ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Πανελλήνιες 2024: Οι «αθέατες» αλλαγές

Μήνες-ορόσημο ο Μάιος και κυρίως ο Ιούνιος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεωνμε τους 100.000 περίπου υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις περίπου 69 - 70.000 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πανελλαδικές - Να υπενθυμίσουμε αρχικά ορισμένα στοιχεία:

1.       Για τέταρτη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 60% καθώς καμιά προεκλογική ή άλλη σκοπιμότητα δεν μπορεί να βάλει στο πεδίο αυτό "το χεράκι της" πχ  για μικρότερα ποσοστά αποκλεισμού λόγω της ΕΒΕ.

2.       Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου.

3.       Από πλευράς υπουργείου υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη διάρκεια των οποίων θα έχουμε μικρή ανάπαυλα των υποψηφίων (από 7 Ιουνίου έως και 10 Ιουνίου)

4.       Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022. Οι  υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2023 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την  προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023.

«Αθέατες» αλλαγές

Τα τελευταία χρόνια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στις επιλογές των υποψηφίων οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους Πληροφορικής και Οικονομίας. 

Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς για διάφορους λόγους το 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής στρατολογεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους και πλέον είναι το μεγαλύτερο - σε αριθμό υποψηφίων - Επιστημονικό Πεδίο.

Η εξέλιξη των επιλογών των υποψηφίων

Αν γυρίσουμε πίσω μερικά χρόνια, πχ αν πάμε στο 2016, πριν από μία οκταετία δηλαδή,  εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι υποψήφιοι - το 36,97% - για τα ΑΕΙ επέλεγαν σπουδές σε κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Αναφερόμαστε σε Φιλολογικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογικά τμήματα κλπ.  Από την άλλη το 21,9% είχε επιλέξει θετικές σπουδές (μηχανικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κ.λπ) και το 14,16% επιστήμες υγείας.

Μόνο ένας στους τέσσερις 26,94% είχε τότε επιλέξει να σπουδάσει Οικονομικά ή Πληροφορική.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, μειώθηκαν σε σχέση με το 2016 όσοι επέλεξαν ανθρωπιστικές σπουδές σε 29,96%, παρότι το 1ο Επιστημονικό Πεδίο εξακολουθούσε να ελκύει τους περισσότερους υποψηφίους μεταξύ των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων Προσανατολισμού.

Η μείωση ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες οι οποίες τροφοδότησαν τους υπόλοιπους τρεις κλάδους: Τις θετικές σπουδές επέλεξε το 24,77% τις σπουδές υγείας το 17,66% και τις σπουδές οικονομικών και πληροφορικός το 27,61%.

Το 2022, μία τριετία μετά το 2019, η στροφή των 18χρονων έχει αλλάξει ριζικά.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους πληροφορικής - οικονομίας που τους επέλεξε το 35,14% των υποψηφίων με αύξηση οκτώ μονάδων σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκε σε 25,51% όπως και των θετικών σπουδών στο 19,82%.

Μικρό μέρος των απωλειών των δύο τομέων εισέπραξε και ο κλάδος των επιστημών υγείας που έφτασε στο 19,09%

Υποψήφιοι ανά Επιστημονικό Πεδίο 2021-2023

panellinies

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Δημήτρη Καλοδήμο (sep4u.gr)  οι υποψήφιοι για το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο είναι περίπου ίσοι με τους υποψηφίους του 4ου ΕΠ. Στο 1ο ΕΠ είχαμε μεγάλη πτώση από το 2021 στο 2022, συνεχή πτώση στο 2ο ΕΠ, συνεχή αύξηση στο 3ο και 4ο ΕΠ.

Γιατί υπάρχει αυτή η στροφή;

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι τα μαθήματά του 4ου Επιστημονικού Πεδίου είναι ευκολότερα από τα μαθήματα των άλλων Πεδίων, εκτός των Μαθηματικών όπου η αποτυχία είναι μαζική και γι’ αυτό δεν μετράει πολύ.

Παράλληλα οι σχολές που περιλαμβάνει ανήκουν στις περιζήτητες σχολές και οι πιθανότητες εισαγωγής είναι μεγαλύτερες, λόγω χαμηλότερης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Λογικό είναι να το προτιμούν οι υποψήφιοι και αναμενόμενο η τάση αυτή να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. 

Σε ποια μαθήματα είναι πιο εύκολο το άριστα στα 4 επιστημονικά πεδία

Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Καλοδήμος:

1ο Επιστημονικό Πεδίο : Με  διαφορά το άριστα είναι πιο εύκολο στα Λατινικά. Σε έναν αριστούχο στην Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία αντιστοιχούν 9 αριστούχοι στα Λατινικά. Εντυπωσιακό είναι το πόσο δύσκολο είναι το άριστα στην Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία

2ο Επιστημονικό Πεδίο : Με μικρή διαφορά από την Φυσική  το άριστα είναι πιο εύκολο στα Μαθηματικά.

3ο Επιστημονικό Πεδίο : Με μικρή διαφορά από την Φυσική και Βιολογία   το άριστα είναι πιο εύκολο στη Χημεία. Για να φανεί η διαφορά η στρογγυλοποίηση έγινε στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.

4ο Επιστημονικό Πεδίο : Με μεγάλη  διαφορά το άριστα είναι πιο εύκολο στην Πληροφορική. Σε ένα αριστούχο στα Μαθηματικά αντιστοιχούν  7 αριστούχοι στην Οικονομία  και 8 περίπου στην Πληροφορική.  

βαθμολογιες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα