Υλικά:
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 φλ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 βανίλια
50 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
1 πρέζα αλάτι
Λίγο ακόμη αλεύρι για το πλάσιμο
Γέμιση της επιλογής μας (μερέντα, μαρμελάδα, κρέμα βανίλια)
Για το τελείωμα: λιωμένο βούτυρο & άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ με αλευρωμένο χέρι μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, απαλή και ελαστική.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα και 15’ με 1 ώρα και 30’).
Όταν είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε ξανά ελαφρά για να ξεφουσκώσει και τη ρολάρουμε σε μακρύ χοντρό κορδόνι.
Κόβουμε σε 12 κομμάτια ίσου μεγέθους.
Πιέζουμε κάθε κομμάτι ελαφρά, προσθέτουμε στο κέντρο τη γέμιση της επιλογής μας και πλάθουμε σε μπαλίτσες, κλείνοντας καλά τις ενώσεις.
Τοποθετούμε τα ντόνατς σε ταψί με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να πλατύνουν και τα αφήνουμε σκεπασμένα για περίπου 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ