το ευρώ, η αγγλική λίρα και το γεν. Ωστόσο, το ΔΝΤ υποστήριξε πως το γιουάν δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο επειδή δεν χρησιμοποιείται ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές, αλλά και λόγω του αυστηρού ελέγχου που επιβάλλεται στη συναλλαγματική του ισοτιμία.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, απαντώντας στους επικριτές της, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 13/8, ότι δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω υποτίμηση του γιουάν, δεδομένων των ισχυρών οικονομικών θεμελιωδών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Τις τελευταίες ημέρες το κινεζικό νόμισμα κατέγραφε σταθερά απώλειες για τρίτη συνεχή ημέρα, ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Κίνας υποστηρίζει ότι το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, το διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα, η υγιής δημοσιονομική θέση και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα προσφέρουν «ισχυρή στήριξη» στη συναλλαγματική ισοτιμία.

 

efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο